2020. november 26., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Ferencváros mellett a MOL Fehérvár is kiemeltként vág neki az európai kupák selejtezőjének, és ugyanerre a Honvédnak is jó esélye van, számolta ki az M4 Sport.

A magyar bajnok – lévén az OTP Bank Liga a 33. az európai rangsorban – augusztus közepén, az első selejtezőkörben kezdi meg a Bajnokok Ligája főtáblájáért folyó küzdelmeket, méghozzá kiemeltként, és az elmúlt évekkel ellentétben – a koronavírus-járány miatti rövidítésnek köszönhetően – a rájátszásig csak egy meccs dönt majd a továbbjutókról.

Fotó: M4 SportA Fradi a tavalyi Európa-liga-szereplésének köszönhetően 9-es koefficienssel indul a BL selejtezőjében, amivel 34 csapatból 16-ot megelőz az ismert bajnokok közül, és az előselejtezőből érkező együtteseknél is jobb, ami azt jelenti, hogy a sorsolásnál az első körben érdekelt legerősebb csapatokkal nem találkozhat – többek között elkerülheti a skót Celtic, a kazah Asztana, a szerb Crvena zvezda, a norvég Molde vagy éppen a moldáv Sheriff Tiraspol gárdáját.

Az Európa-liga selejtezőiben három csapat, a bajnoki második MOL Fehérvár, a bronzérmes Puskás Akadémia és a kupagyőztes Budapest Honvéd képviseli majd Magyarországot.

A leggyengébb csapatoknak kiírt előselejtezőt mindegyik együttes kihagyja, így az első körben csatlakozik a mezőnyhöz. A selejtezőket egyfordulós mérkőzéseken rendezik meg, és a Bajnokok Ligájával ellentétben a Play-off kör, azaz a csoportkörbe jutásért rendezett párharcok is egy mérkőzésen dőlnek majd el. A kiemelést az UEFA aktuális klubrangsora határozza meg, amit az előző öt európai kupaidényben nyújtott teljesítményből számolnak ki.

Mivel a Puskás Akadémia nem szerepelt még európai kupában, így a legkisebb, 2.575-ös koefficienst kapta, tehát biztosan nem lesz kiemelt. A Honvédnak (rangsor tekintetében 256.) viszont jó esélye van rá, a kispestiek az elmúlt három szezon mindegyikében ott voltak valamelyik európai kupasorozat selejtezőjében, koefficiensük 4-es, ami ebben a kupacban a legjobb.

Az ezüstérmes Fehérvár (rangsor tekintetében 122.) viszont biztosan kiemelt lesz, köszönhetően 10.5-ös koefficiens-pontszámának – az egyik legmagasabb az eddig ismert mezőnyben –, amit a 2018/19-es idényben mutatott remek EL-szereplésével érdemelt ki, a csapat hét pontjával csoportja harmadik helyén végzett, csupán két ponttal lemaradva a második helyen továbbjutó BATE Boriszovtól.