2021. augusztus 4., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ludovic Orban miniszterelnök egy nemrég megtartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági hatások mérséklésére a kormány több intézkedéscsomagon dolgozik. 

Ezek között van az is, amely könnyíti a napszámosok alkalmazását, ugyanakkor pályázatot hirdetnek fiataloknak farmalapításra és -fenntartásra. Farmépítésre 40.000 eurónak megfelelő pénzösszegre lehet majd pályázni, miután kidolgozzák az erre vonatkozó módszert. 

A miniszterelnök kifejtette, hogy a vírusjárvány miatt 300.000 embernek szüntették meg a munkaszerződését. Február 23-ától április végéig mintegy 1.279.000 állampolgár tért haza az országba, nagyrészt Olaszországból, Spanyolországból, Németországból és Angliából. A járvány miatti óvintézkedések fokozatos felszámolását követően mintegy 300-350 ezren keresnek majd Romániában munkahelyet. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint Romániában a munkanélküliségi arány elérheti az aktív dolgozók 6%-át. Így a mezőgazdaságban tervezett intézkedések csökkenthetik a munkanélküliségi rátát – mutatott rá a kormányfő. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)