2021. december 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A román tulajdonban levő Dedeman barkácsáruházlánc fizeti a legtöbb társasági adót a romániai kiskereskedelemben működő vállalatok közül, a többi multinacionális vállalat – amelyek dominálják a román gazdaságnak ezt az ágazatát – kisebb nyereséget jelentenek, így kevesebb társasági adót is fizetnek – írta hétfőn elektronikus kiadásában a Ziarul Financiar című gazdasági újság.

A lap által megvizsgált cégadatokól kiderült, hogy a bákói Adrian és Dragoş Paval testvérpár tulajdonában levő Dedeman 2019-ben 8,2 milliárd lej árbevételt ért el, és 1,30 milliárd lej nettó nyereséget jelentett, ami azt jelenti, hogy 16 százalék a nettó haszonkulcsuk.

A nettó haszonkulcs alapján felállított sorrendben a második helyen a lengyel Pepco ruházati diszkonthálózat, valamint a francia Leroy Merlin lakberendezési és kertészeti kiskereskedő áll 9-9 százalékkal. A Romániában a legnagyobb élelmiszeripari kiskereskedelmi üzletláncnak számító német Kaufland 850 millió lej nettó nyereséget ért el 11,8 milliárd lej árbevétel mellett, ami 7 százalékos haszonkulcsot jelent. A szintén német tulajdonban levő Lidl 5 százalékos, a belga Mega Image élelmiszerüzletlánc 4 százalékos nettó haszonkulcsot ért el 2019-ben. A francia Carrefour, Penny és Auchan élelmiszeri üzletláncok 2 és 0,5 százalék közötti haszonkulccsal működtek, míg a Cora és a Profi élelmiszer-üzletláncok veszteségesek voltak 2019-ben.

A lap szerint a Dedeman által jelentett profitszint lehet a mérv-adó mutató arra, hogy a többi kiskereskedelmi vállalat, amelyeknek többsége multinacionális vállalat, valójában mekkora nyereséggel működik Romániában, csakhogy ezek a törvényes kiskapukat kihasználva csökkentik a profitjukat, hogy minél alacsonyabb társasági adót fizessenek Romániában – írta a Ziarul Financiar.


Az államháztartási hiány a GDP 1,81 százalékát tette ki április végén

Az államháztartási hiány április végén a bruttó hazai termék (GDP) 1,81 százalékát tette ki az első három havi 1,28 százalék után – derült ki a pénzügyminisztérium által csütörtökön közölt adatokból.

Az első négy hónapban a hiány abszolút értékben elérte a 20,7 milliárd lejt, ami ugyanakkor alacsonyabb, mint a tavaly azonos időszaki 26,82 milliárd lejes deficit, ami a GDP 2,54 százalékának felelt meg.

Az idén az első négy hónapban az államháztartás bevételei 20,6 százalékkal voltak nagyobbak éves összevetésben, és elérték a 118,39 milliárd lejt. A kiadások 11,3 százalékkal, 139,09 milliárd lejre emelkedtek.

A szaktárca a növekedést azzal magyarázta, hogy egyrészt tavaly márciusban és áprilisban jelentősen lecsökkentek a bevételek a koronavírus-járvány kezdeti időszakában elrendelt vesztegzár miatt, így a bázis meglehetősen alacsony, másrészt sikerült visszaszerezni az akkor kiesett bevételek egy részét. A legnagyobb növekedés a héa, a társadalombiztosítási járulékok, az európai pénzek és az ingatlanadó esetében tapasztalható.

Kiadási oldalon leginkább a közberuházásokra fordított összegek nőttek, 31,8 százalékkal. A személyzeti kiadások 5,7 százalékkal emelkedtek, a szociális kiadások 15,8 százalékkal haladták meg a tavalyiakat. Románia az idén 7,16 százalékos államháztartási hiánycélt tűzött ki. 


Mérséklődött a munkanélküliségi arány

Romániában 5,7 százalék volt áprilisban a munkanélküliségi ráta, ami 0,1 százalékpontos mérséklődés az előző hónaphoz mérten – közölte hétfőn az országos statisztikai intézet.

A 15 és 74 évesek között 474 ezer állástalan volt, ami csökkenést jelent az előző hónapban jegyzett 485 ezerhez képest. A férfiak körében 0,6 százalékponttal magasabb volt az állástalanok aránya, hiszen a férfiaknál 6 százalék volt a munkanélküliség, míg a nőknél 5,4 százalék. A 25 és 74 évesek körében 4,6 százalék volt az állás nélküliek aránya. A statisztikai intézet közölte, hogy 2021-től új adatgyűjtési szabályok léptek hatályba az Európai Unióban, és a foglalkoztatás meghatározása is módosult, ezért arra figyelmeztetnek, hogy az idei adatoknak a tavalyiakkal való összevetése nem mérvadó. A régi számítási és adatgyűjtési szabályok szerint a munkanélküliségi ráta a 15 és 74 évesek körében 5,3 százalék volt tavaly áprilisban. Az új szabályok szerint a régi adatok kiigazítását az év végére ígérték.