2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Régi csibészek koncertje

Július elsején 20 órától a marosvásárhelyi Jazz és Blues Clubban együtt koncertezik a marosvásárhelyi Corax és a Fortuna együttes. Mindkét csapat a kommunista korszakban az 1980-as évek marosvásárhelyi rockéletében játszott jelentős szerepet alkotásaival, fellépéseivel. A cenzúra legsötétebb éveiben zenéltek, amikor a securitate éles szemmel figyelte őket, az akkori rendszerellenes lázadás veszélyétől tartva. Ezért szerzeményeik azt a kort idézik ugyan, de néhány dalszöveg szimbólumai a mának is üzennek. 


  A CoraxA Corax 1982 tavaszán alakult Kibédi Zoltán (basszusgitár) és Székely Jenő (ének) kezdeményezésére. Az akkori zenekar tagjai voltak még Boér Károly (kísérőgitár, vokál), Lőrincz József (gitár), Horváth Jenő (dob) és Irsai Zsigmond (gitár, vokál). A zenekarnak komoly erőfeszítésébe került az alkotások mellett a felszerelést összeállítani, beszerelni, néha saját kézzel kellett tajkolni. A nehézségek mellett azonban sikerült már a kezdetekkor színpadra állni, és számos koncertet tartani. Mint sok más akkori zenekart, az ő együttesüket is a Szakszervezetek Háza karolta fel, Titus Daschievici segítette, támogatta a fellépéseket, az együttesek benevezését a hazai rock-fesztiválokra. Így ennek köszönhetően az együttes is több lehetőséget kapott arra, hogy bemutatkozzon az akkori fiataloknak, és kialakuljon a rajongótábor. Egy kis szünet után a csapat átalakul, két új taggal bővül. Kacsó Csaba (gitár, vokál) csatlakozik az együtteshez, míg Szép Tóth György (basszusgitár) a kötelező katonai szolgálatát teljesítő Kibédi Zoltán helyébe lép. 1983 januárjában az akkor már ismert, elismert marosvásárhelyi NOVAX együttessel szervezték az első közös koncertet a helybéli sportcsarnokban, ami akkor igazán szenzációnak számított. Újabb megszakítás után, 1985-ben újjáalakul az együttes, az új Corax felállása: Kibédi Zoltán (basszusgitár) zenekarvezető, Horváth Jenő (dob), Sólyom Sándor (gitár, ének) és Godzsa Béla (billentyűs hangszer, ének); az új felállás új zenei irányzatot is eredményez. 

Az együttes részt vesz az 1985-ös marosvásárhelyi rockfesztiválon, amelyen III. díjat nyer, majd ezt nagyon sok sikeres fellépés, turné, koncert követi. A zenekar 1987-ben felbomlik, majd 23 év szünet után Kibédi Zoltán újra összehozza a Corax együttest. 2010 tavaszán összeáll az új csapat: Gál Csaba (billentyűs hangszer, vokál), Horváth Jenő (dob), Kacsó Csaba (gitár, vokál), Kibédi Zoltán (basszusgitár, vokál), Székely Jenő (ének). A Corax zenekar sikereihez hozzájárultak még Józsi Csanád (ütőhangszerek), Szabados László (dobok), Kibédi Levente (gitár, ének), Gyárfás György (billentyűs hangszer) és sokan mások, meghatározva a zenekar stílusát. A Corax sajátossága a country-rock és retró stílusa, amelyet az új zenei irányzatokkal színesítenek. Daljaik a szerelemről, csalódásokról, kirándulásokról, a fiatalok egykori mindennapi életéről, gondjairól szólnak lírikus vagy esetenként vidámabb hangzásban. Az együttes jelenlegi tagjai: Farcádi Attila (ütőhangszerek), Kacsó Csaba (gitárok, vokál), Kibédi Zoltán (basszusgitár, vokál), Simon Károly (billentyűs hangszerek, vokál), Székely Jenő (ének). 


A FortunaA Fortuna Rock Band az 1980-as évek marosvásárhelyi rockéletének másik kiemelkedő zenekara volt, 1979-ben alakult meg. Szép Attila (gitár, ének), Krausz Jenő (dob) és Nagy Dénes (basszusgitár) hozta létre, később csatlakozott hozzájuk Szalma János (szólógitár) is. Az együttes 1987-ig aktív résztvevője a romániai rockéletnek, számos koncerten lépett fel, televíziós és stúdiófelvétele is készült. A Metropol, Compact, Iris, Garabonciás és Metrock együttesek mellett jelentősen befolyásolta a fiatalabb zenészgenerációt. 1987-ben Szép Attila kilép a zenei életből, így a zenekar feloszlik. Szalma János kezdeményezésére 2007-ben Budapesten újjáalakul az együttes, amelynek tagja: Nagy Dénes (basszusgitár), Kovács Zsolt (dob) és Páter Részeg Attila (ének). Magyarországon is sikeresen lépnek fel, többek között olyan együttesek társaságában, mint a Kékesi Rock Band, a Beatrice, az Edda és a Bikini. 2012-ben CD Téboly címmel lemezt adtak ki. Az együttes jelenlegi felállása: Szalma János (gitár), Nagy Dénes (basszusgitár), Nagy Andrea (billentyűs hanszer), Faragó Tibor (dob), Bosnakoff (Ary János) (ének). 

A július elsejei Jazz és Blues-beli fellépés nemcsak az egykori „csöves” generációnak lesz nosztalgiakoncertje, hanem remélhetőleg az új rocknemzedéknek is feledhetetlen élményt nyújt.