2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mandátumának első évét értékelte Soós Zoltán

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere tavaly október 26-án tette le a hivatali esküt. A városvezető a beiktatását követő egy év mérlegét vonta meg a kedden tartott sajtótájékoztatón, ahol beszámolt megkezdett mandátumának megvalósításairól.

– 365 nap telt el azóta, hogy elkezdtem a munkát Marosvásárhely polgármestereként. Úgy érzem, hogy 365 napja felelősségtudattal és alázattal látom el a feladatot, amelyet önök rám bíztak. A célom ugyanaz: állítsuk Marosvásárhelyt a tisztességes politika útjára és a fejlődés pályájára. Bátran és kellő nyitottsággal mondom ma is, hogy ajtóm nyitva áll azok előtt, akik építő javaslattal érkeznek a város fejlesztése érdekében. Kollégáimmal együtt folyamatosan keressük a megoldásokat városunk szebbé, élhetővé tételére. Az élettapasztalat mindannyiunknak megtanította, hogy eredményeket nem lehet egyik napról a másikra elérni. Maradandót nem lehet keddről szerdára alkotni. Lassan, de biztosan haladunk, és 365 nap után úgy érzem, szép eredményeket tudunk felmutatni – mondta felvezetőjében Soós Zoltán polgármester. 

Fotó: Borsos Csaba



Fontos előrelépések az intézmény és a városlakók között

A polgármester beszámolt arról, hogy elkezdték a hivatali ügyintézés digitalizációját, megnyitották az egységes ügyintéző irodát, és alkalmazzák az intézményi kétnyelvűséget. Fontos, hogy tisztázták és pontra tették a szemételhordás hátterét, kiszámítható, működőképes és hatékony szolgáltatást valósítottak meg. A szemételszállítókkal kötött új szerződés révén évi 15 millió lejt spórolnak meg a városnak, továbbá elindították az elektromos hulladékok begyűjtését, idén már két ilyen kampányt bonyolítottak le. Újdonság, hogy idéntől a városi kertészet nemcsak összegyűjti a zöld hulladékot a lakóktól, de újra is hasznosítja azt. 

A város sok év után rendezte az ösztöndíjakat, folyósította a fogyatékkal élők és hátrányos helyzetűek támogatásait, amelyek kifizetését korábban visszatartották.

Átszervezték a helyi rendőrséget, az állatkertet és a városi kertészetet, hasonlóan jártak el a Víkendtelep esetében is. Létrejött a Marosvásárhelyi Kulturális Központ. A hivatal lehetővé tette, hogy az előadóművészek birtokba vegyék a köztereket.

A jogi személyek számára megkönnyítették a hozzáférését a helyi hatóság pénzügyi szolgáltatásaihoz egy kizárólag számukra létrehozott helyiségben. A legalább 250.000 euró értékű munkahelyteremtő ingatlant építő vállalkozások számára törölték az épület- és telekadót. Az építkezési engedélyek kiváltását bonyolító adóügyi igazolás beszerzését kiiktatták az igénylés procedúrájából.

A város versenyt hirdetett a városközpontban kialakítandó közösségi terek és sétálóutcák átalakításának megtervezésére a város építészeti örökségének érvényesítése érdekében. Látványos Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szobra a városközpontban, és felgyorsították az Erdélyi Iskola szoborcsoport felállításának eljárását is. Fogadj örökbe egy zöldövezetet! címmel ösztönző programot indítottak.

Fontos, hogy a marosvásárhelyi várban ezentúl kulturális, művészeti, ifjúsági és szórakoztató rendezvényeket lehet szervezni, így a vár a helyszínhez méltó kulturális központként működhet. Ugyanitt megnyitották a Várgalériát.


Kifizették a város adósságait, több éve halogatott ügyeket oldottak meg

A városi tanács hat hónappal ezelőtt fogadta el az idei költségvetést, ezt követően érzékeny, de nagyon fontos és sürgős kérdésekben kellett döntést hozni. 

– Elsősorban kifizettük a város adósságait, ami igencsak megterhelte a költségvetést, egy húszéves telekvitát oldottunk meg, miután lezártuk a Gheorghe Marinescu utca 50. szám alatt található kórház területével kapcsolatos rendezetlen kérdéseket. Ennek eredményeként elhárult minden ilyen jellegű akadály az égési sérültek kezelésére szakosodott klinika felépítése elől. Továbbá helyreállítottuk és megnyitottuk a sportolók számára a víkendtelepi olimpiai méretű, sátortetős uszodát, feloldottunk egy 13 éve ellehetetlenített beruházást, a jégpályáét, átadva a területet az Országos Beruházási Hatóságnak. A következő két évben szinte teljesen lecseréljük a buszparkot, az első 21 jármű még ebben az évben megérkezik. Elektromos töltőállomások építését indítottuk el mind a telephelyen, mint pedig a vonalvégeken, ezzel együtt a városi buszmegállók újjáépítését és a korszerű jegyértékesítési rendszer bevezetését is felgyorsítottuk, és digitális technológiákat fogunk alkalmazni a vállalat minden szolgáltatásában. Idén tavasszal hét vonalon indítottunk autóbuszt a tanulók számára. Még ebben az évben elkezdjük egy 4 hektáros természeti park kiépítését a Tudor negyedben, növelve ezáltal a város zöldövezetét – tájékoztatott Soós Zoltán polgármester. 


Folyamatban az infrastrukturális fejlesztések 

Az infrastrukturális fejlesztésekről és nagyberuházásokról a polgármester elmondta, hogy készül a városi körgyűrű megvalósíthatósági tanulmánya mind a hét szakaszra. Két szakasz esetében a finanszírozási szerződést is aláírták. Három éven belül megvalósul az észak-erdélyi autópálya lehajtójától a Bodoni útig tartó szakasz, ami 2,5 km hosszú, illetve az Ernye–Koronka terelőúttól az E60-as útig (Segesvári út) tartó szakasz, ami 1,6 km hosszú. Dolgoznak egy projekten, hogy a Dózsa György utcában külön sávot alakítsanak ki a közszállítási járműveknek, a projektben biciklisáv is szerepel. Ehhez szorosan kapcsolódik a városközpont és a Dózsa György utca közötti kereszteződés átrendezése, hogy a létesülő biciklisávot folytonossá tehessék a Tudor negyed és a város kereskedelmi, ipari része felé. Kiírták a közbeszerzést egy híd építésére a Maros felett az északnyugati terelőút részeként. 

– Mostanig 33 tömbház hőszigetelésére nyertünk finanszírozást, további 29 tömbház esetében igényeltünk pénzalapot, várjuk a választ. A folyamatos útjavítások mellett teljesen felújítottuk a Március 8., a Ialomiţa, a Bucsecs, a Beszterce, a December 22. utcákat, a Hadsereg teret és részlegesen a Radnai utcát. Év végén nekifogunk a meggyesfalvi út újjáépítésének. Kilenc parkolóház megvalósíthatósága körvonalazódik, köztük a Park Szálló mögötti, a Nemzeti Színház mögötti parkolóházé, illetve az Állomás téri föld alatti parkolóházé és alagúté, ez utóbbinak is készül már a terve – mondta Soós Zoltán. 


Javult az oktatási intézmények felszereltsége

Az oktatási intézmények korszerűsítése sem maradt el, hiszen az elmúlt évben egy iskolaépületet teljesen felújítottak, 18 oktatási egység új bútort kapott, 13 óvodában játszótereket rendeztek be, iskolaudvarokat aszfaltoztak és tettek pontra, korszerű fogorvosi rendelőt alakítottak ki a Liviu Rebreanu Általános Iskolában, 14 interaktív táblát, új hangszereket vásároltak, és bővítették az internethálózatot. Négy oktatási intézményt sikerült akadálymentesíteni. Uniós és kormánypénzből bölcsődék építését indították el.

– Egy éve vagyok polgármester. Ma is tartom magam az egy évvel ezelőtt mondottakhoz, amikor munkát ígértem – nem a csodát. A sikert ugyanis nem adják könnyen. Meg kell dolgozni érte. Ha nagy dolgot akarunk véghez vinni, nagyban kell gondolkodnunk. A nagy dolgok sok kis részecskéből állnak össze. Aki követi a polgármesteri hivatal tevékenységét, minden bizonnyal látja, hogy sokasodnak ezek a részecskék. Meggyőződésem, hogy rövid és középtávon képesek leszünk megváltoztatni a várost – zárta beszámolóját Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere.