2020. július 9., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

 A június 29-én közzétett adatok tanúsága szerint a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) programjai révén megőrizte helyét a világ legelismertebb egyetemei között az egyik legrangosabb nemzetközi rangsorolásban (Academic Ranking of World Universities/ARWU; a 2020-as sanghaji lista területek szerint: http://www.shanghairanking.com/Shanghairanking-Subject-Rankings/index.html).

 A mérnöki és energiatudományok (Energy Science & Engineering) szakterület ebben az évben előkelő helyet foglal el a rangsorban a 301–400 közötti tartományban; a BBTE az egyetlen romániai egyetem, amely ezen szakterület révén bekerült a világ első 500 egyeteme közé.

 A BBTE a földtudományok szakterülettel is jelen van a 2020-as sanghaji listán (a 401–500 közötti tartományban), a második helyet foglalva el országos szinten. A fizika szakterület a maga rendjén immár harmadik éve járul hozzá, hogy a BBTE jelen legyen a világ első 500 egyeteme között, országszinten a 2-4. helyet foglalva el.

 Az összesített értékelésben csupán két romániai egyetem szerepel a rangsorban (az utolsó értékelés 2019-ben történt): a BBTE érte el országszinten a legjobb helyezést (701–800), a Bukaresti Egyetem pedig a 901–1000 közötti tartományban helyezkedik el.

 „A nemzetközi rangsorolások kiváló eszközei a tárgyilagos tudományos diagnosztizálásnak, amely így bizonyítékokon alapuló tudományos politikákat alapozhat meg. Ebben az évben a rangos ARWU/sanghaji lista megváltoztatta kritériumait, hogy a mennyiség helyett nagyobb hangsúlyt kapjanak a minőségi hozzájárulások. Ez még nagyobb elvárásokat kelt a nemzetközi láthatósággal/impakttal szemben, és örömmel tölt el, hogy a romániai egyetemek szintjén még mindig a BBTE-hez tartozik a legtöbb, a listán elismert szakterület. Ismétlem azonban: bár mi növekedünk, más országokban sokkal gyorsabban és fokozottabban növekednek célirányos országos politikák révén. Ilyen programok nélkül nem tudom, akár a mi intézményünk, akár a Bukaresti Egyetem képes lesz-e a továbbiakban (is) képviselni Romániát a nemzetközi ranglistákon, növelve ezáltal az ország versenyképességét” – nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora.

 Az elemzés során alkalmazott kiválósági – oktatási és kutatási – kritériumok szavatolják a nemzetközi rangsorok hitelességét, így ezek a rangsorok képezik a referenciapilléreket az egyetemek belső értékelése során is, még ha adaptáljuk is ezeket a mutatókat a romániai tudományos környezet versenyképessége teréhez, jelentőségük megváltoztatása nélkül. 

 (közlemény)