2019. június 27., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

2019. január elsejétől többen lesznek jogosultak

fűtéstámogatásra, mint eddig, ugyanis a kormány 615 lejről 750 lejre növelte azt a jövedelmi küszöböt, amely alatt az érintettek pótlékot kérhetnek – tájékoztatott Szőcs Zsuzsanna-Anna, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Szociális Igazgatóságának vezetője. 

Fotó: Nagy Tibor


– Megjelent egy sürgősségi kormányrendelet (114/2018), melynek értelmében mindazok az egyedül élő személyek vagy családok, ahol az egy főre eső jövedelem vagy nyugdíj nem éri el a 750 lejt, fűtéspótlék-igénylést nyújthatnak be a polgármesteri hivatal szociális osztályára, a Dózsa György utca 9. szám alá, a 8-as irodába. A szükséges iratok és feltételek ugyanazok, a változás csupán a jövedelemküszöbre vonatkozik, ami az eddigi 615 lej helyett 750 lej lett gázfűtés, villany- vagy fafűtés esetében. Ha az érintettek január 20-áig nyújtják be kérvényüket, akkor januárra, februárra és márciusra jogosultak lesznek fűtéspótlékra – tájékoztatott Szőcs Zsuzsanna-Anna igazgató. 

Marosvásárhelyen 2018 decemberében 363 család részesült gázfűtés-, 19-en villanyfűtés- és 52-en fafűtés-támogatásban, a jövedelmi szintek függvényében különböző összegekben.

Mint ismeretes, az igénylések elbírálásakor a családtagok egy főre eső havi nettó jövedelmét veszik alapul. A legnagyobb összeget, havi 262 lejt azok a gázzal fűtő családok kapják, akiknél az egy főre eső nettó jövedelem nem éri el a 155 lejt (ezek a szociális segélyből élő családok). A legkisebb támogatásban azok részesülnek, akiknek a havi nettó jövedelme az 540 és 750 lej közötti jövedelemsávban található, ők havi 20 lejt kapnak, ha gázzal vagy villannyal fűtenek, és 16 lejt, ha fával.

– A havi 20 lejes fűtéstámogatás nem nagy összeg, de lesznek olyan idős személyek, akik ezért az összegért is igényelni fogják, hiszen a kisnyugdíjasoknak ez is számít – fogalmazott az igazgató.

Hogy a jövedelemsávok és a melléjük rendelt támogatás összege mennyire méltányosak, vita tárgyát képezheti, ugyanis a jövedelemküszöböt évekig nem módosították, miközben az energiahordozók ára megnőtt. Ha egy 640 lejes minimálnyugdíjjal rendelkező személynek mindössze 20 lej támogatást nyújtanak egy téli, 200-300 lejes gázszámla kiegyenlítéséhez, akkor ez a legjobb indulattal sem nevezhető valós támogatásnak a kormány részéről.