2020. augusztus 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ismét megdőlt a napi esetszám rekordja csütörtökön: az utóbbi 24 óra alatt 614 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak.

Az országban először haladta meg a hatszázat a diagnosztizált fertőzések napi ritmusa.

Csütörtökön az ismert aktív koronavírus-fertőzöttek száma elérte a 7986-at, meghaladva a járvány áprilisi első tetőzésekor feljegyzett rekordot. A kórházak terhelése azért nem érte még el az akkori értéket, mivel most már nem kezelnek minden fertőzöttet kórházban: több mint 1600 tünetmentes fertőzöttet tíznapos megfigyelési időszak után hazaengedtek, annak ellenére, hogy nem lett két egymást követő tesztjük negatív, tehát nem nyilváníthatták gyógyultnak őket.

Az utóbbi napon 17 Covid-19-ben szenvedő beteg hunyt el, ezzel 1834-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma. Külföldön 122 koronavírussal diagnosztizált román állampolgár vesztette eddig életét.

A betegség romániai megjelenése óta 30.789 embernél mutatták ki a fertőzést, közülük 20.969 meggyógyult, 240-et pedig intenzív osztályon kezelnek.

Maros megyében a helyi közegészségügyi igazgatóság közlése szerint az elmúlt 24 órában két újabb megbetegedést regisztráltak. A fertőzöttek teljes száma ezzel 790, akikből 685 pácienst már kiengedtek a kórházból. A járvány eddig 70 halálos áldozatot szedett, az utóbbi napon nem jegyeztek újabb halálesetet. A megyében csütörtökön még 43 személy tartózkodott kórházban fertőzés gyanújával. 

Klaus Iohannis államfő csütörtöki televíziós beszédében jóhiszemű együttműködésre szólította fel a politikustársadalmat és a különböző pártok befolyása alatt álló állami intézményeket, a sajtót és a civil társadalmat is.

„A vírus valóságos, nincs politikai színe, nem lehet törvénnyel betiltani, és nem is tűnik el csak attól, ha tagadják létezését” – szögezte le az államfő, ismételten felhívást intézve a parlamenthez, hogy mielőbb fogadja el a lakosság egészségének hatékony védelméhez szükséges jogszabályi keretet.

Jelenleg egyelőre senkit sem lehet karanténra vagy kórházi elkülönítésre kényszeríteni, mert egy alkotmánybírósági döntés miatt múlt pénteken hatályon kívül helyezték az erről szóló miniszteri rendeleteket. A joghézagot felszámolni hivatott, a jobbközép kisebbségi kormány által hétfőn elfogadott törvénytervezetet a baloldali parlamenti többség élesen bírálta, a tervezet törvényhozási vitájára csütörtöki lapzártánk után került sor. (hírösszefoglaló)


Tízezrek hagyták el a karantént

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott szerda este a Realitatea Plusnak, hogy az alkotmánybíróság döntése óta 30.000 személy hagyta el a lakhelyi, és 1200-1300 a hatósági karantént. „Harmincezer páciens vagy fertőzésgyanús személy hagyta el a lakhelyi karantént, az 50.000-ből már csak 20.000 maradt. A hatósági karanténban levők közül 1200-1300-an távoztak, a 3500-ból maradt 2200. Huszonnégy óra alatt 624 páciens távozott a kórházból – köztük vannak azok is, akik már 10 napja voltak beutalva, és ezért haza kellett engedni őket, de olyanok is, akik kérték, hogy korábban mehessenek haza” – mondta Tătaru. Az egészségügyi miniszter kijelentette: a fertőző időszakban egy koronavírusos személy 234 embert is megfertőzhet. Éppen ezért a karantén és elkülönítés elrendelését szabályozó új törvény sürgős elfogadására van szükség – nyomatékosította Nelu Tătaru. (Agerpres)