2022. október 3., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem gyárthat több belső égésű motort a Renault

A jelenlegi hírek szerint a francia márka megállapodik a kínai Geelyvel és egy olajtársasággal, amelyekkel egy közös cégbe tömörülve gyárthatják ezentúl a belső égésű motorokat. A tervek szerint a Renault és a Geely 40-40%, míg az olajtársaság a fennmaradó 20%-ot birtokolhatja az új vállalatból. Ezzel a lépéssel pedig a Renault megválna a belső égésű motorok gyártásával kapcsolatos részesedésének többségétől.

Ez eddig nem is lenne nagy hír, hiszen az autós iparágban már számos hasonló jelenséget figyelhettünk meg, de az új vállalat neve Horse, vagyis magyarul ló lenne. Továbbá az átszervezési terv egy másik eleme az, hogy létrejön egy Ampére nevű cég is, amely a Renault elektromos autókkal foglalkozó részlegét takarná. Ez utóbbi viszont teljes egészében francia tulajdonban maradna.

A Horse vállalat tekintetében egyelőre kérdéses, hogy melyik az az olajtársaság, amely érdekelt lehet az üzletben. Az Automotive News Europe információi szerint a szaúd-arábiai Aramcóról lehet szó, amely jelenleg a világ legértékesebb cége.

A Renault számára egyébként az lehet az üzleti meggondolás, hogy az átszervezéssel pluszerőforrásokat szabadítsanak fel, amelyeket majd máshova tudnak átcsoportosítani. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani azt is, hogy ezeket az információkat egyelőre egyik vállalat sem erősítette meg. Viszont az is egy fontos szempont lehet, hogy a Geely és a Renault kapcsolata nem új keletű, hiszen a kínai gyártó idén bevásárolta magát a Renault dél-koreai részlegébe.


Eltűnnek a bajuszkapcsolók a Teslákból

Elon Musk vállalata mindig is formabontó volt. Olyan lépéseket vezetett be, amelyek első hallásra hajmeresztőnek tűntek, de az idő azt mutatta, hogy a vásárlók megszokták, és aztán a többi gyártó is szép lassan átvette ezeket a megoldásokat. Elég csak a nagy középső kijelzőre gondolni, ami elsőre furcsának tűnt. A megjelenésekor számos sofőr azt mondta, hogy nem jó gondolat teljes egészében lecserélni a fizikai gombokat – így például a klímaszabályozó egységet – digitálisra. Aztán idővel mindenki megszokta, és mára már standarddá vált. Ezt követte az a lépés, amikor a Model 3 már nem kapott óracsoportot a kormány mögé, ami ismét közfelháborodást váltott ki, de idővel ez is megszokottá vált, bár az autópiac többi szereplője egyelőre nem kezdte el alkalmazni ezt a megoldást. Az utolsó – immáron bevezetett újdonság a szarvkormány. Ezzel a Tesla már valamilyen szinten a teljes önvezetésre készül, amikor a sofőr maga az autó lesz, így csak nagyon szélsőséges esetekben kell majd megfogni a kormánykereket. Igaz, ez még a nagyon távoli jövő zenéje. Amikor pedig a világ először meglátta a szarvkormányt, furcsán nézett rá, és a teslások is azon kezdtek el gondolkozni, hogy milyen úton-módon tudnák lecserélni a megszokott kerek kormányra. A szakújságírók is kikerekedett szemmel nézték, de az első teszteket követően megváltozott a véleményük, ugyanis a szarvkormány nem teszi nehézzé a vezetést, vagy legalábbis nem annyira, mint azt első ízben gondolták volna. Most pedig a Tesla egy újabb elemet szeretne eltüntetni az autóiból, a bajuszkapcsolót.

Az amerikai autógyártó arra hivatkozik, hogy az autói mindig a minimalista design jegyében készültek, és ennek egyfajta következő szintje lesz az, hogy 2023-tól kiveszik a bajuszkapcsolókat a Model 3-ból és a Model Y-ból. Helyettük pedig nagyobb hangsúlyt fognak kapni a kormányon elhelyezett gombok. Az információt a Twitteren egy, a nevét nem vállaló személy osztotta meg, aki állítólag kapcsolatban van a Tesla beszállítóival.

Ha a hír igaz, és valóban megvalósulnak a Tesla fejlesztései, a bal oldali bajuszkapcsoló funkciói – azaz az index, a távolsági fényszóró és az ablaktörlő – a bal oldali, érintéssel vezérelhető görgőre kerülnek át, míg a jobb oldali bajuszkapcsoló feladatait a kormány jobb oldali részére szerelik át. Ez egyrészt logikus, másrészt viszont első olvasatra nagyban megnehezítheti a vezetést, hiszen teljesen át kell alakítani a megszokott reflexet, ami nem biztos, hogy egyik napról a másikra menni fog a sofőröknek.

Fontos nyomatékosítani, hogy ezek egyelőre csak találgatások. Annak is megvan az esélye, hogy bizonyos funkciók nem a kormányra, hanem a multimédiás infotainment képernyőre kerülnek át. A klasszikus autók kedvelői most minden bizonnyal elszörnyedtek, de számukra van egy jó hírünk a Tesla háza tájáról: a szarvkormányt több mint valószínű, hogy nem szerelik be a Model 3-ba és a Model Y-ba, az a Model S privilégiuma marad.


Testvéreket kaphat a Porsche Taycan

Az elektromos autók egyre nagyobb teret hódítanak, habár például Nagy-Britanniában mostanra olcsóbb megtankolni egy benzines vagy dízel autót, mint feltölteni egy elektromost. Ez a jelenség pedig minden bizonnyal a közeljövőben eléri Kelet-Közép-Európát is. Azonban a gazdasági elemzők egyetértenek abban, hogy a magas energiaárak nem tarthatók fenn sokáig, mert az hatalmas gazdasági recesszióhoz vezetne. Rövid távon viszont nagyon úgy néz ki, hogy olcsóbb lesz tankolni, mint tölteni. Persze, a teljes kép érdekében hozzá kell tenni, hogy a villanyautók esetében nincs olajcsere, nem kell szűrőket cserélni, és a fékek is sokkal később kopnak el a visszatöltésnek köszönhetően, mint a belső égésű motorral szerelt autók esetén. Tehát a magas energiaárak tekintetében is van létjogosultsága az elektromos autóknak, különösen akkor, ha például napelemről – lényegében ingyen – tudjuk otthon tölteni. Így nem csoda, hogy egyre-másra jelennek meg újabb és újabb elektromos autók. Nemrégiben a Porsche jelentette be, hogy testvéreket tervez a Taycannak.

Az előbb említett típus kapcsán azt már tudni lehet, hogy a Porsche komolyan veszi az elektromos autókra való átállást, még akkor is, ha csak kisebb embercsoportokat szólít meg. Gondoljunk továbbra is a Taycanra, a szakújságírók egyetértenek abban, hogy az egyik legjobb elektromos autó mind teljesítmény, mind hatótáv, mind pedig összeszerelési minőség tekintetében. Azonban az ára miatt csak nagyon kevés ember tudja megengedni magának.

Talán a Porsche is most arra gondolt, hogy mi lenne, ha több emberhez elérnének. Éppen ezért arról szólnak a hírek, hogy nem a Taycan kap egy közvetlen utódot, hanem várhatóan több új elektromos modellel bővülhet a Porsche palettája. A tervek szerint hat elektromos hajtású autót tervez piacra dobni a Porsche 2030-ig, azaz a következő bő 7 évben, vagyis éves szinten számíthatunk egy-egy új elektromos Porschéra.

Az egyik ilyen típus, amiről már biztosan tudunk, az a Panamera, hiszen ezekhez más padlólemezt fognak használni, mint a jelenlegi változatok. Nem mellesleg a Panamera most is kapható belső égésű motorral, és a pletykák alapján az elektromos kivitel megjelenése után is maradni fog még egy darabig. Az információk arról is szólnak, hogy a típus villanyvariánsa nagyobb lesz, és a tengelytávja is hosszabb lesz, mint a jelenleg forgalomban lévő változatnak.

A többi új modell várhatóan a Volkswagen-konszern SSP nevű padlólemezére épül majd, amelyben lesznek kimondottan Porsche-specifikus részletek is. A sportosabb modellek az SSP Sport platformot fogják megkapni, ezt első ízben egy 5 méter körüli hobbiterepjáró tudhatja majd magáénak.

Porsche Taycan

Forrás: Porsche