2022. október 3., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Jövőben is elmarad a Genfi Autószalon

Az már senkinek nem újdonság, hogy a koronavírus-járvány után megjelent az újabb probléma, a háború. Ez mind a gazdaságot, mind pedig a politikai döntéseket nagyban befolyásolja, de az autóipart is érinti. Egyrészt az ellátási láncok akadozása jelent gondot, másrészt a különböző rendezvényekre is kihatással van. Ennek eredményeképpen elmarad jövőben a Genfi Autószalon, ez pedig zsinórban a negyedik alkalom, amikor a szervezők kénytelenek lemondani a rendezvényről.


A Genfi Autószalon       Forrás: totalcar.hu
Az eredeti tervek szerint jövőben két szakaszban rendezték volna meg: februárban tartották volna Genfben, novemberben pedig Dohában. Azonban az európai helyzet miatt csak az utóbbi eseményt tartják meg, Katarban; ezt kétévente rendezik meg a Qatar Tourismmal való együttműködés részeként.

Marurice Turettini, az autószalon elnöke közleményében azt írja, hogy mindent megtettek annak érdekében, hogy a 2023-as Genfi Autószalont sikerüljön megszervezni, azonban sajnos a kockázatok felülmúlták a lehetőségeket, így negyedik alkalommal is elmarad a népszerű esemény. Igaz, az előző hármat a koronavírus-járvány miatt törölték, bár akkoriban próbálták online megszervezni. Azzal kapcsolatban, hogy 2023 februárjában lesz-e Genfi Autószalon a virtuális térben, egyelőre nincsenek hírek, viszont gyanítható, hogy nem. Erre az enged következtetni, hogy Sandro Mesquita, a Genfi Autószalon igazgatója úgy vélekedett, hogy sokan nincsenek jelenleg olyan helyzetben, hogy elkötelezzék magukat egy európai kiállítás mellett. Ebből lehet arra következtetni, hogy jövőben maguk az autómárkák nem fognak részt venni, így sem fizikai, sem online közönségre nincs szükség.

A szervezők minden körülményt megvizsgáltak, és ezek után világossá vált, hogy a 2023-as Genfi Autószalon el fog maradni. A szervezőcsapat közleményében mind a kiállítóktól, mind pedig a látogatóktól elnézést kért. Jelenleg csak a remény marad azzal kapcsolatban, hogy 2024-ben, négy év kihagyás után, újra sikerül teljes pompájában megszervezni a világ egyik legnagyobb autóbemutatóját. A szervezők egészen biztosan nem akarnak teljes egészében lemondani róla, így, ha nyugodtabb lesz a gazdasági és geopolitikai helyzet, visszatérhet a Genfi Autószalon.


Egy darabig még nem lehet Tesla Model 3 Long Range-t rendelni az Egyesült Államokban és Kanadában

A Teslát lehet szidni a felelőtlen ígéretei miatt, most viszont nem az történt, mint általában, vagyis nem Elon Musk mondott nagyot, hanem a gyártási folyamatokba bekavart a globális félvezetőhiány és a háború. Így azoknak, akik eddig várták a Tesla Model 3 Long Range kiadását, csalódniuk kellett, mert a megrendelésekkel kapcsolatos óriási csúszás miatt a gyártó eltávolította a honlapjáról ezt a konfigurációt. Így pedig a fogyasztók be kell érjék vagy az olcsóbb, hátsókerék-meghajtású Model 3-mal vagy a Performance változattal.


Tesla Model 3          Forrás: Tesla
Fontos hozzátenni, hogy a Tesla weboldaláról nem tűnt el a Model 3 Long Range, pusztán annyi történt, hogy elszürkült, azaz inaktívvá vált. Alatta pedig az olvasható, hogy csak 2023 januárjában lesz elérhető. Korábban ugyebár azt ígérték, hogy 2022 novembere és 2023 januárja között fogják leszállítani. Viszont, ha figyelembe vesszük, hogy más gyártóknál bizonyos típusok esetében több mint egy év a szállítási idő, nem is beszélhetünk éppen akkora csúszásról a Tesla esetében. Továbbá nagy előny a Tesla számára, hogy a másik két modell, a Standrad Range és a Performance továbbra is rendelhető, és az ügyfelek október és december között kézhez is kapják az autóikat.

A késéssel kapcsolatban Elon Musk is megszólalt a Twitteren, ahol elmondta, hogy számára és csapata számára nem a kereslet növekedése jelenti a legnagyobb problémát, hanem a termelés. Azt, hogy a Tesla-vezér ezalatt a globális félvezetőhiányra és az ellátási láncok nehézségeire utalt, vagy arra, hogy nincs elég gyár, ahol le tudnák gyártani a kért mennyiséget, nem tudni. Azzal kapcsolatban, hogy elérhetetlenné tették a honlapon a Long Range kivitelt, úgy fogalmazott, hogy jelenleg túl hosszú a várólista, de nemsokára újra engedélyezni fogják a rendeléseket.

A helyzet érdekessége, hogy hiába került most nehezebb helyzetbe a Tesla, a többi autógyártó még így sem tudja felvenni vele a versenyt. Idén a második negyedévben a Tesla több mint negyedmillió autót szállított le, ezeknek a túlnyomó többsége Model 3 és Model Y volt. Továbbá a Tesla célja, hogy az ez végére kétmilliós darabszámra tudják növelni a termelést, amivel komolyan meghaladhatják az egyes belső égésű motoros autógyártók által kitűzött célszámokat is. Természetesen az már egy másik kérdés, hogy ez valóban sikerülhet-e Elon Musk vállalatának, vagy csak ismételten egy megvalósíthatatlan ígérettel álltak elő? Jövőben kiderül.


1600 lóerős nyitott tetős szörnyeteg a Bugattitól

A szupersportautóknál mindig jelen volt a számháború. Ez pedig most sincs másképpen. Jöhetnek a szigorúbb kibocsátási normák, a sportautógyártókat nem fogja érinteni, az ő célközönségük ugyanis millió eurós nagyságrendben fizet egy autóért, így a gyártóknak nem kell fájjon a feje a büntetés miatt. Ehelyett inkább arra helyezik a hangsúlyt, hogy mekkora az adott autó teljesítménye, hiszen ez sokkal fontosabb annak érdekében, hogy megfogják a potenciális vásárlókat.


Bugatti Mistral             Forrás: Bugatti
Így tett most a Bugatti is, amikor előállt egy teljesen új autóval, a Mistrallal. Ez az új modell egy nyitott tetős roadster lesz, amelyben a Bugatti W16-os, 8 literes motorja foglal helyet, 1578 lóerő teljesítménnyel. Ez a motor más ismerős lehet azoknak, akik otthonosan mozognak a szupersportautók világában, hiszen először a Chiron Super Sport 300+-ban használták.

A bitang erős motorhoz egy hétsebességes dupla kuplungos váltó párosul, és az autó végsebessége akár 420 km/h is lehet. Azonban minden bizonnyal itt is beindul a számháború, és a Bugatti mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megdöntse a leggyorsabb roadsterek jelenlegi világcsúcsát, amelyet a Hennessey Venom GT állított fel a maga 427 km/h-s sebességével.

Bár a számok tekintetében abszolút csúcsnak tűnik a Bugatti Mistral, a belső tér kialakításánál megőrizték a márkánál már ismert puritánságot. A Mistral ugyanis nem kapott nagy digitális kijelzőket, helyettük a gyártók inkább a funkcionalitásra törekedtek, ilyenek például az egymásra helyezett klímaszabályozók, amelyekről a turbónyomást és egyéb információkat is le lehet olvasni.

Annak ellenére, hogy semmi különleges nincs a Mistral belsejében, szinte biztos, hogy nem lesz két egyforma a piacon, mert a Bugatti mindig rengeteg egyedi anyagot és kiegészítőt kínál, amelyek közül választhatnak az ügyfelek annak érdekében, hogy egyedivé tegyék az autójukat.

Külön érdekesség, hogy a Mistral – a Chironnal ellentétben – nem lesz nagy szériás autó, mindössze 99 darab készül belőle, egyenként 5 millió eurós áron. Azonban az, aki most szeretne rohanni a boltba, hogy megrendelje magának, ne menjen, már mindegyiket eladták, és a szerencsés vásárlók 2024-ben kezdhetik átvenni a Mistralokat.