2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az infláció után a Teslák is olcsóbbak lehetnek?

Az utóbbi időben mindennek felment az ára, és ez alól a gépjárművek sem képeznek kivételt. Ha összehasonlítjuk a piacot az egy évvel korábbival, azt láthatjuk, hogy minden típus ára közel 15%-kal drágult. Emellett ott van az üzemanyagárak magasrepülése is. Utóbbi fényében érthető, hogy egyre több ember gondolkozik azon, hogy villanyautót vásárol, annak ellenére, hogy a villamos energia is sokat drágult az elmúlt évben.

Ha pedig elektromos autókról van szó, akkor a legtöbbek által kívánt márka a Tesla, amelyet sokan a villanyautók királyaként emlegetnek. Viszont az árak emelkedése tekintetében a Tesla sem képez kivételt. A cég alapítóját, Elon Muskot Twitteren kérdezték arról, hogy a jövőben csökkenthetik-e az autóik árát. A Tesla vezére a kérdésre azt válaszolta, hogy erre csak akkor lesz remény, ha megoldódni látszik a gazdasági válság, és csökken az infláció mértéke.

Az elmúlt hónapokban az amerikai gyártó is többször volt kénytelen drágítani. Ennek pedig csak az egyik oka az infláció. A másik az alapanyagárak növekedése és az ellátási láncban tapasztalt problémák. Bár a Tesla sokáig gond nélkül lavírozott a hatalmas félvezetőhiánnyal küzdő piacon, egy ideje ő is kénytelen szembenézni a helyzettel, ami az árak növekedését és a szállítási idők csúszását eredményezte a vállalatnál.

Tesla modellek 

Forrás: TeslaPlug-in hibrid hajtásláncot kap a Lamborghini Huracán

Úgy néz ki, hogy a szupersportkocsikat is eléri az elektromosítás. Egyre több olyan típusról lehet hallani, amely már nem készül pusztán benzines kivitelben, hanem rendelkezik hibrid rendszerrel is. Ennek fő oka az, hogy az európai piacon mára már szinte lehetetlen eladni olyan gépjárművet, amelybe nem szereltek hibrid hajtást. Most pedig a Lamborghini is beáll a sorba.

A cég technikai igazgatója, Rouven Mohr az Auto Expressnek adott interjújában árulta el, hogy jövőtől egy új, plug-in hibrid hajtásláncot szerelnek a Huracánba. Maga a rendszer teljesen új fejlesztésű, vagyis eddig nem használták a Volkswagen csoport más márkái esetében. Külön érdekesség, hogy a Lamborghini ötvözi a környezetbarát hajtást és a teljesítményt, hiszen az új hajtáslánc sokkal nagyobb teljesítményt eredményez, és egészen biztosan ez is szerepet játszott abban, hogy beszerelik a Huracánba. Azt még nem tudni, hogy milyen belső égésű motor társul a plug-in hibrid hajtásrendszerhez, de elképzelhető, hogy egy V8-as benzinessel kombinálják, ami az Urusból már ismerős lehet. De az is egy opció, hogy meghagyják a Huracánban jelenleg is szolgáló V10-es motort, és ahhoz csapnak hozzá egy kis elektrifikációt.

Ami pedig a teljesítményt illeti, egyáltalán nem kizárt, hogy a Lamborghini azért tesz egy új hajtásláncot a Huracánba, hogy az vetélytársa legyen a nemrég bemutatott, szintén plug-in hibrid Ferrari 296 GTB-nek. Annak ellenére, hogy a Huracán egy korosodó modell, az új hajtásrendszerrel képes lehet elérni vagy akár meg is haladni a 850 lóerős teljesítményt, amivel felülmúlná a Ferrari adatait. Nem kizárt, hogy nem a környezetvédelem, hanem a számháború a Lamborghini valós célja.


Mélyrepülésben az autógyártás Európában

Több évtizede nem tapasztalt mélypontra süllyedtek az autógyártók eladásai Európában júniusban. Ám ez a visszaesés csak az eladott autók számában tapasztalható, a bevételek egyáltalán nem alakultak rosszul.

A europe.autonews.com cikke szerint a nyár első hónapjában 17%-kal csökkent az autóeladás, június folyamán mindössze 1,07 millió járművet értékesítettek a kontinensen, ami 1996 óta a legkisebb havi adat. Ennek okai az ellátási láncban tapasztalható fennakadások, a globális félvezetőhiány és az autóipart is sújtó rekordméretű infláció.

Az ACEA ipari szövetség múlt héten közölt adatai szerint a visszaesésben leginkább a Volkswagen csoport volt érintett. A konszernnél 24%-kal csökkentek a megrendelések az egy évvel korábbihoz képest. A második legrosszabb eredményt felmutató vállalat a Stellantis, amelynek eladásai 17%-kal csökkentek. A képzeletbeli negatív dobogó harmadik fokára a Hyundai csoport állt fel, azt követően, hogy megrendeléseik 3,9%-kal estek vissza az előző év azonos időszakához képest.

Érdekesség viszont, hogy nem minden gyártónak negatív az eladási indexe. A Kia 2,1%-ot tudott javítani az egy évvel korábbi eredményén, a Renault csoporthoz tartozó Alpine 40%-ot ugrott az egy évvel korábbi eladási adataihoz képest, de a Dacia sem panaszkodhat, hiszen 32%-kal ért el jobb eredményt, mint egy évvel korábban. Emellett ott van az Alfa Romeo, amely 20%-ot javított 2021-hez képest, és a Porsche, amely annak ellenére, hogy járművei egyáltalán nem nevezhetők olcsónak, képes volt 19%-os eladási növekedést elérni.

Az említett visszaesések és növekedések csak az eladott autók számára vonatkoznak. Ha a bevételek alakulását vizsgáljuk, teljesen más a helyzet. Az EY tanácsadó cég elemzéséből, amely a világ 16 legnagyobb autógyárának üzleti adatait vizsgálja, kiderül, hogy a Mercedes-Benz 15%-kal, a Volkswagen 13,3%-kal és a BMW 10,9%-kal növekedett. A jelentés aláhúzza azt a tényt, hogy 2022 első negyedéve, pusztán a számok alapján, kiválónak mondható. Ennek ellenére rendkívül feszült a helyzet az autóiparban, legalábbis az átlagos autók tekintetében. A luxusautókat gyártó vállalatok bizonyos értelemben haszonélvezői a helyzetnek. Ez azért lehetséges, mert a csiphiány következtében a rendelkezésre álló alkatrészeket elsősorban a nagy, drága és magas nyereségű autókba építik be. Mivel nagy a kereslet a piacon, egyelőre nem kell árcsökkentéssel szembenézni, éppen ellenkezőleg, emelkedtek az árak, bár ebben az inflációnak is nagy szerepe van.

Ami a félvezetőhiányt illeti, a nagy gyártók a múlt hónapban arról beszéltek, hogy enyhülni látszik a jelenség, viszont még így is sok idő fog kelleni, hogy a termelés visszakerüljön arra a szintre, amelyen a félvezetőhiány előtt volt. Továbbá jelenleg nem a félvezetőhiány az autógyártók egyetlen problémája, hiszen ott vannak az egyre magasabb nyersanyag- és energiaköltségek is. Ezek egyaránt hozzájárulnak, az infláció mellett, a gépjárművek árának növekedéséhez. Öröm az ürömben, hogy a Bloomberg Intelligence szerint a főbb piacokon – például az Egyesült Királyság és Németország – az eladások hamarosan növekedésnek indulhatnak, így a július-augusztusi eredmények jobbak lehetnek.