2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Menthető a dízelmotor?

Sokan már eltemették a dízelmotort, mind a gyártók, mind pedig a felhasználók részéről. Azonban úgy néz ki, hogy egyesek mégis kitartanak mellette. Habár 2035 után a jelenlegi álláspont szerint az Európai Unióban nem lesz megengedett a belső égésű motorral szerelt autók forgalmazása, ez a világ más részeire egyelőre nem érvényes. Így például a távol-keleti országokban továbbra is maradhat a dízel, annak ellenére, hogy arrafelé nincs akkora hagyománya, mint Európában.

Viszont a Mazda most állt elő egy új dízelmotorral, amit a CX-60-ba szerelnek. A hathengeres motorról egyelőre annyit árultak el, hogy két teljesítményszinten lesz elérhető: készül belőle egy 200 és egy 254 lóerős változat. Mindkét szinthez társul egy 48V rendszerfeszültségű enyhe hibrid rendszer.

A Mazda CX-60-ba a motort hosszanti állásban szerelték be. A lökettérfogatról a Mazda nem beszélt, de szinte borítékolható, a Mazdát ismerve, valamint a hathengeres konstrukciót, hogy egy 2200 köbcentis kivitelezésűről van szó. Az új soros Mazda-dízelmotor pedig nem is fogyaszt olyan rosszul. Az alacsonyabb teljesítményszint mellett 4,9 litert mondanak 100 kilométerre, de az erősebb, 254 lóerős változat fogyasztása sem mondható magasnak, a WLTP-mérési ciklus szerint 5,3 litert kér minden megtett 100 kilométeren. A jó adatok mögött egy új technológia állhat, amit a Mazda DCPCI-nek nevezett el. Erről sokat egyelőre nem árultak el, de egyes feltételezések alapján valamilyen előkamrás rendszerről lehet szó.

A gyártó szerint nem mellesleg az új Skyactiv-D motor a világ egyik legtisztább dízelje. Mondjuk, ez a legújabb konstrukciótól el is várható. Az már egy másik kérdés, hogy valóban sikerül-e maradandót alkotni, avagy mennyire lesz sikeres a Mazda új motorja. Ezekre a kérdésekre még nem tudunk válaszolni, viszont az már szinte biztos, hogy ez az egyik utolsó új tervezésű dízelmotor, legalábbis Európa számára.

A tervek szerint a Mazda a CX-60 után a következő, Európának szánt újdonságába, a CX-80-ba is használni fogja a Skyactiv-D motorcsalád legfrissebb tagját. A Mazda CX-80 a tervek szerint 2023 második felében kerül majd a kereskedések kínálatába.

 Új Mazda-hajtáslánc

Forrás: MazdaÚj élet a régi akkumulátoroknak

Sokan tartanak attól, hogy mi lesz az életciklusuk végén járó akkumulátorokkal. Számos vásárlót éppen ezt tántorít el attól, hogy tisztán elektromos vagy hibrid autót vásároljon, hiszen arra gondol, hogy az elhasznált akkumulátor sokkal nagyobb terhet jelent a környezet számára, mintha egy autó folyamatosan pufogná ki magából a káros anyagokat. Elsősorban az elektromos autók – még az akkumulátorral együtt is – sokkal kevésbé szennyezők összességében nézve, mint a belső égésű motorral szereltek. Természetesen az akkumulátor mindig kérdés volt, viszont egyre több megoldás születik. Az egyik ilyen a Redwood Material akkumulátor-újrahasznosítással foglalkozó cégtől származik. A vállalatnak nem mellesleg J. B. Straubel a társalapítója, aki a Tesla műszaki vezérigazgatója is volt.

A Redwood Material múlt héten jelentette be, hogy az új autóipari partnerük nem más, mint a Toyota észak-amerikai leányvállalata. Az újrahasznosítási folyamatot pedig öreg, elsősorban Priusokból származó akkumulátorokkal fogják elkezdeni. Az akkuk begyűjtése után elsősorban egy tesztelési ciklus következik, majd ezt követően jön az újrahasznosítási folyamat.

Az újrahasznosítás után több más tevékenységben is részt fog venni a Redwood Material cég, ilyen például az, hogy követi az akkumulátorok kapacitásának alakulását, foglalkozik az adatmenedzsmenttel, valamint az akkumulátorgyártásból és az észak-amerikai gyárak alapanyag-ellátásából is részt vállal.

A közös cél a körkörös ellátási láncok kialakítása, amelyek nagyban csökkenteni fogják az akkumulátorgyártás környezeti és pénzügyi terheit.

Természetesen az akkumulátor-újrahasznosítás nem olcsó mulatság. A Redwood Material az ellátási láncok röviden tartásával fog arra törekedni, hogy minél olcsóbban tudja megvalósítani a folyamatokat.


Elektromos autóknak kedvező versenypálya épül

A különféle autóversenyek tekintetében léteznek különböző versenypályák is. Viszont eddig senki sem gondolt arra, hogy az elektromos autóknak is célzottan tervezzen és építsen egy versenypályát. Értelemszerűen a motorsportok szerelmesei nem tudják feldolgozni, hogy az autók nagyon gyorsan haladnak, de ehhez a mozgáshoz nem társul hang. Sokaknak még mindig a V8 jelenti az igazi autóversenyt. Tagadhatatlan, hogy egyedi hangulata van annak, amikor felbőg a motor, és behunyt szemmel is tudjuk, hogy most valami elképesztő gyorsulás történik. Viszont szép lassan érdemes lesz hozzászokni, hogy ennek a korszaknak vége. Mind az utcákon, mind pedig a versenyzés tekintetében – utóbbiban később – át fogják venni az uralmat az elektromos autók. És mi tagadás, talán sokkal élvezetesebb lesz ezek versenye, ha olyan pályán mennek, ami célzottan villanymeghajtásra van optimalizálva.

Egy ilyent tervez a Motorsport Vision nevű cég, amely még 2015-ben szerezte meg az egykori katonai támaszpontot Franciaországban, Laon városától nem messze. Korábban egy hozzávetőlegesen 8 kilométer hosszú szupersportkocsikra optimalizált versenypályát szerettek volna építeni. Viszont közben felfigyeltek a villanyautók gyors térnyerésére, így átszabták az eredeti terveket.

Az új koncepció a Couvron Eco Circuit névre hallgat. Ez sokkal rövidebb, mint a szupersportkocsik számára kigondolt pálya, hiszen mindössze 3,2 kilométer hosszú. Azonban terveznek mellette egy 350 MW-os naperőművet, ami, ha megépül, Európa egyik legnagyobbika lesz. 

 De miért különösen jó egy naperőművet (vagy bármilyen más alternatív energiaforrást) tervezni egy elektromos autóknak szánt versenypálya mellé? A válasz egyszerű: mert így lesz valóban teljesen tiszta, azaz karbonsemleges a versenyzés. Hiszen az autókba egyenesen a napból tankolnak majd, így nincs szükség arra, mint számos más versenypályán, hogy dízelgenerátorokat helyezzenek el. De még csak nem is szénerőműből érkezik az energia.

A Motorsport Vision nevű vállalat nem mellesleg Jonathan Palmer – egykori Forma–1-es autóversenyző tulajdonában van. A cég az elmúlt évtizedekben történelmi brit versenypályákat vásárolt fel, illetve az üzemeltetésükkel is foglalkozott. Továbbá autóversenyeket és pályanapokat is szervezett. Azaz, ha megnézzük az eddigi eredményeit, egyáltalán nem kizárt, hogy valóban képes lesz felépíteni ezt a versenypályát az elektromos autók számára.