2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

az ország legmagasabban jegyzett gazdasági egyetemi képzése

Alapképzésen 300, míg mesterképzésen 150 hellyel várja a felvételizőket a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kara, amely a nemzetközi rangsorok alapján az ország legmagasabban jegyzett, magyar nyelvű képzést is nyújtó gazdasági felsőoktatási intézménye. A felvételizők által választható szakirányok lefedik a gazdaság minden fontosabb területét, így alapképzésen gazdasági informatika, marketing, menedzsment, valamint pénzügy és bank szakirány közül válogathatnak a felvételizők, míg mesterképzésen három, a digitális marketing, a vállalati pénzügyi menedzsment és a vállalkozásmenedzsment szakirány indul magyar nyelven. A felvételit a tavalyi évhez hasonlóan idén is online szervezik. További részletek a hu.econ.ubbcluj.ro/felveteli oldalon találhatók.


Vállalatlátogatás az Ortoprofil marosvásárhelyi székhelyénNemzetközileg versenyképes gazdasági képzés

A kolozsvári BBTE, ezen belül pedig a gazdasági képzést nyújtó Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar rendre kiváló eredményeket ér el a nemzetközi egyetemi rangsorokban, melyek alapján egyértelműen országos első helyet foglal el, és a kelet-közép-európai régióban is folyamatosan vezető szerepet játszik. A QS World University Rankings 2021-es toplistáján például az intézmény gazdaság és menedzsment szakterületen országos első, egyetlen olyan romániai egyetemként, amely világszinten az első 500 között szerepel (pontosabban a 401-450. helyen, megj.: a kategóriák 50 helyenként kerülnek csoportosításra), egy kategóriában van neves ausztriai, finnországi vagy olaszországi egyetemekkel.

A nemzetközi versenyképességet a ranglistákon túl az intézmény diákjainak nemzetközi eredményei is alátámasztják. A BBTE magyar tagozatos közgazdászhallgatói számos nemzetközi esettanulmány-

versenyre jutottak el, amelyekről szép eredményekkel tértek haza, 2020-ban dicséretet szerezve például a washingtoni Georgetown University világszintű versenyén, 2019-ben pedig második helyezést elérve a Norwegian School of Economics által szervezett gazdasági esettanulmány-versenyen. A legutóbbi tanév az intézmény történetének eddigi legjobb eredményét is elhozta, amikor a BBTE magyar tagozatos mesterképzéses közgazdászcsapata első lett a kanadai University of Calgaryn szervezett versenyen. A négyfős diákcsapat egy világszintű selejtezőt követően jutott a 2021-es verseny 10 legjobb egyetemi csapata közé, ahol a döntőben egy 24 órás esettanulmány-megoldást követően nem találtak legyőzőre.

Az oktatás magas színvonalát egy lelkes, széles körű nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező hazai oktatói csapat biztosítja, amelynek a munkáját magyarországi, franciaországi és nagy-britanniai vendégoktatók egészítik ki.

Gyakorlatorientált oktatás

A képzések során kiemelt figyelmet fordítanak a vállalati együttműködésekre, amelyek már az egyetemi képzés során valós, gyakorlatias gazdasági tapasztalattal vértezik fel az intézmény hallgatóit. A BBTE magyar tagozatos közgazdászképzésén több mint 40 helyi és nemzetközi vállalattal dolgozhatnak együtt a hallgatók. Ezek az együttműködések több elemből épülnek fel: a vállalati meghívott előadóktól a valós esettanulmányokon, órai vállalati projekteken és vállalatlátogatásokon át egészen a szakmai gyakorlat vagy nyári internship programokig számos olyan lehetőség, melyek során vállalati közegben is kipróbálhatók az egyetem padjaiban elsajátított ismeretek.

A BBTE magyar tagozatos közgazdász-mesterképzésein például már négyéve működik az a program, amelynek keretében a délutáni mesteris órák mellett az intézmény vállalati partnerei részmunkaidős állásokat kínálnak fel a hallgatóknak, akik így a mesterképzés sikeres elvégzése után a mesterfokú oklevél mellett már valós, munkaszerződéses vállalati tapasztalat birtokában kerülhetnek ki a munkaerőpiacra.