2021. december 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kolozsvári BBTE diákcsapata nyerte a kanadai University of Calgary gazdasági esettanulmány-versenyét

Történelmi jelentőségű eredményt ért el a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának négy magyar tagozatos mesterképzéses hallgatója, akik a virtuális dobogó legfelső fokára állhattak fel a kanadai University of Calgary világszintű esettanulmány-versenyén, elsőként szerezve ezáltal az erdélyi magyar felsőoktatás és az egyetem történetében első helyezést egy globális szintű gazdasági esettanulmány-versenyen.

A kolozsvári csapat, melynek tagjai Borsos András (vállalati pénzügyi menedzsment mesteri, 1. év), Deák Péter (vállalkozásmenedzsment, 2. év), Kelemen Kincső (vállalkozásmenedzsment, 2. év) és Sata Bálint (vállalati pénzügyi menedzsment mesteri 1. év) voltak, előbb egy világszintű selejtezőt követően jutott be a 24 jelentkező közül a legjobb tíz egyetemi csapat közé, akik egy újabb 24 órás esettanulmány-megoldást követően prezentálhatták megoldásukat a verseny döntőjében.


Hogyan zajlott a verseny?

A EnergyBowl Case Competition 2021 elnevezésű verseny döntőjére február 17–18-án került sor a 10th Annual Alberta Student Energy Conference rendezvény keretén belül a kanadai University of Calgary szervezésében. A verseny döntőjében a kolozsvári BBTE csapata kanadai, kínai, olaszországi, hollandiai, brit, mexikói, libanoni, perui és indiai egyetemek csapataival kellett megküzdjön a dobogós helyezésekért. A verseny során a döntőbe jutott csapatok egy kanadai olajipari vállalat, a Cenovus számára kellett kidolgozzanak egy stratégiát az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentésére vonatkozóan, alátámasztva a javasolt fejlesztések gazdasági és környezeti fenntarthatóságát is.

A megoldásokat online mutatták be egy, a vállalat képviselőiből és nemzetközi tanácsadó cégek gazdasági szakembereiből alkotott szakmai zsűri előtt. A zsűri döntése alapján a versenyt 2021-ben a kolozsvári BBTE-t képviselő, Synergy Consulting fantázianevet viselő csapat nyerte. Egyben a rendezvény 2000 dolláros fődíját is elhozták, valamint elnyerték a jogot, hogy megoldásukat a Cenovus vállalat felsővezetésének is bemutathassák.

A csapat felkészítő tanárai dr. Szász Levente, dr. Györfy Lehel-Zoltán és dr. Rácz Béla-Gergely voltak.


Történelmi jelentőségű siker

A BBTE különböző diákcsapatai értek már el kiemelkedő eredményeket nemzetközi esettanulmány-versenyeken, mint amilyen a 2019-ben megszerzett 2. helyezés a Norwegian School of Economics vagy a mexikói Universidad Panamericana versenyén, de kolozsvári csapat a világszintű, több kontinensre kiterjedő nemzetközi esettanulmány-versenyek történetében most állhatott fel először a dobogó legmagasabb fokára. Gratulálunk a csapatnak és felkészítő tanáraiknak a történelmi sikerhez! (közlemény)A Székely Gazda márciusi számának tartalmából 

Megjelent a márciusi Székely Gazda, a Hargita Népe napilap havonta jelentkező színes, 24 oldalas mezőgazdasági melléklete. A mellékletben Boncina-Székely Szidónia riportján keresztül a magazin 3-6. oldalain betekintés nyerhető a gyergyócsomafalvi Jánosi pékség működésébe. A 2004-ben alapított családi vállalkozásban és gazdaságban – a fiataltól a legidősebbig – minden családtag kiveszi a részét a tennivalókból. Híres kemencés házi kenyereikhez saját maguk termelik meg a rozsot és a pityókát is, a rozslisztet pedig – szintén házon belül – a Kelet-Tirolból vásárolt köves malmukon őrlik. A lap 8-9. oldalán a februárban megalakult Felcsík Mezőgazdasági Szövetkezetről olvashatnak, míg a Hargita megyei mezőgazdasági szakiskolákat bemutató sorozatban ezúttal Alcsíkra, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre szakközépiskolába látogattunk el, ahol leginkább a kertészet és a növénytermesztés terén mélyíthetik el tudásukat a diákok.

A kertbarátok, gyümölcsfa-tulajdonosok a 14. oldalon találhatnak hasznos tanácsokat a gyümölcsfák időszerűvé váló metszésével, ápolásával és tavaszi lemosópermetezésével kapcsolatban. A gazdaportré rovatban a Homoródszentmártonban gazdálkodó fiatal agrármérnökkel, Bancsi-Rigó Istvánnal ismerkedhetünk meg, aki a családi birtokon fóliasátras és szabadföldi zöldségtermesztéssel foglalkozik. A fiatal gazda tapasztalatait A kevesebb néha több című riportjában Nagyálmos Ildikó foglalta össze. A Ravasz tavasz a méhesben című cikkel Zöldi István csíkszéki mézlovag a szokatlan időjárásból eredő veszélyekre hívja fel méhésztársainak a figyelmét. A juh- és szarvasmarhatartó gazdáknak Suba Kálmán falugazdász a legelők fontos takarmányforrás-szerepéről szól, és a gazdaságos, gyepkímélő legeltetés módjait ismerteti az állattartókkal.

Keressék és olvassák, lapozzák a Székely Gazdát haszonnal!

Domján Levente, Hargita NépeCEDukáció – Online oktatási platformot indít a CED 

Hiánypótló elemmel bővült a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. szolgáltatási portfóliója: a CEDukáció online oktatási platformon neves előadók, szakértők segítségével kaphatnak választ a vállalkozói lét szinte összes kérdésére a regisztrált látogatók. A díjmentes edukációs videók, oktatóanyagok átfogó tudást nyújtanak a részt vevő hazai és a határon túli kkv-knak.

A platform létrehozását alapos piackutatás előzte meg, a CED felmérte a partner vállalkozások igényeit, és annak megfelelően alakította ki a CEDukáció tematikáját. 

A program célja, hogy összegezze a vállalkozói létformát érintő valamennyi kihívást, felmerülő problémát, majd edukációs videók, oktatóanyagok és képzések formájában nyújtson ezekre komplex megoldást a résztvevőknek. 

A CEDukáció így érinti egyebek mellett a vállalatfejlesztés, a brandépítés, az eredményes online marketingstratégiák, a magabiztos előadásmód témakörét. Emellett olyan alapvető kérdésekben segít, mint a megfelelő termék és célcsoport kiválasztása, sikeres online prezentáció létrehozása, de foglalkozik a jó vezető és a sikeres csapat közötti kölcsönhatás fontosságával is. 

„A tematika komplex, ahogy a vállalkozói lét is az. A versenyképességhez ma már kevés egy jó termék, szolgáltatás, legalább ilyen fontos a márkaépítés, a cégre szabott »buyer persona« meghatározása, vagy egy produktív online konferencia megtartása. Éppen ezért törekedtünk arra, hogy a CEDukáció mindezen témákat – és számos egyéb területet – lefedje, és a gyakorlati életben felhasználható tanácsokkal, szakmai ismeretekkel lássa el a vállalkozókat” – mondta Csík László, a CED ügyvezetője.

A CEDukáció első oktatóvideói, tananyagai elkészítéséhez olyan neves előadók csatlakoztak, mint Kemény Dénes olimpiai bajnok mesteredző, Bolya Imre karizmatréner, a Karizma című könyv szerzője, Kőszegi András márkatanácsadó, a BrandTrand marketing szakportál alapítója, vagy Laczkó Balázs minősített Google Ads-szakértő, aki számos sikeres webshop marketing-stratégiájának kialakításában vett részt. 

Az ingyenes regisztrációt követően az érdeklődők korlátlan hozzáférést kapnak a program teljes videós oktatóanyagához, valamint első kézből értesülhetnek a CEDukáció keretében megvalósuló rendezvényekről.

A platformmal, illetve a képzésekkel kapcsolatos további információk a CEDukáció oldalon érhetők el. (közlemény)