2019. június 27., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újabb korrekció

A Maros Megyei Nyugdíjpénztár befejezte a  nyugdíjátszámítást, amit egy tavalyi jogszabály, a 263/2010-es törvényt módosító  221-es számú törvény ír elő. A megyében 381 személyt érintett a nyugdíjátszámítás, ami jelentős mértékben növeli az érintettek járandóságát. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)


A nyugdíjpénztárnak a törvény megjelenését követő 12 hónap alatt, szeptember 30-ig kötelessége  hivatalból átszámítani a törvény hatálya alá eső személyek nyugdíját. Kik jogosultak a nyugdíjátszámításra? Azok a nyugdíjasok, akik egyidejűleg teljesítik a következőket:  2011. január elseje előtt mentek nyugdíjba, 2001. április elseje  előtt I-es vagy II-es munkacsoportban, majd 2001. április elseje után, e munkacsoportok új megnevezése folytán nehéz, illetve speciális munkakörülmények között dolgoztak, továbbá a törvény által előírt, vagy bírósági határozat révén csökkentett hozzájárulási idővel rendelkeztek. Ilyen helyzetben vannak például azok a hátrányos helyzetű  személyek, akik nehéz körülmények között, I-es vagy II-es munkacsoportban dolgoztak, s akik esetében  eddig nem vették figyelembe, hogy nehéz körülmények között fejtették ki tevékenységüket. A mostani nyugdíjátszámítással tulajdonképpen korrekció történik, a nyugdíjpont értékének újraszámításakor jelentős  a növekedés. 

– A törvény megjelenését követően 381 nyugdíjat kellett átszámítani a megyében. 335 határozatot postáztunk is a jogosultaknak, azonban az alkalmazott számítógépes program műszaki  hibája miatt 46 dosszié esetében nem tudtuk elvégezni az átszámítást.  A hibát jeleztük az informatikai rendszert üzemeltető és karbantartó cégnek, hogy módosítsák a programot annak érdekében, hogy  2019. szeptember 30-ig valamennyi jogosult nyugdíját át lehessen számítani – tájékoztatott Neagoe Eugenia, a Maros Megyei Nyugdíjpénztár igazgatója.  Tudni kell, hogy azok a nyugdíjasok  nem veszítenek semmit, akiknek késéssel számítják át a nyugdíját, mert visszamenőleg 2018. október elsejéig mindenki megkapja a nyugdíjkülönbözetet.