2021. március 7., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A fejlesztési minisztériumnál lezárult a közbeszerzés

A Fejlesztési és Közmunkaügyi Minisztérium lezárta azt a közbeszerzést, amelynek eredményeképpen 131 elektromos autóbuszt vásárolnak hét város részére. Marosvásárhely mellett a többi között Nagyszeben, Máramarossziget, Piteşti kap elektromos meghajtású járműveket. 

A 12 méter hosszú, alacsony padlójú, korszerű, környezetkímélő autóbuszok beszerzésére kiírt licitet a Solaris Bus&Coach lengyel gyártó nyerte meg. A közbeszerzési eljárással kapcsolatban a liciten részt vevő cégek nem tettek le óvást a határidőn belül, így a fent említett lengyel vállalattal köt szerződést a minisztérium. A 131 autóbusz megvásárlását a 2014–2020-as regionális operatív program pénzalapjából finanszírozzák. 

A Solaris Bus&Coach Marosvásárhely részére 32 elektromos buszt, 32 lassú, valamint 10 gyorstöltő állomást szállít le, a szerződés értéke közel 82 millió lej. A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal kommunikácios osztályának tájékoztatása szerint a szerződés aláírására az elkövetkező napokban kerül sor, az önkormányzat a lengyel cég képviselőit is várja, akikkel egyeztet a járművek leszállításáról. 

A légszennyezés csökkentése, a levegő minőségének javulása fontos cél, a szóban forgó szerződés mellett Marosvásárhely esetében még folyamatban van további korszerű tömegszállítási járművek közbeszerzése. Az önkormányzat további tíz, szintén elektromos, 10 méteres városi buszt, valamint 38 hibrid (dízel-elektromos meghajtású) autóbuszt vásárolna. 

Marosvásárhelyen jelenleg 83 autóbuszt üzemeltet a Közszállítási Vállalat – tájékoztatott a városháza kommunikációs osztálya.

Illusztráció