2020. november 26., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Maros megyében is súlyos következményei vannak a járványnak

A koronavírus-járvány alatt nagyon sok cég kényszerült a munka beszüntetésére, így március 16-ától, a szükségállapot kihirdetése után a munkaadók igényelhették alkalmazottaik számára a munkanélküli-segélyt, ami bérük 75 százalékát jelenti, s ami nem lehet magasabb, mint az országos bruttó átlagbér 75 százaléka. 

Ahhoz, hogy az alkalmazottaknak folyósítsák a munkanélküli-segélyt, a cégvezetőknek igénylést kellett benyújtaniuk elektronikus postán, illetve a gov.ro platformon. Mint ismeretes, a március második felére szóló munkanélküli-támogatást április elsejétől lehetett igényelni, az áprilisieket május elsejétől, míg a májusiakat június elsejétől lehet feltölteni a rendszerbe. A kényszerszabadságra járó összegeket a Maros Megyei Munkaerő-közvetítő Hivatal 15 napon belül utalja át az alkalmazóknak, akiknek három napon belül kötelességük kifizetni a segélyt az alkalmazottaknak – monta Ştef Gheorghe, a munkaerő-közvetítő hivatal igazgatója. 


Áprilisra 48,5 millió lejt fizettek ki

Kérdésünkre, hogy Maros megyében, a kényszerszabadság ideje alatt hány személy részesült segélyben, az igazgató elmonda, hogy március második felére több mint 1900 kérvény érkezett és közel 9 ezer személynek igényelték ezt a juttatást. Áprilisra megkétszereződött a kérvények száma, közel 3900 igénylést töltöttek fel, és 28.757 alkalmazott számára igényelték a 75 százalékos munkanélküli-segélyt. A segély gyanánt kifizetett összeg 48,5 millió lej volt. 


Májusra eddig 3200 cég igényelte a segélyt

Szerdán Ştef Gheorghe, a Maros Megyei Munkaerő-közvetítő Hivatal igazgatója arról tájékoztatott, hogy június 10-én reggel már 3200 Maros megyei cég jelezte, hogy igényli a kényszerszabadságra járó juttatást. Kérdésünkre, hogy ez hány alkalmazottat jelent, az igazgató nem tudott válaszolni, ugyanis a rendszeren csak a benyújtott igénylések számát lehet követi, az alkalmazottak számát nem. Ez utólag derül ki, amikor az összes igénylést letöltik. 

Kétségtelen, hogy a legtöbb kényszerszabadságra járó támogatást a turizmusban és a vendéglátóiparban dolgozók számára igényelték. 


Még nem tudni, milyen ágazatban maradnak meg a támogatások

Június elsejétől csak azon cégek esetében alkalmazzák a 75 százalékos munkanélküli-támogatást, amelyek tevékenysége továbbra is korlátozások alá esik. Hogy milyen tevékenységeket korlátoznak továbbra is – ha meghosszabbítják a veszélyhelyzetet –, arra tegnap a hivatal vezetője még nem tudott válaszolni. Egyelőre újabb jogszabályokra várnak. Nem hivatalos források szerint azon tevékenységi területeken dolgozók esetében, amely területek továbbra is korlátozások alá esnek, ez év de-cember 31-ig igényelhető a kényszermunkanélküli-segély. Azokban az ágazatokban, ahol újrakezdhető a tevékenység, a támogatást felfüggesztik.

– Minden attól függ, hogyan alakul a járványhelyzet, de a kényszerszabadságra járó támogatást mindaddig folyósítják, amíg adott területen a korlátozások érvényben vannak – mondta az igazgató.