2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ha a gyerek féléves kora előtt tér vissza a munkahelyére

Sürgősségi kormányrendeletet fogadott el április 7-i ülésén a kabinet, amelynek értelmében 1500 lejre nő a gyermeknevelési szabadságon levő szülők munkába való visszatérését ösztönző támogatás összege azok esetében, akik még a gyermek féléves kora előtt visszamennek dolgozni.

Raluca Turcan munkaügyi miniszter a kormányülést követően elmondta, ha a gyermeknevelési szabadságon lévő szülő még azelőtt visszatér munkahelyére, hogy a gyermek betöltené a 6 hónapot, havi 1500 lejes ösztönző támogatást kap.

Eddig 650 lej volt a munkahelyi visszailleszkedési támogatás mindenki számára, ezt továbbra is kapni fogják azok a gyermeknevelési szabadságon lévő szülők, akik a gyermek 6 hónapos kora után, de még kétéves kora előtt mennek vissza dolgozni.

A munkahelyi visszailleszkedési támogatásban akkor is részesül a szülő, ha visszamegy korábbi munkahelyére dolgozni, mielőtt a gyermek betöltené a 6 hónapot, de utána önhibáján kívül elveszíti a munkahelyét, és más munkahelyre veszik fel.

Az Agerpres hírügynökség szerint Raluca Turcan rámutatott, ezek az intézkedések az elsők abból a jogszabálysorozatból, amelynek a foglalkoztatottság növelése és a munkavállalási kedv serkentése a célja, hogy minél többen függetlenedjenek az állami segélyezési rendszertől, és növeljék saját, valamint az államháztartás bevételét. Újságírói kérdésre, hogy körülbelül hány személyt érinthet ez az intézkedés, a munkaügyi miniszter azt nyilatkozta, körülbelül 158 ezer személy részesül Romániában gyermeknevelési támogatásban, és ebből számításaik szerint 20 ezer hoz olyan döntést, amely feljogosítja a havi 1500 lejes visszailleszkedési támogatásra. A becslések szerint ennek köszönhetően körülbelül évi 100 millió lejjel növekszik majd az államháztartási bevétel. A munkaügyi tárca vezetője azt is elmondta, hogy az 1500 lejes keretet annak figyelembevételével szabták meg, hogy ebből az összegből már biztosítani lehet a gyermekfelügyelet költségeit.

Az európai országok között Románia élvonalban van a gyereknevelési szabadság időtartamát illetően, hiszen miközben nálunk az állam lehetőséget ad a szülőnek, hogy két évig otthon maradjon a gyerekével, más nyugati országokban ez az időszak jóval rövidebb, általában 3-6 hónapot tölthet otthon szülés után az édesanya. Az elmúlt héten elfogadott sürgősségi kormányrendelet, amely havi 1500 lejes juttatással ösztönzi az édesanyákat arra, hogy minél előbb térjenek vissza a munkába, megosztja az érintetteket, sokan úgy vélekednek, hogy nincs az a pénz, amiért másra bíznák ilyen pici korában a kisbabájuk felügyeletét, ott van azonban a másik tábor, amely olyan munkakört tölt be, vagy saját vállalkozást működtet, hogy emiatt kénytelen minél előbb visszatérni dolgozni.


Ez egy lehetőség, a szülő dönti el, hogy él-e vele 

Elhamarkodott döntésnek tartja a szóban forgó kormányrendeletet Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, a képviselőház munkaügyi és szociális bizottságának alelnöke. A képviselő, aki parlamenti munkássága során kiemelt figyelmet fordít a családok támogatására, leszögezte, támogatja az anyák munkahelyre való visszailleszkedését, viszont a kormányrendeletben szereplő hat hónapos életkort kissé korainak tartja. Úgy véli, ennek a kérdésnek több vetülete van: egyrészt nem rendelkezünk olyan kiépített bölcsődehálózattal, amely minden igénylő számára helyet tud biztosítani, másrészt pedig csupán a nagyszülők egy része van beoltva, ami jelen esetben fontos tényező, hiszen az esetek nagy részében, amikor az édesanya visszamegy dolgozni, a nagyszülőkre bízza a gyereket. 

– Ugyanakkor a szakemberek számtalanszor rávilágítanak arra, hogy mennyire fontos az első év a gyerek fejlődése szempontjából, ebben az időszakban kiemelt fontossága van annak, hogy az anya ott legyen vele. Emellett támogatjuk a minél tovább tartó anyatejjel való táplálást a gyerek egészséges fejlődése érdekében. Ezek mind olyan dolgok, amelyeket figyelembe kell venni. Fontos kiemelni azonban, hogy ez nem egy kötelező rendelkezés, hanem egy opció, tehát minden esetben az anya dönti el, hogy visszamegy-e dolgozni a gyerek féléves korában, vagy otthon marad vele két évig, fogyatékos gyerek esetében három évig – mutatott rá a képviselő, aki úgy látja, hasznosabb lenne, ha azoknak járna ez az emelt összegű támogatás, akik a gyerek egyéves kora előtt térnek vissza a munka mezejére. Csép Andrea szerint a sürgősségi kormányrendelet értelmében az 1500 lejes támogatás a szülőnek a gyerek kétéves koráig jár, a jelenleg érvényben lévő törvény alapján pedig a 650 lejes visszailleszkedési támogatást a gyerek hároméves koráig kapja az a szülő, aki a gyerek kétéves kora előtt legkésőbb két hónappal visszatér a munkahelyére.

A parlamenti képviselő ugyanakkor kiemelte, a szóban forgó sürgősségi kormányrendelet az alkalmazókat is nehéz helyzetbe hozhatja, hiszen miután megjelenik a Hivatalos Közlönyben, és egy érintett édesanya úgy dönt, hogy él a lehetőséggel, szól a munkaadónak, hogy egy hét múlva visszatér a munkahelyére, de az időközben a helyére meghatározott időre felvett valakit, és arra számítottak, hogy egy évig biztosan betöltheti az adott állást. Ezek a helyzetek tehát logisztikai átszervezést feltételeznek a munkaadók tevékenységében.

Illusztráció

Fotó: Kaáli Nagy Botond