2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nagyszabású projekt munkálatai kezdődtek el Marosvásárhelyen

Akik a Segesvári út felől közelítik meg a marosvásárhelyi Shopping City bevásárlóközpontot, láthatjták, hogy a Sapientia egyetem irányába óriási építkezésbe kezdtek. A 24 hektárra kiterjedő projekt egy bevásárló- és üzletközpontot, valamint egy 1500 lakásos tömbháznegyedet foglal magába. Az új városrész kiépítését a Profitec Kft. vállalkozója, Mircea Musgociu marosvásárhelyi beruházó kezdeményezte. A kivitelezést a területrendezéssel és az úthálózat kiépítésével kezdték el. A nagyszabású projektet a vállalkozó ismertette. 

– Előzményként elmondom, hogy ezelőtt nyolc évvel volt az első tárgyalásom a NEPI ingatlanfejlesztővel, akkor hangzott el a javaslat, hogy építsenek Marosvásárhelyen egy kereskedelmi központot. Ismertettem a terület jogi helyzetét, de két év után a Carrefour képviselői azt mondták, a város túl kicsi egy ekkora hipermarkethez, nem kívánnak megtelepedni Marosvásárhelyen. Közben a NEPI vezetőségében váltás történt – szerencsénkre egy Amerikában élő marosvásárhelyi születésű is köztük van –, és változott a befektetési szemlélet. Végül Párizsban a Carrefourt is sikerült meggyőzni, hogy Marosvásárhelyen megtelepedjen. Ami a Shopping City bevásárlóközpontot illeti, országos szinten a legszebbek közé tartozik. Nagyon nagy beruházással, igényes tervezéssel épült. Reméljük, a közeljövőben az Európa-szerte ismert márkaképviseletek is jelen lesznek a mallban. 

 Fotó: Nagy Tibor


– Most térjünk rá a tervezett projektre, amelyet a bevásárlóközpont és az erdő között, illetve a Segesvári út és a Sapientia egyetem között készülnek elkészíteni.

– Tíz évvel ezelőtt a Dedemannal folytattam tárgyalásokat, hogy erre a területre építsék fel az üzletet. A műépítészük akkor azt mondta, az övezetben a város „hálószobáját” látja. Ennél jobb környezetet egy lakópark építésére el sem tud képzelni. Ugyanis távol van a kombináttól, az ipari övezettől, az erdő közelében, panorámás kilátással. Ezért egy teljes lakópark projektjében gondolkodunk. A 24 hektárnyi összterületből 60 százalék az én tulajdonomban van, a fennmaradó rész több tulajdonosé. 

A projektet egy kereskedelmi központ építésével kezdjük. Azt kérdezheti: jó, mi értelme a kereskedelmi központnak, amikor ott van már egy a szomszédban? Vannak olyan kereskedelmi egységek, amelyek nem engedhetik meg a magas bérleti díj fizetését, mint például a bútorüzletek, sportszereket forgalmazó cégek, olyan üzletek, amelyeknek nagy felületre van szükségük. Cégneveket egyelőre nem említhetek, de vannak olyanok, akik nem részesítik előnyben a mallt. Ezeket célozzuk meg. Másrészt, a járvány idején bebizonyosodott, hogy a strip mall típusú – bejáratuk az utcáról, és nem egy benti folyosóról nyílik – üzletek előnyösebbek, a szükségállapotban is kinyithattak, míg a mall üzletei nem. 

Mircea Musgociu  

Fotó: Mezey Sarolta


– A helyszínen járva látható, hogy a mall mögött elkészült az út három körforgalommal. Ez már az új projekt része? 

– Igen, minden nagy építkezési beruházásnál a közművesítés és az útépítés az első lépés. A területet mentesíteni kellett a gáz- és villanyvezetékektől, ami óriási munka volt, nagy költséggel járt. A mall mögött megépítettük a lakópark fele vezető út egy részét három körforgalommal. A beruházás rám eső része eddig több mint 2 millió euróba került. 

– Az engedélyeztetés, az övezet városrendezési tervének elfogadása késett. Mi történt? 

– Az első befektető vagyok Marosvásárhelyen, aki a városrendezési terv (PUZ) jóváhagyása előtt – bízva a helyi tanácsosokban – elkezdtem a munkát. Minden szakbizottsági ülésen részt vettem, minden párt képviselőjével beszéltem, elmagyaráztam, mi van a tervrajzok mögött, hogy több millió eurós beruházásról van szó, nem húzhatják tovább az időt, ha a város fejlődését tartják szem előtt. Elmondtam, hogy két éve várunk a városrendezési tervre. Az utolsó előtti tanácsülésen elfogadták a PUZ-t. A mandátumot befejező helyi tanácsnak köszönöm, hogy megértették ennek a fontosságát. A város fejlődése érdekében ezt várjuk el az újonnan megalakuló tanácstól és a politikusoktól is. Fel kell ismerni, hogy Marosvásárhely azért maradt le a környező megyeközpontoktól, mert nem volt egységes akarat a helyi tanácsban. Amikor az RMDSZ támogatott egy projektet, a többi ellenezte, amikor a tanács másik része állt egy projekt mellé, az RMDSZ-tanácsosok leszavazták. A többi megyeközpont vissza nem térítendő európai finanszírozással fejlődött, Marosvásárhely nem. Elvesztette a startot, de még mindig nem késő. A városnak van potenciálja, értelmisége, kultúrája, és ami fontos, meglesz a kellő úthálózata is, gondolok itt a várost érintő két autópályára. Kolozsvár előbb-utóbb telítődik, s előreláthatóan az IT-intelligencia ebbe az irányba fog elmozdulni. Most azon kell dolgozni, hogy idevonzzuk őket. – Milyen lesz az új lakónegyed? 

– Marosvásárhelyi üzletemberként kizárólag ebben a városban ruháztam be. Más beruházók a profit érdekében nem így gondolkodtak, és nagyobb városok felé nyitottak, ahol sokkal magasabbak az ingatlanárak. Az új lakónegyedet több szakaszban építjük fel, összesen 1500 tömbházlakással. Mindenekelőtt a minőséget tartjuk szem előtt, korszerű dizájnnal, a legjobb épületanyagok, jó minőségű épületgépészeti berendezések használatával. Akik ismerik az eddig felépített ingatlanjainkat, tudják, milyen minőségi standardokat állítottam fel. A terveim szerint a lakóparkban négy-, hat- és tízemeletes tömbházak épülnek, attól függően, ahogyan a városrendezési terv megköveteli. Arra gondoltam, hogy ha a talaj szerkezete és a műszaki feltételek megengedik, egy húszemeletes házat is építünk. A lényeg az, hogy kiváló minőségű lakások épüljenek, olyan áron, amit nem csak a gazdagok engedhetnek meg maguknak. Ami az árakat illeti, négyzetméterenként körülbel 1000-1200 euróval kell számolni. Ez az ár kisebb, mint Kolozsváron vagy Temesváron, de így is vállaltam a beruházást, mert az utolsó projektem, s valami szépet és minőségit szeretnék megvalósítani szülővárosomban. A lakóparkban kiépítjük az úthálózatot, lesznek játszóterek, zöldövezetek, biciklisávok, parkolóhelyek, kisebb üzletek, sőt még egy óvoda is. Olyan élhető környezetet teremtünk, ahol minden megtalálható.

– Mikor kezdődik a tulajdonképpeni építkezés? 

– További jóváhagyásokat kell beszerezni, de mielőbb szeretnénk elkezdeni. A lakások iránt nagy az érdeklődés, azonban a szerződéskötést még nem kezdtük el. A projekt kifutását körülbelül tíz évre tervezzük, ha minden jól megy, s nem lesz újabb gazdasági válság – fogalmazott Mircea Musgociu marosvásárhelyi ingatlanfejlesztő.