2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az ENSZ Közgyűlése az ukrajnai offenzíva leállítását követeli

Az ENSZ Közgyűlése szerdán szavazott: követeli Oroszországtól az ukrajnai offenzíva leállítását és az összes csapat kivonását. A világhatalmaktól az apró szigetországokig minden nemzet elítélte Moszkva agresszióját, 35 ország tartózkodott; 141 állam szavazott a döntés mellett, és öt ország szavazott ellene. 

A 193 tagú közgyűlés 1997 óta most először hívott össze rendkívüli ülést. Az öt nemmel szavazó állam Belarusz, Kuba, Észak-Korea, Szíria és maga Oroszország volt.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára a döntés után kijelentette: „A Közgyűlés üzenete hangos és világos: azonnal vessenek véget az ellenségeskedéseknek Ukrajnában, azonnal hallgattassák el a fegyvereket, azonnal nyissák meg az utat a párbeszéd és a diplomácia előtt. Ukrajna területi integritását és szuverenitását az ENSZ alapokmányával összhangban tiszteletben kell tartani. Nincs vesztegetni való időnk. A konfliktus brutális hatásai jól láthatóak. De amilyen könyörtelen a helyzet most az ukrán emberek számára, a helyzet azzal fenyeget, hogy rosszabbodni fog.” 


Az ENSZ-határozatok jogilag nem kötelezőek

A közgyűlési határozatok jogilag nem kötelező erejűek, de a nemzetközi véleményt tükrözik. A rendkívüli ülésszak szabályai szerint a határozathoz a szavazó országok kétharmadának jóváhagyása szükséges.

Az elfogadott határozat a leghatározottabban elítélte Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, és követelte Moszkvától az erőszak alkalmazásának azonnali leállítását, valamint az orosz erők azonnali, teljes és feltétel nélküli visszavonását Ukrajna nemzetközileg elismert határairól. Az intézkedés felszólította továbbá Oroszországot, hogy vonja vissza azt a döntését, amely szerint Kelet-Ukrajna két szeparatista részét függetlenként ismeri el. (Euronews)