2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A legutóbbi tájékoztatás óta 12.032 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, körülbelül 68.000 teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte csütörtökön a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). Az elmúlt 24 órában 176 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés. Bukarestben szerdára elérte a 6,64 ezreléket a koronavírussal fertőzöttek aránya az utóbbi 14 napra számítva – derül ki a fővárosi közegészségügyi igazgatóság honlapján közzétett adatokból. Egy nappal korábban még 6,33 volt a fertőzöttségi ráta a fővárosban. Egy hónappal ezelőtt, augusztus 30-án Bukarestben 0,76 volt az ezer lakosra jutó fertőzöttek száma. (Agerpres)


181 fertőzött 24 óra alatt

Szeptember 30-áig Maros megyében összesen 25.927 személy fertőződött meg a Sars-Cov-2 vírussal. A legutóbbi összesítés szerint 24 óra alatt 181 új esetet regisztráltak, 13-an újrafertőződtek. A fertőzöttek közül 135 személy kórházi kezelésre szorul, 10 személy pedig fertőzés gyanújával fekszik a kórházban – közölte a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság. Pozitív teszteredményeik miatt 107-en otthoni elkülönítésben és 1163-an karanténban vannak. A vírusjárvány kezdete óta a megyében 23.597 személyt nyilvánítottak gyógyultnak és 979 személy hunyt el a koronavírus-fertőzés szövődményeiben. 


Oltáslottó

Csütörtök déltől az uniós digitális Covid-igazolvánnyal rendelkező, teljeskörűen beoltott személyek részt vehetnek az oltáslottón – közölte Facebook-oldalán az egészségügyi minisztérium.

A részvételhez fel kell iratkozni a nyereményjátékra a https://certificat-covid.gov.ro weboldalon a Covid-igazolvány letöltése után. A feliratkozáshoz a felhasználónak a következő lépéseket kell megtennie:

* megerősíti, hogy elolvasta és elfogadja az oltáslottó szabályzatát;

* megerősíti, hogy beleegyezik a személyes adatainak közlésével az oltáslottót szervező intézmények honlapján;

* feliratkozik a nyereményjátékra.

A lépések megtétele után a felhasználót e-mailen értesítik arról, hogy megtörtént a regisztrációja, és kap egy sorszámot is. A Különleges Távközlési Szolgálat (STS) minden pénteken 12 órakor közzéteszi a https://certificat-covid.gov.ro weboldalon az arra a hétre kiosztott utolsó sorszámot.

A minisztérium közölte: teljeskörűen beoltott személynek azt tekintik, akinek beadták a Johnson&Johnson vakcináját, vagy mindkét dózist megkapta a Pfizer, a Moderna vagy az Astra Zeneca oltóanyagából.

Aki már korábban letöltötte a Covid-igazolványt, az a „Listă certificate” menüpontra, majd az igazolványt megjelenítő gombra („Vizualizează certificat”) kattintva iratkozhat fel az oltáslottóra.

A teljeskörűen beoltott személyeket felírathatják az oltáslottóra azok is, akiknek joguk van a nevükben letölteni a Covid-igazolványukat. (Agerpres)