2020. szeptember 21., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A 2020–2021-es tanévet 12.610 oktatási intézmény kezdi az 1-es (zöld), 4892 a 2-es (sárga), 238 a 3-as (piros) forgatókönyv szerint, hét iskola pedig vegyes forgatókönyv alapján, a 2-es és 3-as kombinálásával fogja bonyolítani a tanítást – közölte pénteken a tanügyminisztérium. 

A szaktárca közölte, hogy az iskolák igazgatótestületei javaslata alapján a megyei katasztrófavédelmi bizottságok határoztak arról, mely forgatókönyv szerint fog zajlani az oktatás az egyes iskolákban a 2020–2021-es tanévben. 

A határozatok alapján: 

– 12.610 oktatási intézmény az 1-es, vagyis zöld forgatókönyv szerint kezdi a tanévet: az óvodások és iskolások teljes létszámban jelen vannak a tanteremben, az egészségügyi óvintézkedések betartásával;

– 4892 oktatási intézmény a 2-es, vagyis sárga forgatókönyvet alkalmazza: az óvodások, elemi osztályosok, nyolcadikosok és tizenkettedikesek teljes létszámban jelen vannak, a többi osztály tanulói felváltva járnak iskolába, egy-két hetente cserélnek;

– 238 oktatási intézmény a 3-as, vagyis piros módszer alapján fog tanítani: minden gyermek online vesz részt az órákon;

– hét oktatási intézmény kombinálja a 2-es és 3-as forgatókönyvet, vagy azért, mert az iskola felújítás alatt áll, vagy azért, mert egyes osztályokban egyedi egészségügyi helyzet áll fenn. 

A minisztérium közleménye értelmében az iskolaigazgatóságok az Országos Közegészségügyi Intézet és a helyi közegészségügyi igazgatóságok járványügyi felmérése alapján készítették el javaslataikat. 

A járványügyi adatok szerint 2728 településen az utóbbi 14 nap során 1000 lakosból kevesebb mint egy személy fertőződött meg koronavírussal. 410 településen az ezer személyre jutó megfertőződések száma 1 és 3 között van, 43 településen ez az arány 3 fölötti. 

Az iskolák vezetőségeinek ezeket az adatokat kellett figyelembe venniük, amikor kidolgozták a tanévkezdési forgatókönyvet.