2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A legutóbbi tájékoztatás óta 10.141 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 34.000 teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte hétfőn a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). Bukarestben hétfőre elérte a 16,42-t az ezer lakosra számított új koronavírusos megbetegedések elmúlt két héten jegyzett száma – derül ki a fővárosi közegészségügyi igazgatóság honlapján közzétett adatokból. Egy nappal korábban 16,27 volt a fertőzöttségi ráta a fővárosban. Egy hónappal ezelőtt, szeptember 18-án 2,33 volt az ezer lakosra jutó fertőzöttek száma Bukarestben. (Agerpres)


Nincsen szabad intenzív terápiás ágy 

Országosan egyetlen szabad intenzív terápiás ágy sem áll jelenleg rendelkezésre Covid–19-betegek kezelésére, leszámítva azokat, amelyeket az alapbetegségük mellett koronavírussal is megfertőződött pácienseknek különítettek el különböző kórházakban – tájékoztatott hétfőn a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). A koronavírus-fertőzötteknek elkülönített intenzív terápiás ágyak száma október 18-án 1624. Országosan rendelkezésre áll emellett 187 tartalék intenzív terápiás ágy a Covid–19-betegek számára, ebből a tartalékból pótolják a kórházak szükségleteit. Jelenleg összesen 1764 intenzív terápiás ágyat foglalnak el koronavírussal fertőzött páciensek. A GCS emlékeztet, hogy folyamatosan dolgoznak az intenzív terápiás ágyak és az intenzív osztályra kerülő betegeket ellátó szakszemélyzet számának növelésén. (Agerpres)


Börtön hamis Covid-igazolványokért

Börtönbe fognak jutni mindazok, akik elősegítik a hamis iratok beszerzését, de azok is, akik ilyen igazolványokat használnak – figyelmeztetett Lucian Bode ügyvivő belügyminiszter. Bode arról tájékoztatott hétfőn a belügyminisztérium székházában, hogy jelenleg 362 személy ellen már megkezdődött a bűnügyi eljárás, és 850 további személyt vizsgálnak ki hamis PCR-teszt, hamis Covid-igazolvány vagy hamis oltási igazolvány miatt. A belügyi tárca vezetője hozzátette: meggyőződése, hogy a hamis Covid-igazolványok népszerűsége el fog múlni abban a pillanatban, amikor kimondják az első bírósági ítéleteket a terjesztőkre és a felhasználókra. (Agerpres)


1900 beteg várja, hogy a kórházakban ágy szabaduljon fel számukra

Romániában több mint 1900 koronavírusos beteg várja a kórházak betegfelvételi osztályain, hogy ágy szabaduljon fel számukra – nyilatkozta hétfőn a sajtónak Lucian Bode belügyminiszter, aki kritikusnak tartotta az egészségügyi helyzetet.

A miniszter elmondta: a kórházakban várakozó betegek közül mintegy háromszáznak intenzív terápiás ágyra lenne szüksége. Korábban a sajtó bemutatta: a kórházak előtt sorban állnak a mentők, arra várva, hogy otthagyhassák a beszállított pácienseket, az osztályokon pedig sok esetben csak egy szék jut a súlyos állapotban levő koronavírusos betegeknek. 

A miniszter megismételte: naponta átlagosan 15 ezer ember fertőződik meg koronavírussal, és átlagosan háromszázan halnak meg a kór következtében. 

Az egészségügyi minisztérium hétfői közlése szerint Magyarország felajánlása nyomán eddig harminc beteget szállítottak át a szegedi és a debreceni egyetemi klinikára. Közülük egy Debrecenbe szállított 63 éves bukaresti nő és egy Szegedre szállított 64 éves temesvári nő életét a magyarországi orvosoknak sem sikerült megmenteniük. 

A Magyarországra szállított betegekre Lucian Boda is kitért, ő 26 átszállított betegről tett említést. Elmondta: közülük 17-en kritikus állapotban voltak, amikor átvitték őket a határon. 

A miniszter az állam szigorú fellépését helyezte kilátásba azok ellen, akik hamis oltási vagy tesztelési igazolásokat állítanak ki vagy vásárolnak. Kijelentette: a hatóságok eddig 362 bűnügyben nyomoznak, és 850 személyt vizsgálnak hamis egészségügyi iratok miatt. 

„Azt üzenem mindazoknak, akik hamis dokumentumok beszerzését segítik elő, vagy akik használják ezeket a hamis iratokat, hogy mindannyian börtönbe kerülnek” – jelentette ki a miniszter. Meggyőződését fejezte ki, hogy csökkenni fog a hamis oltási és tesztelési bizonylatok iránti igény, amikor a bíróságok kimondják az első ítéleteket az ilyen ügyekben. 

A kórházakra nehezedő nyomás az elmúlt napokban egyre nőtt. A hétfői már a 11. egymást követő nap, amikor megdől a kórházban és az intenzív terápián ápolt Covid-betegek rekordja. A kórházakban jelenleg 19.745 koronavírusos beteget kezelnek, közülük 1764-et intenzív terápiás osztályon. (MTI)