2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tavaly 340 kilométernyi gázhálózatot és 450 kilométernyi villanyhálózatot korszerűsített a Delgaz Grid szolgáltatóvállalat, az E.ON cégcsoport tagja. Idén 456 millió lejes beruházással számolnak. A beruházások folyamatosak, valamennyi a fogyasztó biztonságát és a szolgáltatás minőségét célozza. 


A német E.ON cégcsoporthoz tartozó Delgaz Grid tavaly 457 millió lejt költött a gáz- és villanyhálózat korszerűsítésére, és idén hasonló mértékű lesz a beruházás. 

A villanyhálózat korszerűsítésére 242 millió lejt fordítottak, ami 61 transzformátorállomás felújítását jelentette, s további négyet a SCADA mérés- és irányítástechnikai rendszerhez csatlakoztattak. 450 kilométernyi hálózatot újítottak fel, több mint 1100 távirányítású berendezést szereltek fel. Ezenkívül 340 kilométeren új hálózatot építettek ki az új fogyasztók csatlakoztatása érdekében. A munka eredményeként a szolgáltatás minősége jelentősen javult, kiküszöbölve az áramkieséseket. 

A gázhálózat korszerűsítésére – főként az erdélyi megyékben – 215 millió lejt fordítottak, s ezzel 340 kilométer vezetéket modernizáltak. A hálózatot több mint 170 kilométerrel bővítették, ami lehetővé teszi az új fogyasztók ellátását. A cég a nagyszabású beruházások révén szavatolja a biztonságot és a minőségi szolgáltatást.

– A járvány okozta kízishelyzet ismételten bizonyította, hogy a mindennapi életben milyen létfontoságú szerepe van az energiának. Ezért elengedhetetlennek tartjuk a beruházások folytatását. A hálózatok korszerűsítése és digitalizációja prioritás számunkra. 2023-ig 1,9 milliárd lejes beruházást tervezünk, 1065 millió lejt a villanyhálózatba és 836 millió lejt a gázhálózatba – nyilatkozta Csulak Ferenc, a Delgaz Grid vezérigazgatója. 

Az áramfogyasztóknak a cég 130 millió lejes beruházással 320 ezer okos mérőműszert szerelt fel, a tervek szerint 2028-ig újabb 400-at szerelnek fel, s ezzel a fogyasztók mintegy felét, megközelítőleg 700 ezer fogyasztót látnak el ilyen készülékkel – tájékoztatott Adela Boţan, az E.ON sajtófelelőse.