2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ismét Nyárádszereda közvéleményének középpontjába került a város főterére tervezett ortodox katedrális ügye.

Ismét Nyárádszereda közvéleményének középpontjába került a város főterére tervezett ortodox katedrális ügye, miután a helyi tanács múlt pénteken egyhangúlag megszavazta a 2009-ben elfogadott határozat visszavonását, amely alapján az általános iskola régi épületét lebontották volna, hogy helyére ortodox templom épüljön. Erről protokollum is született, amelyet aláírtak a prefektúra, a helyi önkormányzat és az ortodox egyház képviselői. Az évek során kiderült, a prefektus megszegte azon ígéretét, hogy állami alapokból támogatják az iskola bővítését és az ortodox egyház sem vonta vissza a főtéri telekért indított pert, sőt a prefektúra hivatalosan értesítette a helyi önkormányzatot, hogy mivel az ellene indított pert megnyerte, kéri a főtéri 1022 négyzetméteres terület jogtulajdonának visszaállítását az ortodox egyház javára, vagyis vegyék ki a város tulajdonából. Ezt a területet a szóban forgó egyház a magáénak tekinti. A helyi tanács a pénteki ülésén visszavonta a prefektúra telekcserére vonatkozó követelését is.
A tanácsosok döntése: a város főterén ne épüljön ortodox katedrális.

Tegnap a város két elöljáróját a fejleményekről, visszajelzésekről, a hogyan továbbról kérdeztük. Nagy Zsigmond, a polgármesteri hivatal jegyzője elmondta, hogy az érintett intézmények részéről nem tud visszajelzésekről, és a tanácsülés jegyzőkönyvének átiratát és a határozatot sem juttatták el a prefektúrára. Ezt a hét végén, a jövő hét elején teszik meg. – Biztosra vehető, hogy a határozatnak lesz visszhangja, hogy milyen, őszintén megmondom, nem tudom. És ami számomra személyesen aggasztó: nem látok a jövőbe, hogy kinek az érdeke érvényesül majd és főleg hogyan – mondotta Nagy Zsigmond jegyző.

Dászkel László, Nyárádszereda polgármestere a tegnap kijelentette, hogy az ortodox templomépítés körüli csend véget ért a pénteki helyi tanácsi határozattal, a törvényes keretek között alkalmazkodni kell a helyi tanács határozatához, különben is mivel a szóban forgó főtéri terület az 500 éves írásos dokumentum, telekkönyv alapján a város köztulajdonában van, továbbra is közterületként kezelik.
– Az igaz, hogy úgy érezhetjük, hogy belerúgtunk az alvó oroszlánba, ennek ellenére kijelentem, amíg én vagyok Nyárádszereda polgármestere, a város központjában ortodox templom építésére nem írok alá építkezési engedélyt – jelentette ki Dászkel László.