2022. szeptember 24., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ellátta kézjegyével a Szövetség Marosvásárhelyért című dokumentumot a magyar történelmi egyházak és a marosvásárhelyi civil szervezetek képviselőinek többsége.

Ellátta kézjegyével a Szövetség Marosvásárhelyért című dokumentumot a magyar történelmi egyházak és a marosvásárhelyi civil szervezetek képviselőinek többsége. Az okirat alapjául szolgál az egyetlen közös, nem pártszínekben induló magyar polgármesterjelölt állításának Marosvásárhelyen.
Történelmi egyházaink képviselői, civil szervezetek vezetői, a marosvásárhelyi magyarság közmegbecsülésnek örvendő személyiségei találkoztak csütörtökön, június 2-án a Bod Péter Diakóniai Központban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség városi, a Magyar Polgári Párt megyei és városi, valamint a házigazda Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezetének vezetőivel.
Jakab István EMNT-elnök a megbeszélés elején kezdeményezte, hogy a több mint 50 jelenlévő akár az általa képviselt szervezet nevében, akár magánszemélyként, aláírásával erősítse a kialakulóban lévő együttműködést. A résztvevők egyöntetűen kinyilvánították az iránti elkötelezettségüket és elvárásukat, hogy a 2012-es helyhatósági választásokon egyetlen közös, nem pártszínekben induló polgármesterjelölt mögé sorakozzanak fel a magyar politikai és civil érdekképviseleti szervezetek. Egyértelmű vélemény az volt, hogy „a közakarat érvényesüljön a különféle politikai akaratokkal szemben”.
Az RMDSZ képviselői – bár határozottan az együttműködés mellett sorakoztak fel – úgy vélték, egyelőre nem írhatják alá az együttműködés alapjául szolgáló szándéknyilatkozatot, azonban az egyházak és civil szervezetek képviselőinek többsége ellátta kézjegyével a Szövetség Marosvásárhelyért című dokumentumot. Az EMNT – a június 4-i Magyar Összefogás Napja szellemében – sikernek könyveli el, hogy kialakult ez a fajta politikai, egyházi és civil összefogás, és mindent elkövet azért, hogy a kezdeményezés kiteljesedjen, minden marosvásárhelyihez eljusson.
Meglátásunk szerint erre azért van szükség, mert csak együtt, közös erővel tudjuk elérni, hogy ne olyan várossá alakuljon otthonunk, amely nem csak kultúránktól, de jövőképünktől is idegen. Éppen ezért várjuk minden olyan egyházi, politikai, civil és szakmai szervezet, valamint magánszemély csatlakozó aláírását, aki segíteni akar az összefogás sikerre vitelében.

Az EMNT Maros megyei elnöksége
2011. június 3.