2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az óév utolsó és az új év első napján a komoly és könnyed műfaj kedvelőit egyaránt várja a képernyők elé az Erdélyi Magyar Televízió. Összefoglaltuk a fontosabb különkiadású műsorokat.

December 31-én 14.30-kor a Kultúrcseppben Kányádi Orsolya a marosvásárhelyi származású Király Kinga Júlia író, műfordító, dramaturggal beszélget. 16 órától György Levente és ifj. Csíky Boldizsár előadóestjét követhetik az Erdély TV nézői, amelyben ismert operaáriák és zongoradarabok csendülnek fel, maradandó élményt, jó szórakozást ígérve a tévénézőknek. 6 órától a Mozaik szilveszteri különkiadásának vendége Ferenczi Kamilla, a jubileumi X-Faktor dobogósa, aki a műsorban szerzett tapasztalatairól mesél a nézőknek.

Este 8 órától a Nőszemközt szilveszteri különkiadásában a férfiaké lesz a főszerep. Kurta Kinga három meghívottja – Nagy István színművész, B. Szabó Zsolt médiaszakember, egykori rádiós műsorvezető és Dávid Botond fotóművész – az idei évad hölgyvendégei által megfogalmazott legfrappánsabb gondolatokra reflektál. Este 9 órától az idei Budapesti Zsidó Kulturális Fesztivál (amelynek fellépői a Budapest Klezmer Band, Kommuna Lux zenekar, Sabbathsong, Klein Judit és a Haverim) sikeres klezmerkoncertjeiből láthatók, hallhatók részletek.

Az Erdélyi Magyar Televízió különleges szilveszteri meglepetésműsora este 9 óra 50 perctől kerül a képernyőre. A két házigazda, Béres Ildikó és Kolcsár József életünk különböző területeinek ismert, kedvelt képviselőit látja vendégül: Benedek Ágnest, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház kiváló színésznőjét, Diószegi László vállalkozót, futballklub-tulajdonost, Dénes Katinka református lelkipásztort, Héjja Huba Ferencz borszakértőt, Skovrán Tünde színésznőt, producert, Zsigmond András mesterszakácsot, valamint Badics Petra szerkesztő-műsorvezetőt. A könnyed, sok humorral fűszerezett beszélgetések mellett mindegyik vendégnek egy meglepetésfeladat kihívásaival is szembe kell néznie. A műsor nélkülözhetetlen része a nagyon jó zene, amiről ezúttal a The Vagabonds zenekar tagjai gondoskodnak: Kovács Norbert, Orosz-Pál József, Szász Csaba, Gyergyai Szabolcs és Frankie Ercsei. Hozzájuk olyan kiváló énekesek csatlakoznak, mint Molnár Jocó, Koszorus Krisztina, azaz Koszika és Pfejfer Melany. 

Az új év első napján, január 1-jén déli 12 órától a Marosvásárhelyi Filharmónia rendkívüli kórushangversenye tekinthető meg, majd 13.30-tól az Üzenet szeretettel műsorban az ünnepi jókívánságok és hangulatos dallamok mellett az ETV műsorvezetőinek vendégei lesznek Gecse Ramóna és Bokor Barna, a marosvásárhelyi Tompa Miklós társulat kiváló művészei, akik az elmúlt év történéseiről mesélnek, majd a csíkszentgyörgyi Székely Góbék humortársulat tagjai szórakoztatják a nézőket.

17 órától a Kultúrcsepp ünnepi kiadásában György Levente operaénekes, a Marosvásárhelyi Filharmónia igazgatója nyújt betekintést mindennapjaiba, majd 17.30-tól a Hitéletben Bálint Benczédi Ferenc nyugalmazott unitárius püspök mesél gyermekéveiről, tanulmányairól és lelkipásztori tapasztalatairól. Este 8 órától a Jó napot! Megjöttem… ünnepi kiadásában Badics Petra Egyed Ákos történészhez látogat.

Az Erdélyi Magyar Televízió ünnepi kínálatából nem hiányozhat a Hahota színtársulat szilveszteri kabaréja sem, ebből folyamatosan láthatnak részleteket a televízió nézői, így a humor, a jókedv végigkíséri az óév búcsúztatását, az új év köszöntését.