2022. december 9., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Első ízben bocsátottak robotokat a fukusimai atomerőmű két megrongálódott épületének belsejébe.

(MTI/AP) – Első ízben bocsátottak robotokat a fukusimai atomerőmű két megrongálódott épületének belsejébe, s méréseik azt igazolták: túlságosan magas még a radioaktivitás szintje ahhoz, hogy munkások is bemehessenek az épületekbe.Munkások nem jártak a két reaktorépületben azóta, hogy Japánt március 11-én 9-es erősségű földrengés sújtotta, nyomában szökőár keletkezett, megrongálódott a hűtőrendszer, majd mindkét épületben hidrogén robbant fel. A robbanás megbontotta a tetőzetet, radioaktív tartalmú törmeléket szórva szét. A két amerikai gyártmányú robotot vasárnap bocsátották be az 1-es és a 3-as számú egységbe, mérték a hőmérsékletet, a nyomást, a radioaktivitás szintjét, majd hétfőn visszatértek.
Még több adatot kell összegyűjteni, a radioaktivitás szintjét tovább kell csökkenteni ahhoz, hogy munkások is dolgozhassanak ezen a helyen – közölte Nisijama Hidehiko, az atomenergetikai és egyéb ipari létesítmények biztonságára ügyelő japán ügynökség illetékese.
A Fukusimát üzemeltető TEPCO-cég becslése szerint valószínűleg három hónap múlva kezd majd csökkenni a radioaktivitás szintje a megsérült erőműnél, hat hónapon belül jelentősen csökkenhet a sugárzási szint, később befedik a megrongálódott reaktorépületeket, elszállítják a nukleáris fűtőelemeket, kilenc hónapon belül úrrá lesznek a válságon, s visszatérhetnek a környékről kitelepített lakók.
Szakértők szerint a robotoknak a radioaktivitás szintjére vonatkozó mérései nem változtatnak a menetrenden, az új információk azonban segítenek a vállalatnak terveik konkrét kivitelezésében.
Az amerikai robotok ajtókat nyitottak ki és zártak be, „felderítették” az épületek belsejét, s méréseik szerint az 1-es egységben a radioaktivitás szintje maximum 49 millisievert volt óránként, a 3-asban pedig elérte az óránkénti 57 millisievertet. Az amerikai környezetvédelmi ügynökség már akkor a helyiség kiürítését javasolja, ha baleset után 10 millisievert radioaktív sugárzás keletkezik.