2024. september 27., Friday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hagyományteremtő falunap volt Székesen

Július 20-án falunapot tartottak Székesen. A szervezők elmondták: hagyományteremtő céllal szervezték ezt meg, azért, hogy a közösséget megmozgassák, összefogják. A székesiek apraja-nagyja ünnepelt, de a környező falvakból is sokan ellátogattak a rendezvényre, a programsorozat ugyanis remek kikapcsolódást ígért. 


Néhány év kihagyás után Szász Lajos ötletgazdának, főszervezőnek sikerült egy lelkes csapattal falunapot szervezni Székesen. Színvonalas programot állítottak össze: lovasversenyek, gyermektevékenységek, sportbemutatók, vetélkedők, néptánc, zene, koncertek, tombola és sok más érdekesség várta a résztvevőket. 

A rendezvény reggel lóversennyel kezdődött, galopp- és ügyességi próbákkal, amelyek nyertese a marosagárdi Farkas András Szabolcs lett. A lovasprogram lószépségversennyel zárult. Az állatokat elbíráló zsűri – Nagy Eszter Rebeka (lovasedző, Körtvélyfája), Benedekfi Levente (patkolókovács, lovasgazda és hobbilovas, Marossárpatak), valamint Moldován Csaba (székesi lovasgazda, hobbilovas) – igen komolyan vette a feladatát, az értékelők időnként egymással konzultálva döntöttek. Nagy Eszter Rebeka szerint ahhoz képest, hogy nem profi lovasokról van szó, a helybéliek jól szerepeltek. „Tetszetős, ügyes lovak ezek, de nem versenylovak” – szögezte le. Benedekfi Levente érdeklődésünkre elmondta: sajnálatos, hogy Székesen kevert a lóállomány, nincs egy fajtajellegzetesség, az viszont jó, hogy sok lovat tartanak a faluban. „Így inkább a hozzáállást díjazzuk” – tette hozzá. Szerinte a cél ráébreszteni a falusi embereket, hogy ló nélkül nincs élet. „Főként a fiatalokat kell ösztönözni arra, hogy lovakat vegyenek, természetközeli életet éljenek. Mert ugye, ahogy a mondás tartja: emberré tesz a ló, és lóvá tesz az ember”. A szépségversenyre benevezett Frunza János Szabolcs Székesről hétéves, Stella nevű lovával, Szabó Evald Székelykálból, hároméves, Bíbor nevű lovával, Hajdú Szilamér Iklandról, a szintén háromesztendős, Baba nevű lovával, Gábor Zoltán Iklandról, a 15 esztendős, Laci nevű lovával, Mihály Sándor Iklandról hétéves, Juci nevű lovával, Szőcs Zsolt Székesről ötéves, Berta nevű lovával, Ősz József Székesről tízéves, Dori nevű lovával, Farkas András Szabolcs Marosagárdról tízéves, Csillag nevű lovával, Frunza Attila Iklandról kilencéves, Csillag nevű lovával és Tofan Dávid Iklandról, a 18 esztendős, Pamela nevű lovával. A lószépségversenyt Farkas András Szabolcs lova nyerte meg.


Díjkiosztás után 
 Fotó: Antalfi Imola



A résztvevőket Jánosi Ferenc, Nagyernye község polgármestere, valamint Siklódi Csongor alpolgármester is köszöntötte. Jánosi Ferenc gratulált a szervezőknek, a résztvevőknek az „igazi közösségi élményt nyújtó” esemény megrendezéséért. Hangsúlyozta: Nagyernyében a világjárvány miatt megszakadt a falunapok szervezése. Jelenleg az önkormányzat az utóbbi évben megnyert pályázataihoz szükséges önrészt kell biztosítsa a költségvetésből, ezt tekinti prioritásnak, így a falunapokra idén sem jutott pénz. A jövőben viszont ott, ahol a helyi közösségek aktívan részt vesznek a szervezésben, az önkormányzat is támogatást fog nyújtani – mondta. Siklódi Csongor kiemelte: a falunap lehetőséget nyújt arra, hogy hogy megemlékezzünk múltunkról, értékeljük jelenünket, és optimizmussal tekintsünk a jövőbe. 

A programsorozat részeként fellépett a Székelykáli Néptánccsoport, gyermekműsort adott elő Lovász Ágota és Demeter Attila, harcművészeti bemutatót tartottak a Rising Warriors sportklub sportolói, modern tánccal lépett fel a marosszentgyörgyi Moga Claudia. Volt kötélhúzás és más gyermekvetélkedők, tombolahúzás, eközben az üstökben a Temes megyei szapáryfalvi vendégek birkapaprikást, a székesi Székely Árpád hagyományos sertésgulyást főzött. Nagy érdeklődés övezte a SMURD főasszisztensének, Vass Hajnalnak az elsősegélynyújtás-bemutatóját, sokan kipróbálták az újjáélesztési technikákat. A Korax együttes country- és retrozeneszámokból álló koncertje zárta a tartalmas rendezvényt, amelynek főszervezője, Szász Lajos elmondta: a hagyományteremtő szándéknak megfelelően a falunapot jövőre is megrendezik. Az elkövetkezőkben azon lesz, hogy ki tudjanak alakítani egy közösségi teret a székesi fiataloknak, és több kulturális eseményt szervezzenek a faluban, hiszen Székesen az önkormányzat által szépen felújított kultúrház tudna otthont adni ezeknek az együttléteknek. 


Újabb mandátumot nyert Jánosi Ferenc polgármester

A június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választások végleges eredményei szerint Nagyernye községben a helyhatósági választásokon 48,91 százalékos volt a részvétel, a leadott szavazatok 85,7 százalékával (1938 szavazattal) újabb polgármesteri mandátumot szerzett Jánosi Ferenc, az RMDSZ jelöltje. Az USR polgármester-jelöltje, Ştefan Năstase a szavazatok 14,3 százalékát kapta. 


Jánosi Ferenc polgármester 

Fotó: Deák György



A helyi tanácsra vonatkozó eredmények: az RMDSZ tanácsosjelöltjeinek listájára 1916-an, a PNL-listára 123-an, a PSD-sre 101-en, az USR-listára 92-en, az AUR-éra 57-en adtak le érvényes szavazatot. A szavazatok visszaosztása után a helyi önkormányzatba az RMDSZ 14, a PNL egy tanácsosa jutott be. 

Jánosi Ferenc, aki 1996 óta tölti be Nagyernye község polgármesteri tisztségét, a közösségi médián keresztül köszönte meg választóinak a bizalmat, megtisztelőnek nevezve támogatásukat. Azzal kapcsolatban, hogy a június 9-i választásokon volt kihívója, a polgármester hangsúlyozta: mindenkinek joga van arra, hogy a törvényes feltételek mellett jelöltesse magát, de a választók döntenek, ők pedig neki szavaztak bizalmat újabb négy évre. „Ez arra kötelez, hogy új lendülettel folytassam a munkát a közösség érdekében. Jó csapat áll mögöttem: a tanácsosok eddig is – és remélem ezután is – minden olyan projektet támogattak, ami Nagyernye község javát szolgálja. Munkatársaim a polgármesteri hivatalban szintén kiváló szakemberek, akikre mindig számíthatok. A képviselő-testületbe két új tanácsos is bekerült Dániel József és Szász Lajos személyében. Célom, hogy községünk élhetőbb legyen, fejlődjön, és ezáltal sikeresebbé váljon. Folytatni fogjuk a megkezdett projekteket, ez a prioritás. Biztosítanunk kell az önrészt a megnyert pályázatainkhoz, amelyekből bőven van. Némelyik projekt folyamatban van, jelenleg például a hulladékudvar építése, a szennyvízhálózat bővítése Sáromberkén. Tanintézeteinkbe nemrég szerelték fel a korszerű oktatási eszközöket, nekifogtunk az iklandi ravatalozó építésének, ősszel beindul az új óvoda Nagyernyében stb. Új, főként infrastrukturális és közművesítési fejlesztésekre is vannak megnyert pályázataink, ezek egy részét a szakminisztériumokban licitálják. A folyamat eléggé akadozik, de reménykedünk, hogy ha már aláírtuk a finanszírozási szerződéseket, előbb-utóbb sikerül kipályáztatni a munkálatokat. Új terveink között kiemelten a zöldterületek bővítése szerepel, gondolok itt elsősorban játszóterek létesítésére, amelyekre oly nagy szükségük van a kisgyermekes szülőknek. Gazdasági szempontból fontosnak tartom, hogy támogassuk a helyi vállalkozásokat, és új beruházásokat vonzzunk a községbe, amelyek munkahelyeket teremtenek. A tanintézeteink fejlesztése mindig is kiemelt fontosságú marad, hiszen modern és jól felszerelt iskolákra van szükségünk. 

A közösségi élet és a kultúra támogatását is fontosnak tartom, bár erre az elmúlt években kevesebb anyagi forrás jutott, hiszen pályázataink finanszírozása a költségvetés jelentős részét elvitte. A jövőben azon leszünk, hogy több kulturális eseményt, fesztivált szervezzünk, és támogassuk falvaink ilyen irányú kezdeményezéseit. A lakossággal való kommunikációt az átláthatóság jegyében próbáljuk erősíteni, rendszeres tájékoztatást nyújtunk a folyamatban lévő projektekről és tervekről a községi lapunkban, a Facebook-oldalunkon és a hivatalos weboldalunkon, de a hirdetőtáblánk által nyújtott lehetőséget is kihasználjuk. 


Észak-Macedóniában a Székelykáli Néptánccsoport

Észak-Macedónia Ohrid városában lépett fel július 29. – augusztus 2. között a Székelykáli Néptánccsoport. Az Ohrid Waves Folkfesztiválon a székelykáli táncosok ördöngösfüzesi táncokat adtak elő. 


Fotó: Balogh Dávid


Molnár Izabella, a néptánccsoport vezetője a Népújságnak elmondta, hogy a folkfesztiválon 26 másik táncegyüttessel együtt vettek részt, amelyek Ukrajnából, Moldovából, Szerbiából, Romániából, Magyarországról, Lengyelországból és Észak-Macedóniából érkeztek. „A tánccsoportunk ördöngösfüzesi táncokat adott elő. Két előadást tartottunk: július 31-én az ohridi Old Bazar színpadán, majd augusztus 1-jén a Dolni Saraj káprázatos színpadán, az Ohrid-tó partján. A szervezést Molnár Miklós Csaba vállalta fel, a táncoktatónk Fazakas János volt. Ez már a negyedik ilyen jellegű külföldi fesztiválunk volt, és továbbiakat is tervezünk, hiszen nagy élmény a csoport minden tagjának, elégtételt nyújt a szervezéssel járó sok munkáért” – tette hozzá. 

A turné megszervezésében a Székelykáli Néptánccsoportot támogatta a Bethlen Gábor Alap, Nagyernye Község Polgármesteri Hivatala, a Maros Megyei Tanács, valamint helyi és környékbeli vállalkozások (MAROVA Pet Food, Lehel Impex Kft., IT Consult Kft., COOLING Solution Kft., Mihály Pálinkafőzde, Székelykál). 


Ravatalozó épül Iklandon

Nagyernye község polgármesteri hivatala saját költségvetésből építtet ravatalozót Iklandon. A beruházás értéke megközelítőleg 880.000 lej (héa nélkül). 

„Nagyernye polgármesteri hivatala és a helyi képviselő-testület egyaránt fontosnak tartotta, hogy a közösségi igényeknek megfelelő ravatalozó épüljön Iklandon, hogy közösségünk elhunyt tagjainak méltóképpen lehessen megadni a végtisztességet” – nyilatkozta Jánosi Ferenc polgármester. 

Az építéssel jól halad a kivitelező, múlt héten az önkormányzat szerződést kötött az áramszolgáltatóval a villamos áram bevezetése céljából. 


Fotó: Antalfi Imola


 









Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató