2022. december 9., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kutatóközpont létrehozása a decemberben bemutatott Digital Mureş 2010 stratégia része.


Tegnap jelentették be egy városházi sajtótájékoztatón, hogy kedden a kormánypalotában egyezményt írt alá Dorin Florea polgármester és Tom Reeves, az IBM Research globális alelnöke arról, hogy az IBM orvosi ágazatra szakosodó romániai kutatóközpontját Marosvásárhelyen hozzák létre. 

A kezdeményezést a gyulafehérvári, brassói és kolozsvári önkormányzatok is támogatják, amiről a három város polgármesterei szintén aláírtak egy egyezményt a vásárhelyi önkormányzattal, így a projektben e városok egyetemei is részt vesznek.

A kutatóközpont létrehozása a decemberben bemutatott Digital Mureş 2010 stratégia része. Az ebben a városháza konzultánsaként érdekelt Items International kelet-európai menedzsere, Virgil Stan szerint a keddi egyezmény nyomán az IBM kutatóiból és az egyetemek szakértőiből munkacsoport alakul, amely mintegy két hónap alatt fogja meghatározni a leendő marosvásárhelyi központ konkrét kutatási irányvonalait. Ezután a projektben potenciális beruházókként érdekelt cégekkel veszik fel a kapcsolatot. Ez a szakértő szerint további kéthavi tárgyalássorozatot jelent, annak a végén készül egy újabb stratégiai dokumentum a központ létrehozásának további részleteiről.

A polgármester becslései szerint mintegy másfél évbe telhet a központ kialakítása. Florea kifejtette, hogy a projekt következő lépéseit igyekeznek felgyorsítani, közben pedig levélben keresi meg a Marosvásárhelyről kivándorolt kutatókat, akiknek az IBM itt létesülő kutatóközpontja vonzó lehet a hazatéréshez. Mint a tájékoztatón elhangzott, a digitális városstratégia mentén más cégekkel is folytatnak tárgyalásokat, a polgármester szerint az ide vonzható beruházók középtávon akár több ezer munkahelyet is létesíthetnek a városban.