2024. september 27., Friday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Közúti közlekedési szabályok módosítása

A közúti közlekedési szabályok módosításának egyes pontjairól a romániai járművezetők és szakorvosok egyaránt úgy vélekedtek, hogy a drogteszt kötelezővé válása visszaélésekre adhat alkalmat, ezért újra kell tárgyalni az alkalmazást. 

Július 5-én, pénteken délelőtt a Maros Megyei Rendőr-felügyelőség közúti szolgálata a Hargita megyei rendőrséggel közösen a balesetek megelőzése érdekében ellenőrzéseket végeztek. Ugyanakkor tájékoztatták a járművezetőket az új jogszabályi rendelkezésekről. A tevékenység során a Maros megyei rendőrök 49 bírságot szabtak ki, ebből 40-et a megengedett sebességhatár túllépése miatt.

Tizenhárom vezetői engedélyt vontak be, közülük tízet gyorshajtás miatt, és egy felfüggesztett hajtásival vezető sofőrt azonosítottak.

Ellenőrzés 

A jegyzőkönyv postázása nem kötelező

A közlekedésrendészet munkatársai az akció részeként a járművezetőkkel ismertették a 2024. évi 84-es sz. sürgősségi kormányrendelet életbe lépése nyomán bekövetkezett változásokat, egyebek mellett a közúton elkövetett szabálysértésről készült jegyzőkönyv közlésére és a szabálysértés szankcionálására vonatkozó új jogszabályi rendelkezéseket. Eszerint szabálysértés esetén a jegyzőkönyv elkészítésénél, ha az elkövető jelen van, de megtagadja annak átvételét, a rendőrségnek nem kötelessége a lakcímre kézbesíteni. Ehhez szükséges, hogy a dokumentum átvételének megtagadását a rendőr a birtokában lévő technikai eszközzel audiovizuálisan rögzítse, és ezt a szabálysértési nyilatkozatban is megemlítse, ezzel pedig úgy tekintik, hogy a jelentés közlése a helyszínen teljesült. Ez esetben tanú aláírására sincs szükség.

Amennyiben utólag a jegyzőkönyvről másolatot akar szerezni a szabálysértő, az illetékes rendőrségi egységnél kell kérelmeznie.

Újratárgyalják a közúti drogtesztek alkalmazását 

Az ígéretek szerint a járművezetők és szakemberek nyomásának hatására a kormány csütörtökön újratárgyalja a drogteszt alkalmazásának jogszerűségét. Az új szabályozás szerint azok a járművezetők, akik megtagadják a pszichoaktív anyagokra vagy az alkoholkoncentrációra vonatkozó vizsgálatot, elveszítik a jogosítványukat mindaddig, amíg a biológiai minták elemzésének eredményei nem ismertek. Ez az intézkedés teret engedett volna a visszaéléseknek, mivel figyelmen kívül hagyta azt a számtalan hamis pozitív eredményt, amelyet a törvényszéki orvostani főtanács (CSML) jelentése megerősített. 

A CSML képviselői közleményt adtak ki, amelyben arról tájékoztatnak, hogy senki nem kérte ki a véleményüket a közúti ellenőrzések menetén módosító 2024. évi 84-es sürgősségi kormányrendelet kiadása előtt, és a jogszabállyal több ponton nem értenek egyet, mert rossz fényben tünteti fel az igazságügyi orvosi szakmát, és alapvető, alkotmányos jogokat sért – tájékoztatott az Agerpres hírügynökség. A CSML arra is figyelmeztetett, hogy a rendkívüli érzékenységű tesztek a nagyon kis mennyiségű, passzív mechanizmus útján a szervezetbe kerülő (pl. egy másik személy által szívott marihuánás cigaretta füstjének belélegzésével) pszichoaktív anyagokat is kimutatnak, amelyeknek azonban nincs klinikai hatásuk, mégis a gyors- vagy laboratóriumi teszt pozitív eredményt jelezhet. Egyes pszichoaktív anyagok nagyon kis mennyiségben jelen lehetnek az élelmiszerekben is, példa erre a mák, amely végtelenül kis mennyiségű opiátot tartalmaz, klinikai hatás nélkül, de pozitív toxikológiai teszthez vezethet. Az igazságügyi orvosi szervezet szerint a legtöbb orvosi szakterület orvosai nem illetékesek a gépjárművezetéshez szükséges pszichológiai képesség értékelésére, ez legfeljebb a pszichológusok, pszichiáterek feladata, vagy az igazságügyi pszichiátriai bizottságoké, amelyek a pszichológiai alkalmasságot és ítélőképességet megállapítják. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a rendelet felsorolja azokat az eseteket, amikor a közlekedési rendőr köteles felszólítani a járművezetőt az alkohol- vagy drogteszt elvégzésére, ugyanakkor a jogszabály szövege lehetővé teszi, hogy a rendőr más esetekben is felszólítsa a járművezetőt a teszt elvégzésére, ez pedig visszaélésekhez vezethet. Az igazságügyi orvosszakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy számos közönséges gyógyszer tartalmaz olyan anyagokat, amelyek pozitív toxikológiai tesztet eredményezhetnek, még akkor is, ha nem olyan koncentrációban vannak jelen, ami a vezetési képességet befolyásolja. Például a kis mennyiségben köhögéscsillapítóként használt kodein pozitív opioidreakciókat adhat, ugyanakkor nincs hatása a vezetési képességre. A CSML szerint a jogszabály nem alapszik semmiféle hosszú távú pénzügyi hatáselemzésen, és nem veszi figyelembe a világ toxikológiai fórumainak ajánlásait, amelyek célja egységes, regionális központok létrehozása, amelyek biztosítják a vizsgálatok minőségét, folyamatosságát és a költségek csökkentését.

Fotó: Szer Piroska (archív)

Forgalomkorlátozás az Olt völgyén

Augusztusig éjszaka lehet autózni

Hétfőtől, a nyaralási főszezonban napközben lezárják a Vöröstoronyi-szoroson átvezető forgalmas 7-es országutat a Nagyszeben – Piteşti autópályaszakasz építése miatt. Az éjszakai forgalmat este 20 órától reggel 6 óráig engedélyezik. Az ígéretek szerint az Olt-völgyi országút nyolc kilométeres szakaszán augusztus 9-éig tart a forgalomkorlátozás.

A CNAIR azzal magyarázza a nyári idényben történő útlezárást, hogy a Nagyszeben–Piteşti autópálya építéséhez erdőirtásra van szükség, ehhez pedig a nyári időszak a megfelelő. A közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat közleménye szerint alternatív útszakaszok választását tanácsolják az autósoknak. 

Azok a járművezetők, akik nem értesültek időben az útlezárásról, vagy annak reményében választották az Olt völgyét, hogy mégis sikerül áthaladniuk, július 8-án, a munkálatok első napján a tűző napon kellett hosszú sorokban kivárják az este 20 órát, amikor zöld utat kaptak a továbbhaladásra.

A járművek napközben két időszakban közlekedhetnek Bojca (Boiţa) és Lazaret között, ezt mindenekelőtt a helyi lakosság érdekében tették lehetővé. Lazaret lakói és a közeli pszichiátriai kórház alkalmazottai 7.30–8 és 16.30–17 óra között közlekedhetnek az említett szakaszon, de csak az útépítő vállalat képviselőinek kíséretében. Sürgősségi esetben a rendőrség, tűzoltóság járművei, illetve a mentőautók is végighaladhatnak az úton, szintén az útépítők képviselőinek kíséretében.

Az Olt völgyében a DN7-es körzetben a lejtő megtisztítására irányuló munka első napján öt zónát nyitottak meg nyolc munkaponttal, amelyekben nyolc csapat dolgozott.

A munkálatok alatt jelentős mennyiségű kő és faanyag zúdult az úttestre. A munkálatok előrehaladtával ez egyre gyakrabban fordulhat elő, ezért nem lehetett volna a forgalom mellett elvégezni anélkül, hogy ne veszélyeztessék a közlekedők életét.

A megkezdett erdőirtás célja a felső lejtőkön lévő erdei parcellákhoz vezető utak kialakítása – jelentette be múlt héten szerdán Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter. Mint magyarázta, az autópályaszakasz megépítéséhez elengedhetetlen az erdőirtás, viszont a fakivágások nagy, a 70 métert is elérő magasságokban történnek. „Nincs más megoldás, ezt nem lehet forgalomban elvégezni, fennáll a veszély, hogy a fák az útra dőlnek, és veszélybe sodorják a közlekedők testi épségét” – mondta. Eddig a mintegy 20.000 fából több mint 800-at vágtak ki ebben az övezetben.

Alternatív útvonalak a forgalomkorlátozás idején

Az Olt völgyének lezárása idejére feloldották a 7,5 tonnánál súlyosabb teherautók forgalmának korlátozását a DN1-es, Ploieşti – Brassó szakaszon keddtől csütörtökig 6–22 óra között.

A Maros Megyei Rendőr-felügyelőség tájékoztatása szerint július 8-tól augusztus 9-ig a DN7 Piteşti–Nagyszeben szakaszán a Szeben megyei Boiţa térségében a forgalom a kerülő útvonalakon halad.

A rendőrség közleményében felkéri az autósokat, hogy kövessék az útjelző táblákat, és használják a javasolt alternatív útvonalakat.

A 7,5 tonnánál kisebb össztömegű járművek a DN7 lezárt szektor közelében lévő országos és megyei utakat használhatják kerülő útvonalként.

A 7,5 tonnát meghaladó össztömegű járművek számára az alábbi tranzitútvonalakat ajánlják: 

– Bukarest – Vesztény (Nagyszeben) útvonalon és vissza: Bukarest – A3 – Ploieşti – DN1A – Brassó – DN1 – Vesztény – kereszteződés a DN7 országúttal;

– Piteşti – Brassó és vissza: Piteşti – DN73 – A3 – Barcarozsnyó – Brassó;

– Bukarest – A1 Simeria (valamint az ország nyugati, középső és északi területei) és vissza: Bukarest – A1 – Piteşti – DN7 – Râmnicu Vâlcea – DN67 – Zsilvásárhely – DN66 – Simeria – Simeria A1 közúti csomópont.

Ugyanakkor a következő alternatív útvonalakat is javasolják ugyanerre az útvonalra:

 – Bukarest – A1 – Piteşti – DN65 – DEx12 – Craiova – DN6 – Filiaşi – DN66 – Târgu Jiu – DN66 – Simeria – Simeria A1 közúti csomópont;

 – Bukarest – A1 – Piteşti – DN65 – DEx12 – Craiova – DN6 – Drobeta Turnu Severin – DN6 – Lugos – A6 – Lugos A1 közúti csomópont.

– Fogaras – DN1 – Sárkány – DN73A – Brassó és vissza;

– Fogaras – DN1 – Sárkány – DN1S – Olthévíz – DN13 – Brassó és vissza.

Ezzel egyidejűleg intézkedéseket hoztak annak érdekében, hogy a DN10 Buzău – Brassó útvonalon közlekedhessenek a legfeljebb 30 tonna megengedett össztömegű teherautók.

A javasolt elkerülő utakkal kapcsolatos további információk és frissítések az alábbi 

linken találhatók: https://harti.andnet.ro/vizualizare_harta.php token=VkZaU1NrMW4 

 Drónfelvétel az Olt-völgyi munkálatokról 

Fotó: CNAIR






Autóbontókat ellenőriztek 3 órával korábban

A tej és kifli programmal 3 órával korábban

MUNKABALESET 3 órával korábban

Szőcs Kálmán: Csak én 3 órával korábban

Metaxa 3 órával korábban

Díszőrségben 3 órával korábban

Hypercella 3 órával korábban

Hírek, rendezvények 22 órával korábban

Súlyos közúti balesetek 22 órával korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató