2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Covid-állapotfelmérő központok

A Covid-19 koronavírussal igazoltan fertőzött személyek január 25-től (mától) küldőpapír nélkül jelentkezhetnek a megyében nyílt állapotfelmérő központokban. Ezekben az enyhe, illetve közepes súlyosságú tünetekkel rendelkező személyeket fogadják, akik a veszélyeztetett kategóriák valamelyikébe tartoznak (szívbetegek, cukorbetegek stb.). Az érintettek a fertőzést igazoló antigéngyorsteszt vagy PCR-teszt eredményével jelentkezzenek a központokban, ahol ingyenes antivirális kezelést kapnak, függetlenül attól, hogy van-e egészségügyi biztosításuk vagy nincs. A Maros megyében működő állapotfelmérő központok: Marosvásárhelyen a Dózsa György utcai 1-es és 2-es fertőzőklinikán, a Gh. Marinescu utcai tüdőklinikán, Szászrégenben, Dicsőszentmártonban, Segesváron, Marosludason, valamint a szovátai kórházban. 

Megérkeztek a Covid-gyorstesztek

A tanfelügyelőségi raktárakba érkezett 10.540.000 Covid-gyorsteszt – közölte vasárnap Sorin Ion tanügyi államtitkár. A több mint tízmillió nyálteszt az iskolások, óvodások és tanügyi személyzet tesztelésére szolgál. Különálló vagy kettős csomagolásban juttatják el kedden az iskolákba, az első tesztelésre tehát kedden (ma) vagy szerdán kerül sor – mondta Sorin Ion. Az új koronavírussal való fertőzést kimutató 18.500.000 adag nyálteszt beszerzési eljárása pénteken folytatódott, miután az óvásokat elbíráló országos tanács (CNSC) megalapozatlannak minősítette és elutasította azt az óvást, amelyet egy vállalat nyújtott be az eljárás ellen. (Agerpres)

Növekvőben a fertőzések száma

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint a héten a Covid-fertőzések száma elérheti a 25-28 ezret naponta. Rafila úgy vélekedett, hogy a napi esetszámok február 10-15-én érik el a maximumot. A vírus reprodukciós rátája ugyanakkor 1,25-re csökkent a január első hetében mért 1,87-ről. Egy fertőzött ember tehát átlagban 1,25 embert fertőz meg, amiből arra lehet következtetni, hogy a héten az új fertőzések száma elérheti a 25-28 ezret – mondta a miniszter. Rafila ugyanakkor bírálta a közösségi médiában és televíziócsatornákon reklámozott készítményeket, amelyek forgalmazói azt állítják, hogy megvédenek a betegségtől. „Ezeknek a termékeknek a zöme nagyon mérgező. Rendkívül furcsának tartom, hogy olyan emberek, akik ódzkodnak az oltástól, beveszik ezeket a termékeket, és ezzel veszélybe sodorják magukat” – tette hozzá az egészségügyi miniszter. (Agerpres)