2022. december 2., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Művészetis diákok előadása és kiállítása

A Várudvari és vártemplomi koncert projekt keretében a Marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum diákjainak előadására kerül sor a várban szeptember 25-én, vasárnap 11.15-kor a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület szervezésében, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal társfinanszírozásával. Műsoron: Bach-, Bartók-, Chopin-, Kovács Béla-, Krieger-, Prokofjev-, Ravel-, Roland Dyens-, R. Strauss-, Schubert-, Sarasate-, Villalobos-művek. A rendezvényen kiállítás is nyílik a képzőművész növendékek alkotásaiból. A részvétel díjtalan. A szervezők adományokat köszönettel elfogadnak.


Szent Gellért-búcsú Csejden

Szeptember 25-én, vasárnap déli 12 órakor Szent Gellért-búcsút tartanak a csejdi katolikus templomban.


Jegyvisszaváltás

A tavaly Marosvásárhelyre, október 30-ra tervezett László Attila-koncertet, amit a Kultúrpalota nagytermében tartottak volna meg, elhalasztották idénre, viszont nem kerül sor a pótlására most ősszel. A megvásárolt jegyeket vissza lehet váltani a jegypénztárnál – értesítettek a szervezők. 


Kiállításra várnak alkotásokat az állatkertbe

Az állatok október 4-i világnapjához közeledve a marosvásárhelyi állatkert Minden állat értékes címmel kiállítást szervez, amelyre bármilyen technikával készült alkotásokat vár. A tárlat az állatkert és lakói szépségét mutatja majd be az újonnan érkezett zsiráfoknak, Kamalának és Pumpkinnak. A4-es méretű fekvő, azaz tájkép pozícióban elhelyezett lapon készült, igényes és leleményes alkotásokkal lehet részt venni, amelyeknek üzenete a tárlat címét tükrözi. A lap hátoldalán fel kell tüntetni az alkotó elérhetőségét (teljes név, életkor, oktatási intézmény, település). Az alkotásokat postai úton az állatkert címére (540080, Târgu Mureş, str. Verii, nr. 57, jud. Mureş) lehet elküldeni, személyesen naponta 9 és 18 óra között adhatók át az állatkert jegypénztáránál legkésőbb október 2-ig. A munkákat október 4-től az elefánt- és zsiráfházban lehet majd megtekinteni. Bővebb tájékoztatás Halmágyi Ildikótól kérhető a 0746-799-057-es telefonszámon.


Marosjárai szilvafőző fesztivál

A hét végén, szeptember 24–25-én tizedik alkalommal tartják meg Marosjárában a szilvafőző fesztivált. Szombaton a jó hangulatot a Csíkszentgyörgyi Székely Góbék biztosítja, fellép továbbá a Maros Művészegyüttes, Blaga Cristina, valamint a Magyarországról érkező Demecser város fúvószenekara, a Citrombanda. Vasárnap Ábrám Tibor és zenekara, a Dream Flow, valamint a Titán együttes szórakoztatja egyebek mellett a résztvevőket. A rendezvény tűzijátékkal zárul. A kétnapos fesztiválon lehet majd szilvaízet vásárolni, és a környékről származó kézművesek is bemutatják kínálatukat. A fesztiválon állandó fotó- és festménykiállítás is nyílik Albert Olga és Vajda György alkotásaiból.


Évadnyitó KZST

A Kemény Zsigmond Társaság évadnyitó eseményére szeptember 26-án, hétfő délután 6 órakor kerül sor. Felszabadulva az együttlétet tiltó rendelkezések hatálya alól, a társaság tagjait és tevékenységének kedvelőit a fenti időpontban a Bernády Házba várják. Meghívott Bandi Kati textilművész, akivel esztétikai kérdésekről, a jelenkor művészetekkel szembeni kihívásairól, műfaji-tematikai döntésekről, a professzionalizmus nehézségeiről, az elképzelt és megvalósított alkotás kellemes vagy kevésbé kellemes meglepetéseiről, technikákról és kifejezőeszközökről zajlik majd beszélgetés. 


Portréfilm Kallós Zoltánról 

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány a nyári szünet után újraindítja a havi filmklubos találkozókat. A szeptemberi vetítésen a Válaszúti hegy aljába című, Kallós Zoltán néprajzkutatóról szóló portréfilmet mutatják be a közönségnek 27-én, kedden 19 órától az alapítvány marosvásárhelyi székhelyén (Sáros/Târgului utca 1. szám). A részvétel ingyenes. A filmvetítést beszélgetés követi a meghívottakkal: Dénes Zoltánnal, a film operatőrével és Balla Ferenccel, a Kallós Zoltán Alapítvány vezetőjével.


Bibliaolvasó félmaraton

Szeptember 24-én, szombaton reggel 7 és este 7 óra között negyedik alkalommal tartanak bibliaolvasó félmaratont a marosszentgyörgyi római katolikus templomban. A felolvasók negyedóránként váltják egymást.