2022. május 18., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

62 új fertőzés

A járvány kezdetétől tegnapig (január 3-áig) Maros megyében 40.439 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. Tegnap 62-vel nőtt a megyében az új esetek száma, 5 korábbi fertőzöttnél pedig újra pozitív lett a teszt. A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint hétfőn 52 koronavírus-fertőzöttet kezeltek a megye kórházaiban, 14-en fertőzés gyanújával voltak beutalva. Tegnapig 38.426-an gyógyultak meg, és 1684-en vesztették életüket a megyében a Covid-19 miatt.

Jövő hét végén zárul az első félév

Tegnap, január 3-án visszatértek tanintézeteikbe az általános iskolák felső tagozatos diákjai és a középiskolások (a szakiskolásokat is beleértve). Az óvodások és az elemi osztályosok számára január 10-én, hétfőn ér véget a vakáció. A 2021–22-es iskolai év első fele valamennyi évfolyam számára január 14-én, pénteken zárul. Félévi vakáció ezúttal nem lesz, így a második félév január 17-én kezdődik. Az április 15-én kezdődő húsvéti szünidő kéthetes lesz, május elsejéig tart, a diákok 2-án térnek vissza tanintézeteikbe. A tavaszi vakációig egyetlen hivatalos munkaszüneti nap szakítja meg az oktatást, január 24-e, a román fejedelemségek, Moldva és Havasalföld egyesülésének ünnepe.

Csendes évzárás a hegyekben

Nem akadt sok dolguk az ünnepek alatt a Maros megyei speciális barlangi és hegyimentő alakulatoknak, mindössze ötször volt szükség a segítségükre: kétszer a szovátai sípályán, három alkalommal a Kelemen-havasokban láttak el könnyebb sérüléseket. Az ünnepek alatt 12 hegyimentő volt szolgálatban Palotailván, Szovátán és Marosvásárhelyen.

Drágul a víz

A megyei tanács jóváhagyta az Aquaserv regionális vízszolgáltató vállalat díjszabásainak módosítását az ivóvíz- és szennyvízkezelési szolgáltatásra. Az ivóvíz-szolgáltatás díja köbméterenként 3,76 lejről 4,03 lejre nő, míg a szennyvízelvezetésé köbméterenként 3,16 lejről 3,39 lejre. 

A Spectrum Színház év eleji kínálata

A marosvásárhelyi Spectrum Színházban január 7-én, pénteken és 8-án, szombaton 19 órától a Két hold világa című előadás látható. A Gyulai Várszínház, a Transzformáció Alapítvány és a Spectrum Színház közös produkciójának rendezője Bogdán Zsolt. A darab naplók, levelek, interjúk, esszék és versek különös ötvözete. Két ember – Nemes Nagy Ágnes költő és Lengyel Balázs író, esszéista, irodalomszervező – kivételes viszonyulása egymáshoz és a világhoz, fordulatokban gazdag létük stációi, két nagyszerű színész, Szorcsik Kriszta és Bogdán Zsolt tolmácsolásában. Január 9-én, vasárnap 19 órától Kincses Elemér Covid 19 című tragikomédiáját lehet megtekinteni, az előadást a darab írója rendezte. A pandémia miatt korlátozott számú férőhely áll rendelkezésre, a belépés a járványügyi intézkedések szigorú betartásával, a védettség igazolásával történik. Jegyek a helyszínen kaphatók. Telefonos jegyfoglalás: 0744-301-875.

A Marx József Fotóklub téli tárlata

A marosvásárhelyi Marx József Fotóklub idén is a Bernády Házban rendezi meg évnyitó kiállítását. Ez a hagyományos téli tárlat mindig számos újdonsággal lepi meg a közönséget. Az érdeklődők ezúttal is átfogó betekintést nyerhetnek a fotós alakulat utóbbi időszakban született termésébe, amely több hazai és nemzetközi rendezvényen nyertes képeket is felmutat. A fotóművészet vásárhelyi képviselői – évtizedek óta rendszeresen szereplő klubtagok és pályakezdő tehetséges fiatalok – ezúttal is az emeleti galériában állítják ki a fotográfia megannyi válfaját átkaroló színes és fekete-fehér felvételeiket. A kiállítás január 6-án, csütörtökön 18 órakor nyílik meg. Méltató: Nagy Miklós Kund művészeti író. 

Rendkívüli új évi hangverseny

Január 6-án, csütörtökön 19 órától a Der Wiener Walzer lässt uns grüssen (Köszöntés a bécsi keringővel) című rendkívüli új évi hangversennyel kezdődik a szórakoztató zenei fesztivál a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Pablo Boggiano ausztriai karmester vezényli. Műsoron: Johann Strauss és Josef Strauss híres polkái, keringői és indulói. A koncertet január 7-én, pénteken 19 órakor megismétlik. 

Mesejátékok az Ariel színházban

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház január 9-én, vasárnap délelőtt 11 órától várja közönségét idei első előadására, A legszebb ajándék című mesejátékra. Rendező: Gavril Cadariu. Az előadás január 12-én, szerdán 18 órától újra megtekinthető. 14-én, pénteken szintén 18 órától a Lúdas Matyit játsszák az Ariel színházban. A járványhelyzet miatt az előadásokra a helyek száma korlátozott, ezért előzetesen helyet kell foglalni a 0740-566-454-es telefonszámon.

Hírszerkesztő: Nagy Székely Ildikó