2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A tőlünk alig néhány száz kilométerre zajló konfliktus járulékos hozományaként egy hete olajháború tört ki a balkáni benzinkutakon. Ez a valódi háborúhoz képest sokkal gyorsabban lezajlott, és a kormány elsöprő győzelmet aratott az adófizetők zsebe felett.

Ugyanis az üzemanyagok árának durván a fele adóteher. Ez részben a hozzáadottérték-adóból jön össze, ami az ár és a kereslet emelkedésével egyaránt több bevételt jelent az államnak. Továbbá illetékből, ami az üzemanyag-mennyiségre kivetett fix összeg, ez a kereslet növekedése révén jelentett az egynapos pánik alatt extra bevételt a költségvetésnek. A kiszabott bírságok összege ezekhez képest már csak prémium a fáradságos munkáért. Annak a kormánynak, amely az elmúlt hetekben fontolóra vette az üzemanyagok adóterhének ideiglenes csökkentését, de ezt végül nem lépte meg. Tárgyaltak erről a koalícióban, a pénzügyminiszter be is jelentette a szándékot, aztán az orrára koppintottak, s ejtették a dolgot. Időnként azóta is magyarázzák, hogy ez gazdaságilag nem jó lépés. Szigorúan véve igazuk is lenne, de más országok és kormányok példáján lehet látni, hogy rendkívüli helyzetekben akár a piaci szabályokba is beavatkoznak az adófizetőik érdekében, még akkor is, ha a brüsszeli papírhuszárok ettől agyfrászt kapnak. Most ilyen nem fenyegetne, mert adót csökkenteni nem ütközne uniós tiltásba, most legutóbb épp a német kormány fontolgat mentőcsomagot az autósok számára. De nálunk a költségvetés egészsége fontosabb az adófizetők védelménél, a bátorság csak kampányban jelentkezik, amikor ígérni kell. Az ingyen van.

Kormányosaink bátorságától függetlenül a háború okán vélhetően hosszabb távra is számolni kell a magas üzemanyagárakkal és azok hozadékával is. Egyrészt ott, hogy ha a jelenleg az európai fogyasztás egyharmadát kitevő orosz olajat más forrásból pótolják, akkor változhatnak a szállítási és feldolgozási költségek is, ami a politikai események által befolyásolt nagypiaci árváltozások hatásán túl is befolyásolni tudja a kútoszlopoknál fizetendő fogyasztói árat. Nálunk is, ahol hiába vannak saját tartalékok, ha a teljes ipari lánc az olajkúttól a benzinkútig a multiké, akik nem félnek játszmázni sem, az itteni kormányzat pipogyaságát látva. A pár milliós bírságok annyit számítanak ebben a játékban, mint elefántnak a bolhacsípés. Ennél nagyobb baj, hogy az üzemanyagárak kulcsfontosságúak a teljes gazdasági vérkeringésben, mert fontos összetevőt jelentenek számtalan egyéb termék árában, ezért széles és tartós áremelkedési hullámot okozhatnak. És akkor még nem beszéltünk a mostanában dúló szankcióláz egyéb lehetséges hatásairól, amelyek hosszabb távon jelentkezhetnek. Amikor a nagyok háborúsdit játszanak, a kicsik fizetnek. A fronton vérrel, azon túl a megélhetésükkel.