2022. október 5., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megújul a körtvélyfáji iskola

Gernyeszegen kezdi a tanévet a felső tagozat

A körtvélyfáji iskolát kibővítik és felújítják, a délelőtti hőségben teljes gőzzel dolgoztak rajta. A szeptemberi tanévkezdésre azonban így sem lesz átadható az épület, ezért a múlt szerdai (augusztus 3-i) tanácsülésen a helyi önkormányzat határozatot fogadott el arról, hogy a felső tagozatos diákokat ideiglenesen a gernyeszegi tanintézetbe költöztetik.

– Az 5–8. osztályosokat iskolabusz viszi a községközpontba. A délutáni oktatás elkerülése végett a régi iskolaépületben biztosítunk számukra tantermeket, így mindenki délelőtt járhat iskolába. Az iskolaépületet szeptember 5-re rendbe tesszük – ígérte Kolcsár Gyula polgármester.

A körtvélyfáji elemisták egy része – két osztály – a régi, visszaszolgáltatott óvodaépületben kezdi a tanévet, a többiek az új napköziben, illetve a felújítandó iskola használható részében kapnak helyet. Az alsó tagozatos osztályok elosztásáról a pedagógusok döntenek – tudtuk meg a községgazdától.

Az iskola felújítására és új szinttel való bővítésére a regionális operatív programon keresztül nyert támogatást a község. A munka januárban kezdődött, akkor két osztályt áthelyeztek a napközibe. A munkálat során az épület belső szerkezetét is megbontották, teljesen átalakítják. A nagy méretű beruházásra feltétlenül szükség volt, a tanintézet ugyanis közel húsz éve nem volt felújítva – mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy a diákok teljesítménye alapján a körtvélyfáji a Maros megyei vidéki iskolák élvonalába tartozik. 

Ami a község többi oktatási intézményét illeti, a gróf Teleki Domokos nevét egy évtizede viselő községközponti iskolát a 2008–2010-es időszakban korszerűsítették. Az erdőcsinádi tanintézetet az elmúlt két évben tették rendbe, egyebek mellett kicserélték a nyílászárókat, hőszigetelték az épületet, és bevezették a központi fűtést. 

Marosjárában több mint öt éve szűnt meg az iskola, a falubeli gyermekeket a kisillyeiekkel együtt Erdőcsinádra viszi az iskolabusz. A marostelekiek, kisszederjesiek, nagyszederjesiek a gernyeszegi tanintézetben tanulnak. Magyarpéterlakán van elemi oktatás, a felső tagozatos diákok Körtvélyfájára járnak iskolába – vázolta fel a községbeli oktatás helyzetét Kolcsár Gyula.

Fotók: Nagy TiborKöltségvetési hiánnyal küszködnek

A tizedik szilvaízfőző fesztivált megtartják szeptemberben Marosjárában, a községnapok azonban elmaradnak – tudtuk meg Kolcsár Gyulától. A drágulások okozta költségvetési hiány miatt kétszer is meg kell gondolja a községvezetés, hogy mire költ – szögezte le a polgármester. 

– A rendelkezésünkre álló összeget a tavalyi kiadásokhoz igazítottuk. Ki gondolt az év elején a háborúra, a gáz és a villamos energia árának ilyen méretű növekedésére? A kétszeresére emelkedett számlák miatt a közvilágítás és az egyéb ilyen kiadások az egész évre kapott összeg jelentős részét felemésztették a hatodik hónap végére. Takarékossági intézkedéseken gondolkozunk, például azon, hogy a falvakban éjfél után kapcsoljuk le a közvilágítást. Egy hónap van az iskolakezdésig, nemsokára az iskolák fűtésére is gondolnunk kell. Ez komoly kihívás lesz. Fontolgatom, hogy fotovoltaikus pannókat szerelünk a közintézményekbe vagy áttérünk az elektromos kazánokra. Mindenképpen meg kell találnunk a legolcsóbb megoldást – tette hozzá a községgazda, majd arra is kitért, hogy az üzemanyag drágulása a községben folyamatosan adódó karbantartási munkálatokat – például az árkok, sáncok takarítását – is megnehezíti.

Kolcsár Gyula polgármester


Vége felé tart a beruházás

Ivóvíz- és szennyvízhálózat Erdőcsinádon

A júliusi aszályt Gernyeszeg község is megsínylette, főként a magasabban elhelyezkedő, belső falvakban – Erdőcsinádon, Magyarpéterlakán, Marosteleken, Marosjárában, Kis- és Nagyszederjesen – okozott gondot a vízhiány.

Kolcsár Gyula polgármestertől megtudtuk: ivóvízhálózat a községközpontban és Körtvélyfáján is van, ha azonban a két településen tovább nő a lakosság száma, bővíteni kell a rendszert, annál is inkább, mivel a nyomáskülönbség miatt most sem mindig elegendő a vízhozam. 

Vezetékes vízzel pár éve Marosjárát is ellátták, belátható időn belül pedig Erdőcsinádon is elkészül az ivóvízhálózat, a szennyvízhálózattal együtt. Erre a másfél millió eurós befektetésre a vidéki beruházások finanszírozási ügynökségétől (AFIR) nyert támogatást a község. 

– Több mint egy éve kezdődött a munka. Tegnap (sz.m.: augusztus 2-án) a víztartályt is kiszállították. A kivitelező úgy gondolja, szeptember végére befejezik. Erről én nem vagyok meggyőződve, de az biztos, hogy már nem kell sokáig várni az erdőcsinádi vezetékes vízre – vélte a polgármester.

Több szakaszon aszfaltoznának

A megyeszékhelyről igen rossz, kavicsos út vezet Csinádra, a községgazdának ezt szóvá is tettük. Kolcsár Gyula kifejtette, hogy amíg az ivóvíz- és szennyvízhálózat nem készül el, nem kaphatnak támogatást a településhez tartozó utak rendbetételére. 

– Infrastrukturális szempontból eléggé hátrányos helyzetben vagyunk, sokan nem értik, hogy miért. A község kilenc településéből hét nincs a főúton. Nemzeti út mindössze 8 kilométeren halad át a községen, a községi utak, utcák, mezei utak összhosszúsága pedig 94 kilométer. Ebből 2013-ra a Körtvélyfája – Magyarpéterlaka – Marostelek szakaszon uniós alapból leaszfaltoztunk 14 kilométert. Az AFIR-nál pályáztunk a marosjárai út korszerűsítésére Kisillyéig, a pályázatot 0,03 ponthiánnyal visszautasították. Azóta több helyről próbáltunk támogatást lehívni, de nem jártunk sikerrel. Most az új Anghel Saligny finanszírozási programban bízunk, több útszakaszra tettünk le pályázatot. Marosjárában mintegy 10 kilométeren aszfaltoznánk. Ezzel a projekttel felkerültünk a támogatandó beruházások listájára. Remélem, még augusztusban aláírjuk a szerződést, arra viszont nem látok lehetőséget, hogy idén el is kezdődjön a munkálat. Az előtanulmányt viszont már készítjük, hogy minél hamarabb meghirdethessük a közbeszerzési eljárást, ami az óvások miatt rendszerint hónapokig elhúzódik. Marosteleken, Kis- és Nagyszederjesen, valamint Kisillyében rendben vannak a településen belüli utak, most a falvak közötti összekötőkre hívunk le támogatást. Az Anghel Saligny program keretében benyújtott harmadik pályázatunk vonatkozik az Erdőcsinád – Kisillye szakaszra, egészen Marosjáráig – összegzett a polgármester. 

Kolcsár Gyula hozzátette, hogy az említett – gépkocsival nehezen járható – mezei út Marosvásárhely irányából Erdőcsinád felé nem Gernyeszeghez, hanem Nagyernyéhez tartozik, és tudomása szerint az ernyei polgármesternek az Anghel Saligny programon keresztül benyújtott pályázata ezt a szakaszt is magába foglalja. Ami az erdőcsinádi aszfaltozást illeti, a pályázat egyelőre fel van függesztve az ivóvíz- és szennyvízhálózat kiépüléséig. A hálózatok átadása után még legalább egy évet várni kell az aszfaltozással a munka minősége érdekében – mondja a községgazda.     Juhokat tépett szét a nagyvad

Egy medvét kilőttek

Tavaly júliusban egy nyolcvanéves férfi esett medvetámadás áldozatául Gernyeszeg határában. Kolcsár Gyula polgármester beszámolt arról, hogy a nagyvad nemrég újra garázdálkodott: egy évvel a tragédia után hat juhval és a juhász egy vagy két kutyájával végzett. 

– Rendszerint tavasszal látogatja meg a medve a gabonaraktárakat, majd pár nyugodtabb hónap után ilyenkor nyáron, a törökbúza és a gyümölcsök érésekor tér vissza. Magyarpéterlakáról az erdőn keresztül jár át a petelei oldalba. Három napja Petelén elejtettek egy megtermett egyedet, erre a kilövési kvóta lehetőséget adott. Nagy valószínűséggel a múlt évi haláleset okozójával végeztek a vadászok – tette hozzá a polgármester. 

Kolcsár Gyulától megtudtuk, hogy az elmúlt időszakban gyakori volt a medvejárás a vidéken, az iskolabusz sofőrje például a községközpont és Erdőcsinád között mintegy tíz egyedet is látott, szerencsére kellő távolságban. A nagyvad lejár a Marosra, és előfordul, hogy a déli órákban is mutatkozik, amire eddig nemigen volt példa – jegyezte meg a községgazda. 


Szebb jövőt váró kultúrotthonok

Műfüves pálya és nappali központ

Évekkel ezelőtt nyert támogatást Gernyeszeg község a körtvélyfáji és a magyarpéterlaki kultúrotthon javítására és modernizálására. Az országos vidékfejlesztési programon (PNDR) keresztül finanszírozott beruházások közül egyik sem valósult még meg.

 Kolcsár Gyula polgármester rendkívül elégedetlen a kivitelezőkkel, hiszen a munkálatok hosszú ideje húzódnak. A péterlaki épület tetőzetét ugyan kicserélték, de további előrelépés nem történt. A körtvélyfáji kultúrotthonnál is szünetel a munka, ráadásul az ingatlan körül kialakított sáncok veszélyeztetik az arra járók testi épségét. 

– Ennél a beruházásnál nagy valószínűséggel fel kell bontanunk a szerződést a kivitelezővel. Megértem, hogy a vállalkozók sok nehézséggel küzdenek, és legfőbb gondjuk a munkaerőhiány, de így a mi életünket is ellehetetlenítik – fejtette ki a községgazda. Kolcsár Gyula hozzátette: azért is tarthatatlan a helyzet, mert jelenleg a fontosabb ünnepekre, például március 15-re sem tudnak rendezvényt szervezni a településen, és a néptáncos gyermekek fellépési lehetőségei is korlátozottak a saját falujukban.

Péterlakán és Marosteleken uniós alapból műfüves pálya létesül. Egyelőre az alap van meg, a polgármester év végére szeretné átadni a két sportpályát.

Szintén uniós finanszírozással nappali foglalkoztató központot hoz létre az önkormányzat a körtvélyfáji és a gernyeszegi orvosi rendelő épületében a település idős lakosai számára, akiknek így a találkozásra, közös szabadidős programokra biztosítanak teret. A körtvélyfáji központ kialakításának már az elkövetkező hetekben szeretnének nekifogni – tudtuk meg a polgármestertől.