2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A megyei diáktanács a következő generációkra is gondol

Október 16-án rendezte meg a Maros Megyei Magyar Diáktanács (MDT) a faültetési akciót Nyárádszeredában. Célja az volt, hogy a diáktanácsokba is valamilyen módon belopják a környezetvédelem fontosságát. Szabó Szabolcs, a diáktanács elnöke azt is megemlítette, hogy azért éppen Szeredára esett a választása, mert az ottani diákságot szerette volna felerősíteni, megmozgatni. 

A diákság a helyi önkormányzat, a polgármester, Tóth Sándor segítségével 40 gyümölcsfát ültetett el a Deák Farkas Általános Iskola kilenc épületének udvarán. A munkafolyamattal és a további tervekkel kapcsolatban a Maros Megyei Diáktanács elnökét, Szabó Szabolcsot kérdeztük.

– Mi volt a kezdeményezés első lökete, elindító gondolata?

– Ennek az eseménynek a kiindulópontja főleg az volt, hogy mi, fiatalok is észleljük a globális felmelegedés súlyosságát és veszélyét. Ez ellen szeretnénk küzdeni, a tőlünk telhetőt megtenni. Ennek apropóján törekedtünk arra, hogy alkotni tudjunk valamit közösségünk számára, innen jött az akciónk fő gondolata. Másrészt fontosnak tartottuk, hogy a besegítő gyerekek első kézből megtapasztalják, mennyire fontos a környezetünk védelme, így esett a választás arra, hogy iskolák udvaraira ültessük a gyümölcsfákat. 

– Mekkora „közösségi élmény” része volt a faültetésnek?

– Elnézve az itt segédkező gyerekeket, mert általános iskolás diákokról is beszélhetünk, azt kell mondanom, hogy sikerélmény szempontjából hihetetlenül pozitívat „csalódtunk”. Fele ekkora lelkesedésre sem számítottunk, örömmel töltött el, ahogy a tanulók önfeledten, odaadóan ástak, dolgoztak, ültettek velünk együtt egy közös célért. 

– Mit gondolsz, hány diák élvezheti majd a fák gyümölcsét? Gondolok itt a valójában termő gyümölcsre és az eszmei értékre, miszerint újra növekedhet a zöld terület mellett a fák száma is az iskolák udvarán. 

– Úgy vélem, hosszú távon kell gondolkodnunk. Reményeink szerint a fák nem csak egy-két évig fognak megmaradni, hanem akár több tíz évig is. Éppen ezért nem szeretnék, és nem is érdemes számokba bocsátkozni. Ennek ellenére, ha azt vesszük figyelembe, hogy kilenc intézmény tanulóiról beszélünk, nyugodtan számolhatunk 2000–3000 diákot a tíz év alatt. 

– A Maros Megyei Magyar Diáktanácstól még milyen zöldprojektek várhatóak?

– Kapcsolatban állunk a fenntartható fejlődés államtitkárságával, együtt szeretnénk megszervezni a következő év januárjában egy tábort, ahol megismerhetik a résztvevők Románia geopolitikai helyzetét, a strukturális lehetőségeket. Emellett elsajátíthatjuk, hogy hogyan tudjuk optimizálni a globális felmelegedést, illetve a fenntartható fejlődést mind az országban, mind az Európai Unióban.

– Mit gondolsz, miért fontos a mai fiataloknak a zöldövezet és annak védelme?

– Röviden és tömören csak annyit mondanék, hogy ez a jövőnk. Ugyanúgy kell gondoskodnunk a jövőnknek ezen részéről, mint bármi másról. Példaként említeném a nyolcadik és tizenkettedik osztály végi vizsgákat, ha nem kezdjük el a karrierünket időben építeni, akkor egyszerűen nem lesz egy számunkra ideális jövőnk. Ugyanígy, ha a fiatalok nem akarják mihamarabb elsajátítani a környezetvédelem és környezettudat alapjait, nem beszélhetünk majd egészséges jövőről. Ennek kell lennie a legfőbb prioritásnak a fiatalok számára. Én mindenkit arra buzdítok, vegyen részt az egészséges jövő újjáépítésében, amely nem csak számunkra, de a következő generációnak is ugyanolyan fontos lesz.