2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hőkamerával figyelik az állatokat

Nemrég vásárolt hőkamerával figyelik az állatokat a marosvásárhelyi állatkertben. A héten elkészültek az első fotók, amelyeken a különböző egzotikus és őshonos állatok hőszabályozó képessége látható.


Fotó: Marosvásárhelyi Állatkert  Szánthó János igazgató szerint erre azért volt szükség, mert így biztosíthatják a legmegfelelőbb életteret az állatoknak, ugyanis az állatok az itteni feltételekhez igazodva kiválasztják megfelelő termikus komfortzónájukat, és „eldöntik”, hogy melyik teret kedvelik leginkább, a bel- és/vagy a kültérit. Így ennek alapján lehet kialakítani mind a benti, mind a kinti kifutókat. 

A hőkamera segítségével követhető az állatok egészségi állapota, hiszen a szervezetben keletkezett gyulladást kimutatja a hőszínelváltozás. És így egyszerűbbé és hatékonyabbá lehet tenni a kezelést is. Nem utolsósorban hozzájárulhat a környezetkímélő, energiatakarékos, klímabarát fejlesztésekhez, a belső terek kialakításához. Ehhez hasonló hőkamerával csak a nagyobb európai állatkertek rendelkeznek. Ez az egyik olyan kisebb lépés, amely lehetőséget teremt a tudományos, szakmai alapú fejlesztésekre, korszerűsítésre és az állatkert professzionális működtetésére – mondta lapunknak az igazgató.