2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Új szabadidőközpont Marosvásárhelyen

Elkezdődtek a területrendezési munkálatok a Tudor lakónegyedben, a csendőrség szomszédságában lévő, jelenleg kihasználatlanul álló, mintegy négyhektáros területen, ahol Cserealja Zöld Park néven természeti parkot, korszerű szabadidőközpontot létesít a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal. A beruházást uniós alapokból valósítják meg.

A szóban forgó Tudor negyedbeli négyhektáros területen szerette volna létrehozni a korábbi városvezetés a második Víkendtelepet, ellenben az uniós pályázati kiírásokon csak parkok kialakítására lehetett forrásokat lehívni, így korszerű szabadidőpark készül a jelenleg elhanyagolt állapotban lévő helyszínen, melynek több mint 90 százaléka zöldövezet lesz.

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere tavaly, a projektet ismertető sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: prioritásként kezelik a város zöldövezeteinek a bővítését, ugyanis a nyilvántartott zöldövezetekre vonatkozó legfrissebb adatok szerint Marosvásárhelyen körülbelül 23 négyzetméter zöld felület jut egy lakosra. Ezek bővítése révén javulhat a városlakók életminősége, tisztább lesz a levegő, amelyet belélegzünk, ugyanakkor szebb és vonzóbb lesz a város mind a lakók, mind pedig a turisták szemében.

Borsos Csaba, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal sajtóosztályának illetékese lapunk érdeklődésére elmondta: a Tudor negyedbeli helyszínen elkezdődött a terület megtisztítása és előkészítése. A határidő, ameddig el kell készülnie a korszerű szabadidőparknak, a jövő év. 

Mint megtudtuk, a Segesvári út – Méhész utca – Szorgalom utca által körülölelt terület több mint 90 százalékos arányban zöldövezet marad, a fennmaradó részen pedig a többi között egy kis tó, panorámás sétáló, játszótér, szaladósáv, természetes kővel burkolt sétálóösvények, padok, pergolák, szeméttárolók, kerékpártárolók, egy színpad, információs táblák, állatsétáltató, illemhelyek, valamint egyéb szabadidős-, illetve sporttevékenységekre alkalmas felületek kapnak majd helyet. A projekt összértéke több mint 14 millió lej, aminek a 98 százaléka vissza nem térítendő támogatás.

Fotó: Nagy Tibor