2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

November 10-én, 67 éves korában elhunyt az egykori AS Armata labdarúgója, Onuţan Károly. 

Neve jól ismert a marosvásárhelyi labdarúgóberkekben, hiszen az ASA aranycsapatának volt a hátvédje, de megfordult a Petrozsényi Jiul, a Nagybányai FC és az FC Olt Scorniceşti egykori A osztályos csapatainál is. Pályafutása során lehetősége lett volna nem kis pénzért a görög Panathinaikoszhoz szerződni, de nemet mondott az ajánlatra. A rendszerváltás után családjával Magyarországon telepedett le. Idővel Onuţan elvált, majd újranősült, aztán belsőépítészként Hollandiában, majd Németországban dolgozott. Miután második házassága is zátonyra futott, visszaköltözött Marosvásárhelyre. 


Onuţan Károly (k) egy alkalmi futballmérkőzésen, 2019-ben. 

Fotó: Czimbalmos Ferenc Attila
Onuţan Károly Marosvásárhelyen, a Comerţulnál kezdett el focizni 13 évesen, aztán az ASA ificsapatához került, ahol együtt játszott többek közt Surányi Bélával, Ruszi Józseffel, Unchiaş Dumitruval, Pop Mirceával és Soós Zsigmonddal. 

Jó játékának köszönhetően az U18-as és az U21-es válogatottba is bekerült, ahol csapattársai többek közt M. Răducanu, Aelenei, Purima és T. Anghelini voltak. 

Idővel a Petrozsényi Jiul (kölcsön-) játékosa lett, és tagja volt az ASA úgynevezett aranycsapatának is, ebben többek közt Nagy Miki, Bölöni, Hajnal, Ispir, Unchiaş, Szöllősi, Gáll, Varodi, Both II., Márton L., Fazakas és Mureşan társaságában rúgta a bőrt. 

Nagybányai kitérő után a kommunista rezsim csapatának tekintett, élvonalbeli FC Olt Scorniceşti labdarúgójává vált. Utóbbi együttesnél többek közt Piţurcával, Bumbescuval, Al. Nicolaéval, Eftimievel és Iamandival szerepelt együtt. 

Egy újabb, másfél éves marosvásárhelyi kitérő után Gyulafehérváron és Kudzsiron is focizott még, utóbbi alakulatnál 36 évesen akasztotta szögre a csukát. 

Az egykori ASA-val mind a hat UEFA-kupatalálkozón (Dynamo Drezda, Dinamo Zágráb és AEK Athén) szerepelt, és 540 percet töltött a pályán.

Hamvasztása napján, múlt pénteken egykori játékostársai, barátai a Víkendtelepen emlékeztek meg róla.