2022. december 9., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A bárányhús ára a mészárosmester tapasztalata szerint attól függően változik, hogy mennyi a vevő és mennyi az eladó.


Az új zöld tetőszerkezet alatti hupikék asztalokon halomban állnak a friss zöldségek, s a virágsoron is van miből válogatni, a Cuza Vodă utcai napipiac hátsó részén a bárányvágóhíd előtt elkerített helyen azonban csak a várakozók egyre népesebb tábora gyülekezik. Bár a minivágóhíd bérlője szerint egy nagy autó élő bárány van érkezőben Régen környékéről, a kocsi csak nem akar befutni. Holott Bocskai János mészáros már a késeket is újrafente, s az uniós előírások szerint berendezett épületben minden készen áll, hogy árammal küldjék a másvilágra a barikat, mégis órákig tart a várakozás. Időközben elmondja, hogy kedden nyolc állatot vágtak le, s élősúlyban 10-12 lej volt kilója. A vágásért 17 lejt kell fizetni, a bőr ott marad. A bárányhús ára a mészárosmester tapasztalata szerint attól függően változik, hogy mennyi a vevő és mennyi az eladó.

Tíz és tizenegy óra között még többen gyülekeznek, majd jön egy kocsi, s el is megy, mert a tulajdonos sokallja az állatonkénti hatlejes vámot, ami hozzáadódik a fülszámért fizetett 5 lejhez, a 48 óráig érvényes állatorvosi engedélyhez, a benzin árához és sok egyéb költséghez, így véleménye szerint nem éri meg a piacon értékesíteni a bárányokat. Állítólag kint, a régi vágóhíd előtti parkolóban ad túl azokon, de az is lehet, hogy csak szóbeszéd, hisz mire odaérünk, hűlt helye van. Dél fele mégiscsak beérkeznek az első autók a bégető áldozatokkal, de mégsem megy az üzlet, mivel élősúlyban 13, 14 lejt kérnek a bárányokért. Egy-két elszánt vevőt kivéve, szét is széled a várakozók tömege, de a vágóhídon megindul a munka. A bárányt elkábítják, aztán vágják el az ütőereket, majd a hátsó lábaknál megnyitják a bundáját, elkezdődik a nyúzás, kiveszik a beleket, s jöhet a következő.

Nem sajnálja az állatokat? – érdeklődöm a gyorsan, precízen dolgozó mészárostól, aki azt válaszolja, hogy szereti ezt a munkát, hisz mestersége, s egészen Jászvásárig ment el Gernyeszegről, hogy megtanulja a szakmát. Hogy milyen a jó bárány? Nos, azt ajánlja, hogy a fartövet kell megtapogatni, ami húsos kell legyen. Azt már szinte mindenki tudja, hogy azoknak az állatoknak a húsa a legízletesebb, amelyek nem ettek füvet, de ilyent aligha talál ebben az időszakban a vásárló.

Akik kisebb mennyiséggel is megelégednek, vagy annyira futja a pénztárcájukból, a piaci mészárszékben kilónként 23 lejért válogatnak a kampókon sorakozó fél bárányokból, s a jelek szerint megy is az üzlet, bár a piac bejáratánál levő mindenes boltban 21 lejt kérnek a hús kilójáért. A vásár igazából ma és holnap fut fel, mondják a tapasztaltabbak, akik napok óta lesik a kedvező kínálatot.