2019. november 13., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Huszonhét év után szerzett ismét érmet birkózó-világbajnokságon romániai sportoló, és ez a siker a Marosvásárhelyi Iskolás Sportklub tehetséges sportolója, Biró Krisztián nevéhez fűződik.

A gyulakutai származású, az erdőszentgyörgyi Kozma Jenő keze alatt formálódott Biró Krisztián, aki aztán a marosvásárhelyi klubnál Fazakas Csaba és Gyarmati Ferenc keze alatt érett nemzetközi szintű birkózóvá, a serdülőkorosztály szófiai világbajnokságán, a szabadfogásúak 71 kg-os súlycsoportjában állhatott fel a dobogó második fokára, miután kevesebb mint fél perc választotta el az aranytól.

A kategóriában összesen 26-an neveztek be a világ minden tájáról. Biró Krisztiánnak olyan szempontból szerencsés sorsolása volt, hogy nem kellett az első körben szőnyegre lépnie, aztán a második körben könnyedén, 11-0-lal jutott túl az izraeli, neve alapján Oroszországból honosított Timur Bartovon. A negyeddöntőben a svéd Kevin Makota Ström következett ellenfélként, Biró Krisztián szintén magabiztos pontozással nyert, 13-4 arányban. Az elődöntőben a világ egyik legererősebb birkózónemzetének számító, hárommillió leigazolt birkózót számláló Irán képviselője, Abolfazl Valipourkhat került a marosvásárhelyi birkózó útjába, de ő sem okozott komolyabb gondot Krisztiánnak, hiszen 12-5-re hozta a mérkőzést.

A döntőben újabb birkózó-nagyhatalom képviselője, az orosz Szoszlan Tigiev volt az ellenfél. A találkozó elején Tigiev meglepte Biró Krisztiánt, és négy egymás utáni gyors pörgetéssel 8-0-ás előnyre tett szert. Utóbbi azonban nem adta fel, és sikerült nem csupán egyenlítenie, de meg is fordítania az eredményt. Huszonnégy másodperccel a vége előtt 9-8-ra vezetett. Az utolsó másodpercekben mindkét sportoló minden maradék erejét bevetette, és az idő lejártakor 13-11-re Tigiev volt előnyben.

Noha, mint említettük, 27 éve nem szerzett világbajnoki érmet romániai sportoló, Biró Krisztián csalódásként érte meg az ezüstöt. Azt is hozzátette, hogy ez talán még jobban motiválja, mint ha aranyat szerzett volna, és a jövőben a dobogó legfelső fokát célozza világversenyeken. Igaz, lehet, hogy ez nem a következő évben lesz, mikor feljebb lép az ifjúságiak közé, és fiatalabb lesz, mint a felső korhatár, de azért dolgozik, hogy a világ élvonalában maradjon.

Egy ilyen szintű sportoló esetében mindig felvetődik a kérdés, hogy később hol folytatja, meg tudja-e tartani Marosvásárhely. Gyarmati Ferenc, az ISK igazgatója szerint Biró Krisztián és több tehetséges társának helyben tartása nagyon fontos lenne. „Nem engedjük ki őket a kezünkből” – fogalmazott, utalva arra, hogy Marosvásárhelyt a szabadfogású birkózósport egyik legfontosabb romániai központjává tennék. Elmondta, a szakmai munka mellett a szponzorok szerepe is nagyon fontos, és a támogatás folytonossága létfontosságú ahhoz, hogy hasonló sikerek a jövőben is megismétlődjenek.