2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Felső-Maros- és a Nyárádmentén

Több településen az utóbbi évtizedek legnagyobbjaként emlegetik a szerda esti felhőszakadás utáni áradást. A nagy mennyiségű eső miatt a Felső-Maros mentén, valamint a Felső-Nyárádmentén is kiöntöttek a patakok, utak, udvarok kerültek víz alá, veteményeskertekben tett kárt a hirtelen lezúduló hatalmas mennyiségű csapadék és néhol a jég. A Felső-Maros mentén helyenként az utakat is nagy mennyiségű jég és víz árasztotta el, emiatt a közlekedés is nehézkesebb volt. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése értelmében a továbbiakban is, azaz vasárnap délelőttig záporokra, zivatarokra kell számítani országszerte. 

A Maros Megyei Prefektúra által lapunkhoz eljuttatott közleményben Mircea Duşa prefektus rámutatott, a szerda esti felhőszakadás következtében gazdaságok, házak alagsorai kerültek víz alá, és rövid időre egyes községi és megyei utakon, valamint a 15-ös országúton is forgalomkorlátozásra volt szükség az úttesten felgyűlt vízmennyiség miatt. 

A Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség jelentése szerint kilenc településen több száz háztáji gazdaságot, pincéket és egy iskolát is elöntött a víz. A felügyelőség csapatai az önkéntes alakulatokkal és a helyi önkormányzatokkal karöltve dolgoztak a nagy mennyiségű csapadék okozta károk elhárításán. 

Házakból, pincékből és udvarokról kellett kiszivattyúzni a vizet többek között Marosjárában, Petelén, Székelyhodoson, Jobbágytelkén, Görgénynádason, Marosligeten, Szászrégenben, Marosvécsen és Disznajón. 

A 15A jelzésű országút Mezőszentandrásnál (Sântu) egy kilométeres szakaszon víz alá került, a 15-ös országutat pedig Marosvécsnél öntötte el az ár mintegy 200 méteres szakaszon. Petelén a helyi iskolát érintette az áradás, itt a kapus és az iskola két alkalmazottja igyekezett eltávolítani a vizet. 

Az Agerpres hírügynökség szerint a Kis-Nyárád vízállása 44 centiméterrel meghaladta az árvízszintet Nyárádszereda környékén, az ár visszahúzódása után itt is több pincéből kellett kiszivattyúzni a vizet. 

A prefektúra közleménye értelmében a kialakult helyzetre való tekintettel csütörtökön reggel összehívták a sürgősségi helyzeteket kezelő megyei bizottságot, és létrehozták a kárfelmérő csapatokat, amelyek mindenik, árvíz sújtotta településre ellátogatnak majd. 

A közlemény szerint Marosvécsen, Gernyeszegen, Székelyhodoson, Petelén, Szászrégenben, Felsőrépán, Alsóbölkényben és Tekeújfaluban kerül majd sor a károk felmérésére. 

 A prefektus hozzátette, mivel Vajdaszentivány környékén a Luc-patakában egyre nő a vízszint, elrendelte, hogy a Maros Vízügyi Igazgatóság megelőző intézkedéseket tegyen, homokzsákokból gátakat állítsanak fel az újabb áradások elkerülése végett. 

Ezzel együtt a közösségi oldalakon látható bejegyzések szerint a délutáni órákban a patak helyenként kilépett a medréből. Az utóbbi évtizedek legnagyobb áradása 

A Nyárádmentén a legnagyobb károkat Székelyhodos községben okozta a szerda esti felhőszakadás, olyan árvíz lett, amilyen nem pusztított a hetvenes évek óta. Kilépett a medréből a hodosi Nagy-patak, a termőföldek mellett házakba és a község több mint száz udvarára ment be a víz – fejtette ki lapunk megkeresésére Barabási Ottó polgármester. Mint mondta, Jobbágytelkén több mint nyolcvan, Hodoson pedig mintegy húsz udvar került víz alá. Kerítések mentek tönkre, házakban tett kárt a víz, a pincelakásokból csütörtökön délelőtt még szivattyúzták a vizet. A községközpontban öt ház lakói a biztonság kedvéért elhagyták otthonukat, és rokonoknál töltötték az éjszakát. A községben több mint száz hektár termőföldet árasztott el a víz, az elkövetkezőkben derül majd ki, hogy a veteményesben mekkora kár keletkezett. A polgármester szerint, bár szerdán este jég is hullt, a nagyobb kárt az áradás okozta. Akkora volt a vízszint, hogy éjjel 2 órakor tudtak csak beavatkozni, az emberek pumpákkal, vedrekkel próbálták eltávolítani a pincelakásokból a vizet. A községi utak is megrongálódtak, csütörtökön délelőtt is dolgoztak a munkagépek, hogy járhatóvá tegyék ezeket. Jobbágytelkén áramszünet is volt, kidőlt egy oszlop, és leszakította a vezetéket, viszont az áramszolgáltató csapatainak már az éjszaka folyamán sikerült helyreállítaniuk a szolgáltatást. 


Nem bíznak a kártérítésben

Érdeklődésünkre, hogy számítanak-e a károk megtérítésére, Barabási Ottó hangsúlyozta, sajnos ezen a téren rossz tapasztalataik vannak, ezért sem a község lakói, sem az önkormányzat nem bíznak abban, hogy megtérítik a felhőszakadás okozta károkat. 

– 2017 júliusában is volt egy – a szerda estinél kisebb méretű – áradás, a prefektus rendelete alapján akkor is kiszállt a helyszínre egy kárfelmérő bizottság, amely 530 ezer lejre becsülte a károkat, de azóta sem kaptunk egy banit sem. Tavaly is négy átiratot küldtem a prefektúrára, a minisztériumhoz, de semmi eredménye nem volt. A szerdai áradás még súlyosabb volt, mint a két évvel ezelőtti, de az emberek már nem bíznak az ígéretekben – tette szóvá a község vezetője. 


Az országúton nem kellett leállítani a forgalmat

Rég az ideje nem látott ilyen méretű áradást – jegyezte meg a szerda esti állapotok kapcsán Ördög Ferenc, Marosvécs polgármestere. Mint mondta, fél órát tartott a jég kísérte felhőszakadás, és az áradás a falu központját is érintette, kiöntött a polgármesteri hivatal szomszédságában lévő patak. Több mint 30-35 kertben, termőföldekben, hidakban tett kárt a víz, és egy pincelakásba is bement. 

Elekes Róbert, a brassói regionális útügyi igazgatóság sajtószóvivője lapunknak elmondta, a Felső Maros-mentén a 15-ös jelzésű országúton, Marosvécs községben először a lezúduló jég, majd az úttesten felgyűlt öt-tíz centiméteres vízmennyiség okozott némi fennakadást a közlekedésben, viszont a forgalmat nem kellett leállítani. Bár a közösségi oldalon látható fotók alapján Marosvécsen, a falu központjában az úttesten hömpölygött a víz, az útügy munkatársai, valamint a rend őrei irányították a forgalmat, és lassan, de át lehetett haladni a problémás szakaszon. 

Záporokra, zivatarokra, szélviharra és jégesőre figyelmeztet az egész országban csütörtöki tájékoztatásában az Országos Meteorológiai Szolgálat, a figyelmeztetés vasárnap 10 óráig érvényes.

Ebben az időszakban fokozott légköri instabilitás várható az egész országban, a záporokat, zivatarokat gyakran villámlás és megerősödő szél kíséri, szélvihar és elszórtan jégeső is kialakulhat. A lehulló csapadékmennyiség négyzetméterenként meghaladhatja a 15-25 litert, helyenként pedig a 35-40 litert is.

Árvíz Marosvécsen
Forrás: DRDP, Brassó