2020. július 11., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Bukaresti Rapid elleni találkozót is a sportcsarnokban játszotta a Marosvásárhelyi CSM férfikosárlabda-csapata, ami határozottan jót tett a közönségnek (amely civilizált körülmények között követhette a meccset) és az együttesnek is, utóbbi játéka sokkal jobban hasonlít a kosárlabdához, mint az idény elején. Ennek alátámasztására pedig csak egy érv: egy olyan találkozón, amelyen Bölöni Tamás „csupán” 13 pontot szerzett, ezt a csapatjáték olyan szinten kompenzálta, hogy akár meg is lehetett volna szorongatni a dobogós ellenfelet.

A meccs azonban majdnem negyedórás késéssel kezdődött, mert az egészségügyi felügyeletet ellátó személyzet nem volt jelen a teremben a kijelölt kezdési időpontban.

Nem sok reményt fűzhettünk a találkozóhoz, tekintve a rangsorban elfoglalt helyeket, a mérkőzésen azonban nem született sima bukaresti győzelem. Noha az első negyedben a Rapid 11 pontra elhúzott, a védekezés látványosan fejavult a második negyedben, és szünet előtt egyenlített a CSM, elsősorban a lepattanózásból és elcsípett labdákból. A hazai csapat balszerencséjére a Rapid részéről Dumitrescu dudaszóra dobott egy triplát, ezzel a hárompontos előnnyel vonultak öltözőbe szünetben a fővárosiak.

A bátor és a korábbiakhoz képest sokkal tetszetősebb játékkal előrukkoló marosvásárhelyiek a harmadik negyedben sem adták fel, és kétszer is átvették a vezetést. A rapidos Dumitrescu azonban remek dobónapot fogott ki távolról, és mindig visszahozta a Rapid előnyét. Végül az egyensúly akkor bomlott meg végleg, amikor Tóth Ádám kétszer egymás után labdát veszített, mert szabálytalanságot reklamálva nem őrizte meg a hidegvérét. Az utolsó hat másodpercben aztán Bölöni kezéből is kivették a labdát, és a Rapid egy újabb dudaszóra dobott kosárral Manolescu révén már nyolc pontra elhúzott.

Az utolsó negyedben túl jól kezdtek a fővárosiak, hogy esély lehessen az utolérésükre, később pedig George Trif lehívta a tapasztaltabb játékosait, Tóthot és Bölönit, csupán a fiatalokat használta az utolsó öt percben, akik néhány igen tetszetős kombinációt mutattak be, amilyeneket a szezon elején nemigen néztünk volna ki ebből a csapatból.

Talán többet is ki lehetett volna hozni ebből a meccsből, ám a Rapid játékosainak sokkal nagyobb tapasztalata eldöntötte a meccset.

A folytatásban a marosvásárhelyi együttes Ploiești-re látogat, ahol jövő héten mindkét helyi csapat ellen pályára lép, a szövetség honlapján egyelőre mindkét meccs hétfőn szerepel, aminek nyilván változnia kell.

Fotó: Nagy TiborJegyzőkönyv

Férfikosárlabda 1. liga, 16. forduló: Marosvásárhelyi CSM – Bukaresti Rapid 66:79 (10-21, 16-8, 23-28, 17-22)

Marosvásárhely, ligeti sportcsarnok, 200 néző. Vezette: Faluvégi István (Szászrégen), Eugen Lăzărescu (Kolozsvár), Răzvan Chira (Dés). Ellenőr: Alexandru Columban (Kolozsvár).

Marosvásárhelyi CSM: Szilveszter 15 pont (1), Bölöni 13 (1), Ștețca 13 (3), Tar 8, Mureșan 8 (2), Györki 4, Ștefan 3, Tóth 2, Barabási L., Blaga, Barabási Z., Tălmăcean.

Rapid: Sandu 22, Dumitrescu 19 (5), Potcoavă 10, Zarojanu 9 (1), Manolescu 8, Varga 7, Naziru 3, Bălcescu 1, Costea, Gheorghe, Mihai.

Eredményjelző

Férfikosárlabda Nemzeti Liga, középszakasz:

* Piros csoport, 2. forduló: Bukaresti Steaua – Temesvári SCM 100:82; 3. forduló: Bukaresti Dinamo – Nagyszebeni CSU 79:78. 

* Sárga csoport, 3. forduló: CSM Focșani – BCM U FC Argeș Pitești 70:90, Medgyesi CSM – SCM U Craiova 88:92, CSO Voluntari – Galaci CSM 82:77. 

Férfikosárlabda 1. liga, 16. forduló: Bukaresti Aurel Vlaicu Főgimnázium – Kolozsvári U 64:52, CSM Ploiești – Nagyszebeni CSU II 44:47, Kolozsvári U-BT II – Bukaresti Agronomia 79:74, Marosvásárhelyi CSM – Bukaresti Rapid 66:79, CSO II Voluntari – CSU Ploiești 76:80 (korábban játszották). Az előző fordulóból: Nagyszebeni CSU II – Kolozsvári U-BT II 61:100, Bukaresti Agronomia – Bukaresti Aurel Vlaicu Főgimnázium 86:64, Kolozsvári U – Bukaresti Rapid 62:73.

A 10. fordulóból: Kolozsvári U-BT 2–Bukaresti Rapid 56-61. 

A 18. fordulóból előre hozott találkozón: CSM Ploiești – Kolozsvári U 56:84.