2024. august 1., Thursday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„Megtörtént, amitől tartottunk, sötét nap ez Belgium számára” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Charles Michel belga kormányfő kedden Brüsszelben, ahol reggel három robbantásban legalább harmincnégyen meghaltak, és kétszáznál is többen megsebesültek. 

Fotó: Twitter


„Megtörtént, amitől tartottunk, sötét nap ez Belgium számára” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Charles Michel belga kormányfő kedden Brüsszelben, ahol reggel három robbantásban legalább harmincnégyen meghaltak, és kétszáznál is többen megsebesültek, köztük két magyar állampolgár is. Román áldozatokról lapzártánkig nem érkezett jelentés.
A miniszterelnök elítélte a „gyáva és erőszakos, válogatás nélküli” támadásokat. Hangoztatta: tisztában vannak vele, hogy „sok a halott, és sokan megsebesültek” a Zaventem nemzetközi repülőtéren és az európai uniós intézményekhez közeli Maelbeek metróállomásnál elkövetett merényletekben.
„A merénylők egész Európa ellen támadást intéztek” – mondta a kormányfő, és leszögezte, hogy a tragédia ellenére higgadtságra és szolidaritásra van szükség.
Lapzártánkig folyamatosan nőtt a kedd reggeli brüsszeli terrortámadások áldozatainak száma: a legfrissebb hírek szerint 34 ember meghalt, több mint kétszázan pedig megsebesültek a belga fővárosban végrehajtott robbantásokban.
Yvan Mayeur brüsszeli polgármester arról számolt be, hogy az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson történt robbantás legalább húsz halálos áldozatot követelt, százhatan pedig megsebesültek.
A belga főváros tűzoltóságának szóvivője pedig azt közölte, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren elkövetett merényletben tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek.
 
Öngyilkos merénylő robbanthatott a reptéren
Frédéric Van Leeuw, a belga szövetségi ügyészség vezetője mindhárom robbantást terrortámadásnak minősítette, és elmondta, hogy az egyik repülőtéri detonációt nagy valószínűséggel öngyilkos merénylő okozta. Szemtanúk arab nyelvű kiáltásokról és lövésekről számoltak be a kettős robbantás előtt. A füstölgő, helyenként rommá zúzott reptéren egy harmadik, fel nem robbant pokolgépet is találtak.
A nemzetközi repülőteret lezárták, valamennyi járatot törölték, a repülőtérre vezető utak pedig járhatatlanok. A merényletek hatására a belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liège-be és más repülőterekre irányították át.
A metróállomásról a robbanást követően többen a síneken futva menekültek el. A megálló lejáratánál sokáig fekete füst gomolygott a helyszínen lévő újságírók beszámolói szerint.
A belga hatóságok arról mindeddig nem tettek jelentést, hogy ki állhat a támadások hátterében. Az Iszlám Állam dzsihadista csoport hívei a közösségi hálókon ünnepelték a brüsszeli robbantásokat.
Jan Jambon belga belügyminiszter délelőtt bejelentette, hogy az országban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget.
Korábbi értesülések szerint 225 katonával erősítették meg Brüsszel védelmét. A helyi sajtó hírei szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél is.
Egyes hírek szerint terrorveszély miatt teljesen lezárták Belgium határait. A belváros felett helikopterek köröznek, a tömegközlekedési hálózatot teljesen leállították, és lezárták az összes metróállomást és a vasútállomásokat is. A telefonvonalak nem működnek Brüsszelben.
Az Európai Bizottság teljes személyzetét biztonságba helyezték a robbantások miatt – közölte Twitter-profilján a bizottság személyzeti vezetőjének helyettese.
Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke élesen elítélte a terrortámadásokat és őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Donald Tusk közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy megrendítették a számos ártatlan ember életét követelő robbantások.
Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatóján kijelentette: ez egy rendkívül szomorú nap Európa számára.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nyilatkozatában leszögezte, hogy a terrorizmus nem győzheti le a demokráciát és a szabadságot. A főtitkár gyáva, „közös értékeink és nyitott társadalmunk” elleni támadásként értékelte a kedd reggel elkövetett merényleteket.
Több európai repülőtéren, köztük a párizsin, a frankfurtin, a rómain, a prágain és a londonin fokozott biztonsági óvintézkedéseket vezettek be.
A holland hatóságok közölték, hogy megerősítették a hollandiai repülőterek biztonságát, és fokozottan ellenőrzik az országhatárokat. A rendőrség jelentős létszámban van jelen a szóban forgó helyeken. A terrorkészültség szintjét ugyanakkor nem emelték.
 
Romániában is megerősítették a repülőterek és nagykövetségek védelmét
A csendőrség megerősítette a repülőterek és nagykövetségek védelmét kedden a brüsszeli terrortámadások után, de a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyelőre az ötfokozatú skála második, „elővigyázatos” szintjén tartja a terrorveszély miatti riasztást.
„Európát érte terrortámadás, ez egy gyászos nap a civilizált világ számára” – állapította meg Klaus Johannis államfő. Az elnök elítélte az erőszakos cselekményeket, együttérzéséről biztosította Belgiumot, és az ottani hatóságoknak felajánlotta Románia segítségét.
Dacian Cioloş kormányfő szerint az eddigi információk szerint Romániát nem fenyegeti közvetlen veszély, és nincs román a brüsszeli támadás halálos áldozatai vagy sebesültjei között. Elmondta: a bukaresti hatóságok teljes szolidaritásukról biztosították a brüsszeli kormányt és az Európai Unió intézményeit, a Brüsszelben élő vagy ideiglenesen ott tartózkodó román állampolgárok számára pedig felajánlották a román nagykövetségen, illetve a bukaresti külügyminisztériumban alakult válságstáb segítségét.
A Tarom légitársaság törölte öt keddi és szerdai brüsszeli járatát, de az ezekre váltott jegyeket elfogadják az Amszterdamba, Párizsba, Frankfurtba, Münchenbe vagy Londonba induló járatokon. A Tarom kedd reggeli brüsszeli járatát Amszterdamba irányították.
 
Az utóbbi 12 év Európában végrehajtott súlyos terrortámadásai
Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása az Európában végrehajtott, sok áldozattal járó terrorcselekményekről 2004 óta:
2004. március 11., SPANYOLORSZÁG: Madrid pályaudvarain több robbanás történt. A merényleteknek 192 halálos áldozata és 1421 sebesültje volt. Március 14-én az al-Kaida terrorszervezet vállalta magára a merényletek elkövetését. Az Európai Parlament a terrorakciók emlékére március 11-ére meghirdette a terrorizmus áldozatainak európai emléknapját.
2005. július 7., NAGY-BRITANNIA: Londonban 56 halálos áldozatot és több száz sebesültet követelő, összehangolt robbantásos merényletsorozatot követtek el. Csaknem ezzel egy időben négy pokolgép robbant a földalatti-hálózat három forgalmas állomásán, és felrobbantottak egy városi buszt is. A robbantásokat két, az al-Kaida terrorhálózathoz tartozó szervezet is magára vállalta. 21-én újabb merényleteket kíséreltek meg a brit főváros metrójában és egy buszon, de a detonátorok nem léptek működésbe.
2006. augusztus 21., OROSZORSZÁG: Moszkva egyik piacán robbantásos merényletet követtek el, melynek következtében 10 ember meghalt, 49 megsebesült.
2008. július 27., TÖRÖKORSZÁG: Két pokolgép lépett működésbe Isztambul egyik külvárosában. 13 ember életét vesztette, 154 megsebesült.
2009. november 29., OROSZORSZÁG: Felrobbantották a Moszkva és Szentpétervár között közlekedő Nyevszkij Expresszt, melynek kisiklott több vagonja. 26 ember életét vesztette, 81-en megsebesültek.
2010. március 29., OROSZORSZÁG: Öngyilkos csecsen merénylők robbantásos merényletet követtek el két moszkvai metróállomáson. A támadásban 40 ember meghalt, több mint 90 megsebesült.
2011. január 24., OROSZORSZÁG: A moszkvai Domogyedovói repülőtéren egy öngyilkos merénylő akciója során 37 ember vesztette életét. A sérültek száma elérte a 130-180 főt.
2011. április 11., FEHÉROROSZORSZÁG: Minszkben a metró Oktyabrszkaja állomásánál távirányítású pokolgép robbant fel. 13-an életüket vesztették és 161-en megsebesültek.
2011. július 22., NORVÉGIA: Oslóban, a miniszterelnökség épülete előtti téren autóba rejtett pokolgépet robbantott fel egy 32 éves férfi. Röviddel később ugyanő Utoya szigetén, a kormányzó párt ifjúsági szekciójának nyári táborában fiatalokat mészárolt le. A két merényletben összesen 77-en haltak meg, 319-en megsebesültek.
2012. március 11-19., FRANCIAORSZÁG: Egy algériai származású férfi, az al-Kaida iszlamista terrorszervezet tagja március 11-én és 15-én a francia hadsereg 3 katonáját lőtte agyon a dél-franciaországi Toulouse és Montauban városában, majd 19-én 3 gyermeket, valamint egy rabbit lőtt le a toulouse-i zsidó iskola előtt.
2012. július 18., BULGÁRIA: Egy öngyilkos merényletben 6 izraeli turista és a bolgár buszsofőr halt meg a Fekete-tenger partján fekvő Burgaszban, amikor bomba robbant egy izraeli turistákat szállító buszon.
2014. május 24., BELGIUM: Brüsszel belvárosában 4 ember halt meg, amikor a zsidó múzeum előtt egy férfi tüzet nyitott a járókelőkre. A 29 éves, francia tettes, akit június 1-jén Marseille-ben tartóztattak le, korábban Szíriában egy iszlamista szervezetben harcolt, ő volt az első dzsihadista, aki Európába visszatérve terrorista támadást követett el.
2015. január 7., FRANCIAORSZÁG: Francia dzsihadisták megtámadták a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap székházát Párizsban. 12 embert agyonlőttek, további 11-et pedig megsebesítettek. Egy rendőrségi rajtaütésben később megölték a támadókat.
2015. október 10., TÖRÖKORSZÁG: Két pokolgép robbant fel Ankara központjában, ahol emberek százai gyülekeztek béketüntetésre a közalkalmazotti szakszervezetek konföderációjának felhívására. A merényletben 103-an vesztették életüket.
2015. november 13., FRANCIAORSZÁG: Párizsban, valamint a Saint-Denis-ben található Stade de France nemzeti stadionnál legalább nyolc feltételezett dzsihadista követett el éjjel merényleteket, melyek végrehajtását az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista csoport vállalta. A támadásokban 130 ember meghalt, 351 megsebesült.
2016. január 12., TÖRÖKORSZÁG: Isztambul egyik központi terén, a Sultanahmet téren egy szíriai származású öngyilkos merénylő robbantást követett el. A merénylet következtében 11 ember meghalt, 16-an megsebesültek.
2016. február 17., TÖRÖKORSZÁG: Ankarában 29 ember halálát okozta a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű csoport robbantásos merénylete.
2016. március 13., TÖRÖKORSZÁG: Ankara belvárosában robbantásos merényletet hajtott végre két öngyilkos merénylő a Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) megbízásából. Az elkövetők mellett a támadásban 35 ember vesztette életét.
2016. március 19., TÖRÖKORSZÁG: Öngyilkos merénylő robbantott Isztambulban egy kormányhivatal épülete előtt a Függetlenség sugárúton. A robbanás a merénylőn kívül 5 ember halálát követelte, s 36-an sebesültek meg.

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató