2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Simona Halep megnyerte a wimbledoni teniszbajnokság női egyes versenyét, miután a szombati döntőben kiváló játékkal 6:2, 6:2 arányban legyőzte az amerikai Serena Williamst. A világranglista 7. helyén álló, 27 éves Simona Halepnek a 2018-as Roland Garros után ez a második Grand Slam-torna győzelme. A romániai játékos pályafutása egyik legjobb meccsével, mindössze 55 perc alatt nyert a volt világelsővel szemben. 

Halep kifogástalanul kezdte a meccset, és mire Serena észbe kapott, 4:0 volt az eredmény. Innentől mindenki megnyerte saját adogatását, és Halep sima 6:2-re hozta az első szettet. 

A második játszma 2:2-ig kiegyensúlyozott volt, onnantól azonban kizárólag az történt a pályán, amit Halep akart, és ez a szett is 6:2-vel ért véget. 

A romániai játékos egy ászt szervált, amerikai riválisa kettőt, de ő egy kettős hibát is vétett. Halep kitűnően adogatott, első szervái után 82%-ban, a második után 45%-ban nyerte a pontokat, míg ezek a számok Serenánál 59% és 47% voltak. Halep elhárította ellenfele egyetlen bréklabdáját, ő maga pedig négyet értékesített az öt lehetségesből. Williams ugyan jobban állt a nyerő ütések tekintetében (13-17), de Halep csaknem hibátlanul játszott: a ki nem kényszerített hibák aránya 3-25 volt. 

A bajnoki címmel Halep egy 2.350.000 fontsterlinges (kb. 2.617.000 eurós) csekket és 2.000 WTA-pontot kap, Williamsnak be kell érnie 1.175.000 fonttal és 1.300 ponttal. 

Halepnek ez mindössze a második győzelme Williams fölött az eddigi 11 egymás elleni mérkőzésükön, a másikat a szingapúri világbajnokságon szerezte (6:0, 6:2).

Halep Wimbledon első román bajnoka, miután Ilie Năstase 1972-ben és 1976-ban is döntőbe jutott, de mindkettőt elveszítette. 

Halep, aki ötödik Grand Slam-torna döntőjét játszotta (korábban háromszor a Roland Garros-on és egyszer az Australian Openen jutott fináléba), a tenisz történetének egyik legjobb játékosát győzte le, hiszen Serena Williamsnek hét bajnoki címe van Wimbledonban (2002, 2003, 2009, 2010, 2012, 2015, 2016), és karrierje során összesen 23 Grand Slam-tornát nyert. Williams tavaly döntőt játszott az All England Clubban és az US Openen is. A Grand Slam-tornák közül Simonának még nem sikerült a US Open és az Australian Open döntőjébe jutnia.

Halepnek ez volt karrierje 36. fináléja, eddig 19-et nyert meg. Simona a következő tornákon győzött: 2013-ban Nürnberg, ‘s-Hertogenbosch, Budapest, New Haven, Moszkva és Szófia; 2014-ben Doha és Bukarest; 2015-ben Sencsen, Dubaj és Indian Wells; 2016-ban Madrid, Bukarest és Montréal; 2017-ben Madrid; 2018-ban pedig Sencsen, Roland Garros és Montréal, 2019 Wimbledon. Halepnek van még egy páros WTA-torna győzelme, ezt Irina Beguval együtt szerezték 2018-ban Sencsenben. 

Fotó: PA


Eredményjelző

Angol nemzetközi teniszbajnokság, Wimbledon (38.000.000 font összdíjazás, füves pálya), női egyes:
* elődöntő: S. Williams (amerikai, 11.) – Strycová (cseh) 6:1, 6:2, Szvitolina (ukrán, 8.) – Halep (román, 7.) 1:6, 3:6.
* döntő: Halep – S. Williams 6:2, 6:2.
Női páros elődöntő: Hszie Szu-vej, Barbora Strycova (tajvani, cseh, 3.) – Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 1.) 7:6 (7-5), 6:4.

Teljesen megbomlott az egyensúly

„Életem legjobb meccsét játszottam” – jelentette ki szombaton Simona Halep, miután megnyerte a wimbledoni teniszbajnokság női egyes versenyét. Hozzátette: édesanyja álma volt, hogy egyszer nyerjen az All England Clubban. „Ma eljött ez a nap. Soha nem fogom elfelejteni. Gyomoridegem volt, de tudtam, hogy nincs idő érzelegni, kijöttem a pályára, hogy mindet beleadjak.”
A hétszeres wimbledoni győztes Serena Williams sportszerűen elismerte, hogy Halep megérdemelten győzött. „Hihetetlenül játszott. Olyan voltam, mint egy őz, amely nem tud szabadulni egy gépkocsi fényszóróinak fényéből. Amikor valaki így játszik, nem tehetsz mást, mint hogy megemeled a kalapodat előtte” – fogalmazott.
Halep egyetlen játszmát vesztett el idén az All England Clubban: a második fordulóban, Mihaela Buzărnescu ellen. „Változtattam kicsit a játékomon, hogy eredményesebb legyek füves pályán” – idézte a romániai játékost a kínai Xinhua hírügynökség. Az AFP úgy értékelte, hogy „teljesen megbomlott az egyensúly: Simona soha nem játszott ilyen szinten füves pályán, a hétszeres wimbledoni győztes Williams pedig ritkán játszott ilyen gyengén. Ennek ellenére Williams tűnt esélyesebbnek, hiszen tíz egymás elleni mérkőzésükből csak egyszer győzött Halep.” 
Az EFE spanyol hírügynökség érdekességként jegyzi meg, hogy Halep és Williams úgy jutottak a wimbledoni döntőbe, hogy idén egyikük sem nyert meg egyetlen tornát sem. Az egykori amerikai teniszcsillag John McEnroe pedig azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy „sokkolta” az a mód, ahogyan Halep legyőzte Williamst. „Halep nyilvánvalóan nagyszerű sportoló, és karrierjének ebben a szakaszában jobb is, mint ellenfele, de nem gondoltam volna, hogy képes annyira megfélemlíteni Serena Williamst, ahogyan azt ma tette. Halep minden szempontból uralta a meccset. Nem is volt meccs. Az életben csak néhányszor adatik meg, hogy úgy érzed, hogy minden könnyen megy – ma ez történt” – mondta McEnroe, aki úgy értékelte, hogy Simona pályafutása legjobb meccsét játszotta.

Az elődöntőben búcsúzott a Babos–Mladenovic páros

Az első helyen kiemelt Babos Tímea–Kristina Mladenovic duó két szettben kikapott a harmadikként rangsorolt Hszie Szu-vej–Barbora Strycova tajvani, cseh kettőstől a wimbledoni teniszbajnokság női páros versenyének pénteki elődöntőjében. Az első szett rendkívül szorosan alakult, Babos és társa remekül adogatott, az ellenfél szervajátékának elnyerésére viszont nem volt esélye, így rövidítésre volt szükség, amelyben a tajvani, cseh duó bizonyult jobbnak. A második felvonás legelején a kevesebbet hibázó Hszie és Strycova rögtön brékelni tudott, majd 5:3-as állásnál két meccslabdájuk volt, ezeket még nem tudták kihasználni, ám a következő játék végén lezárták a mérkőzést. Babosék egyszer sem tudták elvenni riválisuk adogatását az 1 óra 28 perces mérkőzésen.