2019. november 13., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Marosvásárhelyi Iskolás Sportklub vezetősége a minap sajtótájékoztatón mutatta be a klub két tehetséges birkózóját, Biró Krisztiánt és Alexandru Măteát, akik a nemrég Szófiában lezajlott serdülő korosztályú világbajnokságon remekeltek. 

A 17 éves gyulakutai illetőségű Biró a 71 kilogrammos súlycsoportban versenyzett (ahol 26-an küzdöttek az érmekért), a döntőben nagy küzdelemben maradt alul az orosz Szoszlan Tigiev Albertoviccsal szemben, miután sorrendben az izraeli Timur Bartov, a svéd Makota Stroem és az iráni Abolfazl Jamal ellen is magabiztosan győzött, így 27 év után szerzett Romániának világbajnoki érmet. Alexandru Mătea a 60 kg-os kategóriában volt érdekelt, és már a selejtezőben búcsúzott, így az ötödik helyen végzett.

A sajtótájékoztatón még részt vett ifjabb Gyarmati Ferenc, az ISK igazgatója, továbbá Fazakas Csaba és Dragoş Vlad edzők. 

Biró elmesélte, hogy gyerekkorában és az általános iskolai évek alatt sokat verekedett, szülei nem nagy örömére, így birkózni adták. Az ötödik osztályt már az ISK-nál kezdte, ahová volt erdőszentgyörgyi edzője, Kozma Jenő irányította.

Fazakas Csaba megjegyezte, Biró Krisztiánnak az eredménye azért is értékes, mert egy iráni versenyzőt is legyőzött, és emelt fővel veszített a döntőben az orosz birkózó ellen, ami nem kis teljesítmény: Iránban mintegy 3.000.000, Oroszországban kb. 600.000 leigazolt birkózó van, hazánkban pedig mintegy 2000!

Gyarmati megjegyezte, hogy nyolc éve, amióta igazgató az ISK-nál, 38 birkózó 103 érmet szerzett Balkán-, Európa- és világbajnokságokon, ami kiváló teljesítménynek számít. 

Az igazgató azt is kiemelte, hogy Birón és Măteán kívül a szakosztály keretében még vannak tehetséges birkózók, többek közt Csiki Ervin, Gombos Erik, Nyulas Előd, Tudor Racolţan és Georgiana Lirca is, akik előtt szép jövő áll. 

A bulgáriai világversenyen Romániát 18 birkózó képviselte, akik szabadfogású, kötöttfogású kategóriában és női birkózásban szerepeltek, de közülük csak Biró Krisztián ért el dobogós helyezést. 

Balról: Dragoş Vlad, ifjú Gyarmati Ferenc, Biró Krisztián, Fazakas Csaba és Alexandru Mătea
  Fotó: Czimbalmos Ferenc Attila