2019. november 13., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Osztrák kerékpározó, a Hrinkow Advarics kontinentális csapatot képviselő Jonas Rapp nyerte Székelyföld Kerékpáros Körversenyének 13. kiadását. Rapp az úgynevezett királyetapon, a Bucsint és a Hargitát megmászó szakaszon végzett sikeres szökés után állt a rangsor élére, és az előnyét az utolsó nap két fél szakaszán is megőrizte.

Székelyföld Kerékpáros Körversenye Maros megyét az idén is makacsul kikerülte, kizárólag Kovászna és Hargita megye területén zajlott. Az első napon a prológot Sepsiszentgyörgy utcáin kialakított pályán rendezték, majd másnap, az úgynevezett kastélyetapon Háromszék településeit kerekezte körbe a mezőny. Az első szakasz után, amely sprintbefutóval végződött, a prológon leggyorsabb Daniel Crista állt az élen, az összetett rangsort azonban fenekestül felforgatta a második szakasz, amelyen Csíkszeredából indultak a versenyzők, Gyergyószentmiklós felől átvágtak a Bucsinon, majd Székelyudvarhely érintésével a Hargitán át tértek vissza Csíkszeredába. A kapaszkodók jelentősen próbára tették a mezőnyt, több versenyzőt kizártak a túlságosan nagy lemaradás miatt. A szakasz folyamán több szökési kísérlet is volt, de a végül sikeres szökést Jonas Rapp és csapattársa, Dominik Hrinkow kiválóan együttműködve a Hargitán hajtották végre. A két osztrák faképnél hagyta a mezőnyt, és másfél perces előnnyel érkeztek célba. A prológból jobb időt hozó Rapp itt átengedte a szakaszgyőzelmet csapattársának, összetettben azonban átvette a Szeklerland feliratú mezt. 

Forrás: csikisport.ro


Szombaton két fél szakasszal zárult a mezőny, Büdösfürdőnél 10 kilométeres hegymeneti időfutammal kezdtek, amelyet az olasz Paolo Toto nyert, de Rapp megőrzött 48 másodperc előnyt az olasszal szemben. Innen már a Hrinkow Advarics csapatának már csak az volt a feladata a második fél szakaszon, amelyen a Csíki-medencét kerekezték körbe a versenyzők csíkszeredai indulással és érkezéssel, hogy ne hagyjanak megszökni olyan versenyzőt, aki veszélyeztetheti Rapp elsőségét. Ezt sikeresen megoldották, és Rapp szerezte meg a végső győzelmet Paolo Toto (Sangemini Trevigiani) és csapattársa, Dominik Hrinkow előtt.

A pontversenyt Paolo Toto nyerte, míg a hegyi pontversenyben a román–olasz kontinentális Giotti Victoria-Palomar csapatban kerekező versenyző, Nicolae Dobre bizonyult a legjobbnak. Az U23 korosztályban Denis Marian Vulcan végzett a legjobb összesített idővel, szintén a Giotti Victoria-Palomartól. A szervezők külön díjazták a legjobb román és a legjobb magyar versenyzőt is. Előbbi díjat a már említett Vulcan érdemelte ki, míg a legjobb magyar Filotás Viktor (Pannon CT) lett.

Székelyföld Kerékpáros Körversenye a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség kontinentális versenynaptárában szerepel, a 13. kiadásával a legrégebbi ilyen verseny Romániában. Népszerűségének növekedését jelzi, hogy az idén 18 csapat indult, pontosan 100 versenyzővel, ebből nyolc kontinentális csapat, öt klubcsapat és öt nemzeti válogatott, összesen 11 országból.