2021. augusztus 3., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Illik hozzám az adott egyetem?

Közeledik az érettségi, és számos diák nem tudja még, hogy milyen egyetemi képzést válasszon, valamint azt sem, hogy valóban illik-e hozzá az adott szak. Ezekre a kérdésekre még Péter és Zsolt, a Szak-ma alapítói sem tudnak válaszolni, azonban mindent megtesznek annak érdekében, hogy segítsenek. Huszonkét marosvásárhelyi végzős egyetemistát kérdeztek meg arról, hogy milyen volt az adott képzésen tanulni, melyek a pró és kontra érvek, illetve mivel maradtak, miután befejezték az alapképzést. Ezt pedig videóra vették, és közzétették. Mindezt azért, hogy segítsenek azoknak, akik még nem döntöttek.

A Szak-máról és az Operation 1-E-temről Szövérfi Pétert, a Szak-ma társalapítóját kérdezte a Népújság.

– Hogyan tudnád meghatározni a Szak-ma projektet?

– A Szak-ma egy „szerelemprojekt”, abból a meggondolásból készült, hogy mi, Péter és Zsolt, 27 évesen még mindig nem tudnánk válaszolni arra a kérdésre, hogy: „Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel?”. Ezekkel a kis videóinterjúkkal szeretnénk segíteni a fiatalokat, hogy valamivel könnyebben tudják megválaszolni a kérdést. Az Operation 1-E-tem ugyanezen az ötleten indult. Mi is elkövettük azt a hibát, hogy nekifogtunk, elvégeztünk több egyetemet, mégsem azt, amit szerettünk volna. Reméljük, hogy ezekkel a videókkal segítünk másoknak meghozni a helyes döntést, jelentse ez a szak kiválasztását vagy akár az egyetem halasztását, ha nem érzi magát eléggé felkészültnek az illető.

– Június 14-én indult az Operation 1-E-tem projektetek, ahol 22 végzős egyetemistával beszélgettek a különböző egyetemi szakokról. Mi a fő célja ezeknek a beszélgetéseknek?

– A fiatalok segítése a tudatos és valóban informált döntések meghozatalában. Sok esetben távol áll a valóság attól, amit a kis programfüzetek leírnak. Ezt a különbséget próbálják áthidalni ezek a videók, és valós képet nyújtani a tanulni akaróknak.

– Hol lehet megtekinteni ezeket a videókat?

– Videóink fent vannak a Szak-ma Facebook-, illetve YouTube-oldalán. A következő linkeken lehet megtalálni őket: https://www.facebook.com/szakma.ma és https://www.youtube.com/c/szak-ma

– A jövőben elérhetők maradnak? Gondolok itt elsősorban arra, hogy akik még távolabb állnak az egyetem-, szakmaválasztástól, ők is tudjanak majd tájékozódni.

– A videók fent maradnak az oldalainkon, tehát amíg megtalálhatóak vagyunk az interneten, addig a videók is elérhetők lesznek. Nem áll szándékunkban letörölni semmit.

– Egy-egy beszélgetés során mire helyezitek a fő hangsúlyt?

– A beszélgetéseknek négy nagyobb témájuk van: Azt kapták-e az egyetemtől, amire számítottak, amikor jelentkeztek?; milyen a légkör?; milyenek a tantárgyak, tanárok?; mit tudnak kezdeni a diplomával, amikor kézhez kapják?

– Milyen szakokat mutattok be?

– A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemről az informatika, mechatronika, kommunikáció, automatizálás, számítástechnika, kertészmérnöki, gépészmérnöki, fordító és tájépítészet szakokat. A marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemről bemutatjuk a sport és felépülés, a táplálkozás és dietetika, a fogorvostudomány, gyógyszerészet, informatika, testnevelés és sport, illetve fogtechnika szakokat. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem kínálatából a korszerű zenei koncepció, a teatrológia, a rendező, a drámaírás mesterképzés, illetve az audiovizuális kommunikáció, forgatókönyv- és reklámírás média szakokról lehet tájékozódni.

– Nem gondoltatok arra, hogy tanárokat is elhívtok, hogy a nézők megismerkedjenek az ő véleményükkel is?

– Egyelőre ez egy pilótaprojekt volt, amiből ennyi sikeredett. Természetesen, ha nagy érdeklődés lesz a videók iránt, megpróbáljuk bővíteni a palettát. Most a legfontosabb az volt, hogy érettségi előtt sikerüljön egy valós képet adni a Marosvásárhelyre készülő egyetemistáknak, és úgy érzem, ez többé-kevésbé sikerült.

– A jövőben még terveztek az 1-E-temhez hasonló projektet?

– Nem gondolkodtunk még további tervekben, egyelőre kiveszünk egy kis szabadságot, és meglátjuk ennek a projektnek az eredményeit. De annyit elárulhatok, hogy közben folyamatban vannak beszélgetések a Sapientia egyetemmel, illetve még kilátásban van 2-3 podcast. 

Ide kattintva lehet megnézni a videóinterjúkat