2024. june 30., Sunday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Romániában a jogosult lányok alig 13 százaléka kapja meg a védőoltást

Október végén Romániában koalíció alakult annak érdekében, hogy hazánkban is megpróbálják a nyugati országokéhoz hasonló szintre emelni a humán papillomavírus (HPV) elleni oltási arányt. A HPV Action Romania néven futó koalíció égisze alatt a hatóságok több mint harminc civil szervezettel karöltve szállnak harcba a szűrővizsgálatok jelentőségének a tudatosítása, valamint az oltási arány növelése érdekében, Romániában ugyanis az erre jogosult lányok alig 13 százalékát oltják be a méhnyakrákot is okozó HPV ellen. Az újonnan alakult koalíció célkitűzéseiről, a romániai helyzetképről dr. Dégi László Csaba egyetemi tanárral, az Európai Rákellenes Szervezet megválasztott elnökével beszélgettünk.


– Nemrég alakult meg az úgynevezett HPV Action koalíció Romániában. Milyen céllal jött létre?

– A HPV Action Romania hivatalosan idén október 31-én indult el a román parlamentben. Azért jött létre, hogy támogassa a szervezeteket és intézményeket abban, hogy mozgósítsák erőiket, és összefogjanak a HPV elleni oltások, szűrővizsgálatok és a felvilágosítás érdekében. Ez különösen fontos, mivel Romániában alacsony a HPV elleni oltás elfogadottsága és a méhnyakrákszűrésen részt vevők aránya, így az ország lemarad más európai országoktól ezen a téren.

– Kik csatlakoztak a kezdeményezéshez?

– A koalícióhoz csatlakozó szervezetek között vannak egészségügyi szervezetek és intézmények, mint például a Román Egészségpromóciós Társaság, a Renaşterea Alapítvány, az Anyák Anyáknak, a Krónikus Betegségekben Szenvedő Betegek Szervezeteinek Koalíciója, a Román Családorvosi Társaság, az Országos Közegészségügyi Intézet, az Orvostudományi Innovációs Központ, a Román Ráktársaság, a Romániai Orvosok Kollégiuma, a Román Megelőző Orvostudományi Társaság, az FNOPC, a FEPAL, az ACCEPT Egyesület, az E-Romania, az Egészségpolitikai és Szolgáltatások Központja, a Gyógyszerészek Kollégiuma, a Román Humán Papillomavírus-társaság, a Román Gyermekgyógyászati Oktatás Családorvosi Társasága, a ROZ Egyesület, a Filia Központ, a Romániai Hallgatói Szövetségek Szövetsége, az IOCN, az Iele-Sânziene Egyesület, és még számos más szervezet.

– Milyen konkrét feladatai, tevékenységei lesznek ennek a koalíciónak?

– Az HPV Action Romania koalíciónak a következő feladatai vannak: egyrészt nemre való tekintet nélküli a HPV elleni oltás minél szélesebb körben való alkalmazása. A cél, hogy 2030-ra a 11–18 éves korosztályba tartozó fiatalok 

90%-a be legyen oltva HPV ellen. Másrészt egy országos, a kockázati csoportba tartozó népességre kiterjedő átfogó méhnyakrákszűrő program, ami HPV-tesztelésen alapul, és lehetőséget biztosít a rendszeres vizsgálathoz való hozzáféréshez a nehéz helyzetű közösségekben élő nők számára is. Az a cél, hogy a nők 70%-a vegyen részt szűrővizsgálaton még 35 éves kor előtt, majd 45 éves korukig újra. Ugyanakkor a koalíció is közbenjár majd abban, hogy legyen egy folyamatos közegészségügyi oktatási kampány, amely a HPV megelőzését célzó oltást és a szűrővizsgálat szükségességét népszerűsíti.

– Sajnos számos ráktípus előfordulása terén élen jár Románia. Miért éppen a méhnyakrákra fókuszálva született ilyen kezdeményezés?

– Romániában a méhnyakrák-előfordulási és az emiatti elhalálozási arány a legmagasabb európai viszonylatban. Montenegró után az előfordulási arány négyszerese olyan országokénak, mint Spanyolország vagy Ausztria. A méhnyakrák okozta elhalálozási arány Romániában ugyancsak különösen magas: 2020-ban 1805 nő veszítette életét a betegség miatt. Minden százezer nő közül 17 veszti életét méhnyakrákban, ami több mint négyszerese az EU-beli átlagnak. Ráadásul Romániában a méhnyakrákszűrésen részt vevők aránya is az egyik legalacsonyabb a kontinensen. Ugyanakkor, a méhnyakrákra való összpontosítás Romániában annak köszönhető, hogy ez a betegség a második leggyakoribb, nőket érintő ráktípus a 15–44 éves korosztályban, évente körülbelül 3380 új esetre derül fény. Ezek a statisztikák egyértelművé teszik, hogy Romániában sürgősen szükség van a hatékony fellépésre a méhnyakrák ellen. Ezért fontos, hogy a HPV Action Romania koalíció célzottan foglalkozzon ezzel a problémával, próbálja elfogadottabbá és elérhetőbbé tenni a HPV elleni oltást és a méhnyakrákszűrő programokat, hiszen a rendszeres szűrések segítenének a betegség korai felismerésében és kezelésében, csökkentve ezáltal a halálozási arányt.

Sok esetben a nők nem rendelkeznek elegendő információval a méhnyakrák kockázatairól, a szűrés fontosságáról és a HPV elleni oltásokról, ugyanakkor a korlátozott egészségügyi infrastruktúra és a források hiánya szintén akadályozza a hatékony szűrőprogramok és oltási kampányok végrehajtását.

– Más európai országok hogyan járnak el, mi a „titka” annak, hogy jobban teljesítenek a méhnyakrák elleni küzdelemben?

– A méhnyakrák elleni küzdelem terén jobban teljesítő európai országok sikerének több kulcsfontosságú összetevője van. Egyrészt ezekben az országokban rendszeresek a méhnyakrákszűrő programok, amelyek elérhetők a teljes lakosság számára. Ezek a programok segítenek a betegség korai felismerésében, amikor még könnyebben kezelhetők az elváltozások. Például Finnországban a méhnyakrákszűrési program az 1960-as évek óta működik, és jelentős mértékben hozzájárult a méhnyakrák előfordulási arányának és a halálozásnak a csökkenéséhez. Hollandiában ötévente rendszeres szűrésre szólítanak fel minden 30 és 60 év közötti nőt.

Mindemellett fontos tényező a HPV elleni oltások alkalmazása, hiszen ez jelentősen csökkenti a fiatal nők és fiúk körében a HPV-fertőzések és a rák kialakulásának a kockázatát. Például Ausztráliában (nem európai példa, de kiemelkedően sikeres) a méhnyakrák elleni küzdelem részeként a HPV elleni oltásokat ingyenesen biztosítják mind a lányok, mind a fiúk számára. Spanyolországban a HPV elleni oltást az országos immunizációs program részeként ajánlják a fiatal lányok számára.

Mindemellett ezek az országok nagy hangsúlyt fektetnek a tájékoztatásra, az oltások, valamint a szűrőprogramok jelentőségének a tudatosítására.

Németországban a méhnyakrákszűrés az egészségbiztosító által fedezett vizsgálat, amely elősegíti a nők széles körű hozzáférését. Ezek a példák is bizonyítékai annak, hogy a méhnyakrák elleni hatékony küzdelem összetett megközelítést igényel, amely magában foglalja az egészségügyi infrastruktúra, a szükséges finanszírozás, a közegészségügyi oktatás, az oltások és a rendszeres szűrőprogramok támogatását.

– Romániában szakorvosok teszik szóvá, hogy akadnak nők, akik csak akkor járnak nőgyógyásznál, amikor szülnek. Vannak-e konkrét adatok arra vonatkozóan, hogy a nők hány százaléka jár rendszeresen szűrővizsgálatra?

– Romániában a nők körülbelül 30%-a vesz részt rendszeresen méhnyakrákszűrő vizsgálatokon, ami jóval alacsonyabb az európai átlagnál. Ez a szám felhívja a figyelmet a szűrőprogramok elérhetőségének és a tudatosság növelésének a fontosságára. Az, hogy a méhnyakrákszűrésen ilyen kevesen vesznek részt, egyrészt az egészségügyi ellátórendszer hiányosságaira, másrészt a lakosság körében uralkodó alacsony tudatossági szintre is utalhat, és ezen okok együttesen járulhatnak hozzá e betegségek gyakori előfordulásához és az ebből adódó magas halálozási arányhoz.

– Országunkban is elérhető a HPV elleni védőoltás, viszont a szülők nagy része ódzkodik attól, hogy beadassa kislányának a vakcinát. Évente az arra jogosult lányok hány százaléka kapja meg a védőoltást?

– Romániában az arra jogosult lányok körülbelül 13%-a kapja meg az HPV elleni védőoltást, ami jelentősen alacsonyabb az európai átlagnál. Ez az arány jelzi a szülők és a lakosság körében tapasztalható komoly szkepticizmust és az oltásokkal kapcsolatos alacsony tudatossági szintet. A szülőkben élő kételyek több tényezőre vezethetők vissza, egyrészt sokan nem rendelkeznek kellő információkkal az oltás biztonságosságával és hatékonyságával kapcsolatban, vagy félrevezető információk befolyásolják őket, és aggódnak az esetleges mellékhatások miatt. Sajnos jelentősen közrejátszanak ebben az igen elterjedt tévhitek, például az, hogy az oltás ösztönözheti a korai szexuális aktivitást, vagy hogy negatív hatással lehet a termékenységre. Az egészségügyi hatóságok és szakemberek részéről hiányos a kommunikáció és a megfelelő felvilágosítás az oltások fontosságáról, ugyanakkor a lakosságra jellemző általános oltásellenesség is befolyásolhatja a szülők döntését, különösen a közösségi média és egyéb információs csatornák által terjesztett félrevezető információk hatására.

– A kulcs tehát az oltási arány növeléséhez  a szülők bizalmának az elnyerése lenne. A most alakult koalíciónak szerepel-e a tervei között esetleg egy olyan kampány, aminek köszönhetően a szülők elfogadóbbak lennének?

– A HPV Action Romania koalíció tervei között szerepel egy folyamatos közegészségügyi nevelő kampány, amely az oltást és a szűrés fontosságát népszerűsíti. Ez a kampány potenciálisan növelheti a szülők bizalmát a HPV elleni védőoltás iránt, mivel az oltások fontosságát és biztonságosságát hivatott hangsúlyozni. A HPV Action Romania által tervezett oktatási kampány során az alábbi tévhiteket kell eloszlatni:

Tévhit: Az HPV elleni oltás ösztönzi a korai szexuális aktivitást.

Valóság: Nincs bizonyíték arra, hogy az oltás befolyásolná a fiatalok szexuális magatartását. Az oltás célja a HPV-fertőzés és az általa okozott betegségek – beleértve a méhnyakrákot – megelőzése.

Tévhit: Az HPV-oltás veszélyes mellékhatásokkal járhat.

Valóság: Az HPV elleni oltások biztonságosak és jól tolerálhatóak. A mellékhatások általában enyhék és ideiglenesek, mint például a tűszúrás helyén fellépő fájdalom vagy láz.

Tévhit: Csak nőknek szükséges az HPV elleni oltás.

Valóság: A HPV nemcsak nőket érint, hanem férfiakat is, és okozhat például anális vagy torokrákot. Ezért ajánlott mindkét nem számára az oltás.

Tévhit: Az oltás után nincs szükség szűrésre.

Valóság: Bár az oltás jelentősen csökkenti a méhnyakrák kockázatát, nem nyújt teljes védelmet minden HPV-típus ellen. Ezért fontos a rendszeres méhnyakrákszűrés is.

Tévhit: A HPV csak azokat érinti, akik szexuálisan aktívak.

Valóság: Bár a HPV leggyakrabban szexuális úton terjed, előfordulhat fertőzés már az első szexuális kapcsolat előtt is, így az oltás a legjobb védekezés még a nemi élet megkezdése előtt.

– Decembertől a fiúkra is kiterjeszti az ingyenes HPV elleni védőoltás lehetőségét a szaktárca. Miért fontos ez?

– A fiúkat célzó ingyenes HPV elleni védőoltás lehetőségének a kiterjesztése jelentős lépés a méhnyakrák és más, a HPV által okozott rákos megbetegedések megelőzésében. Ennek több fontos oka van: elsősorban a HPV okozta rákos megbetegedések megelőzése, hiszen, bár a méhnyakrák elsősorban a nőket érinti, számos más rákot is okozhat, beleértve az anális, a pénisz-, a torok- és az orális rákokat, amelyek mindkét nemnél előfordulhatnak. Ugyanakkor azáltal, hogy a fiúkat is beoltják, csökkenhet a vírus terjedése, így védve azokat a nőket is, akik esetleg nem kaptak oltást, vagy az oltás nem biztosít számukra teljes védelmet. A fiúk beoltása a nemi egyenlőség szempontjából is fontos, hiszen mindkét nem egyformán érintett a HPV által okozott betegségekben, és mindkét nemnek joga van a megelőző egészségügyi ellátáshoz. A fiúk beoltása hozzájárul az úgynevezett csoport-immunitás kialakulásához, ami segít a vírus terjedésének a visszaszorításában a teljes lakosság körében.

Több országban is sikeresen bevezették a fiúk HPV elleni oltását, amely jelentősen hozzájárult a HPV által okozott betegségek megelőzéséhez. Ausztrália az egyik első ország, amely nemre való tekintet nélkül bevezette a HPV elleni oltást. Az oltási program bevezetése óta jelentős mértékben csökkent a méhnyakrák előfordulása és a HPV által okozott genitális szemölcsök megjelenése mindkét nemnél. Az Egyesült Királyságban 2019-ben terjesztették ki az oltást a fiúkra is, a lányok számára már korábban elérhető volt. Az Egyesült Államokban a betegségmegelőzési és járványvédelmi központ ajánlásai szerint az oltás mindkét nem számára elérhető és ajánlott 11-12 éves korban, valamint a később oltásra kerülő személyek számára is. Románia tehát ezen lépésével összhangba kerülhet a nemzetközi gyakorlatokkal, és javíthatja az országban a HPV elleni védekezés hatékonyságát.

Dr. Dégi László Csaba

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató